Aleşii locali craioveni votează săptămâna aceasta noul nivel de salarizare al funcţionarilor publici şi personalului contractual de pe statul de plată al primăriei şi al serviciilor din subordine. Noile salarii de bază, stabilite cu un coeficient în funcţie de salariul minim pe economie, pornesc de la 1.800 de lei şi 1.951 de lei, cât vor primi, după noua grilă, cele mai de jos funcţii din aparatul municipal: îngrijitorul debutant şi muncitorul necalificat. La polul opus se găsesc secretarul municipiului şi arhitectul şef, cu 11.600, respectiv 10.025 lei, precum şi directorii executivi, cu 9.725 lei, cei adjuncţi – 9.225 lei, şefii de serviciu – 8.000 lei şi cei de birou – 6.805 lei. În rândul personalului contractual, cel mai mare salariu de bază revine administratorului public – 11.600 lei, în timp ce pentru funcţiile de director şi şef serviciu se stabileşte un salariu de bază de 8.500 lei, respectiv 5.600 lei.

Angajaţii primăriei ţin pumnii salariului minim
De menţinut că salariile mai sus menţionate sunt supuse impozitării. La fel de adevărat este însă că anjagaţii primăriei se mai pot aştepta şi la sporuri la salariile de bază, în funcţie de atribuţiile de serviciu, de pregătire şi de condiţiile în care îşi desfăşoară efectiv activitatea, după cum se menţionează la finalul grilelor supuse aprobării consilierilor locali. „Personalul care exercită activitate de control financiar preventiv beneficiază de o majorare a salariului de bază cu 10%; personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul; pentru condiţii vătămătoare sau periculoase, personalul din aparatul de specialitate al primarului municipiului Craiova poate beneficia, după caz, de un spor de până la 15% din salariul de bază, cu respectarea art. 11 alin. 4 şi art. 25 alin. 1 din Legea nr. 153/2017 dacă îşi desfăşoară activitatea în astfel de condiţii, având la bază buletinele de determinare sau expertizare emise de către autorităţile abilitate în acest sens, conform legii”, se arată în documentaţia întocmită de funcţionarii primăriei. În plus, cum toate salariile din aparatul municipal se calculează în funcţie de salariul minim pe economie, prin înmulţirea acestuia cu coeficientul alocat în grilă fiecărei funcţii, mărirea salariului minim va genera automat şi modificarea corespunzătoare a lefurilor din primărie: „Salariul de bază rezultă prin înmulţirea coeficienţilor din anexă cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată şi se modifică corespunzător acestuia”. Indemnizaţiile primarului şi ale viceprimarilor nu fac obiectul proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei CLM, acestea fiind stabilite prin lege. Aleşii locali adoptă joi şi grilele de salarizare pentru Direcţia de Asistenţă Socială, Poliţia Locală, Serviciul Spitale şi Creşe şi Sport Club Municipal Craiova.

Salariile sar şi la CJ Dolj. Indemnizaţiile şi mai şi
Noile grile de salarizare sunt în lucru şi la nivelul administraţiei judeţene, acestea urmând a fi aprobate tot pe 27 iulie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a CJ Dolj, la pachet cu documente similare pentru DGASPC Dolj, Direcţia de Pază a CJ Dolj, Direcţia de Evidenţă a Persoanei, Clubul Sportiv Judeţean şi Centrul pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Rurală. Salariile de bază ale funcţionarilor publici din aparatul CJ merg de la 1.798 de lei, cât are repartizat un referent debutant, la 11.586 lei, cât este stabilit salariul secretarului de judeţ. Sumele corespund unor coeficienţi între 1, 24 şi 7,99 la salariul minim stabilit la nivel naţional. La capitolul „personal contractual”, cel mai mare salariu este cel al administratorului public – tot 11.586 lei. De menţionat că, luând în calcul şi serviciile subordonate, în rândul angajaţilor administraţiei judeţene nu va mai exista niciunul cu salariu minim, cel mai mic coeficient înregistrat în grilele supuse aprobării CJ fiind de 1,10.
Trebuie spus că nu numai angajaţii administraţiei judeţene au parte de măriri, ci şi aleşii judeţeni puşi să le aprobe. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei de joi prevede şi modificarea indemnizaţiei la care sunt îndreptăţiţi consilierii judeţeni, care poate ajunge, potrivit raportului întocmit de juriştii CJ Dolj, la 10 la sută din indemnizaţaia stabilită prin lege pentru preşedintele Consiliului Judeţean. Care e de 13.050 lei. Ceea ce înseamnă că aleşii judeţeni ar urma să primească 1.305 lei pentru o şedinţă de plen şi două comisii de specialitate la care ar participa lunar. Încă pe-atât ar urma să încaseze consilierii judeţeni care sunt şi membri ai Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, indemnizaţiile pentru aceştia urmând să fie majorate la rândul lor.

[dg columns=”3″ ids=”4083,4082,4081,4080,4079,4078,4077,4076,4075,4074,4073″]

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ