Oficial, investiţia, alături de alte două proiecte: secţiunea dintre localităţile Dumbrava şi Deva din autostrada Lugoj-Deva şi construirea secţiunii de drum dintre oraşele Timişoara şi Lugoj, îşi propune să îmbunătăţească interconectarea şi ar trebui să ducă la creştere economică şi la crearea de noi locuri de muncă în zona de Vest a ţării. Astfel, conform comisarului Corina Creţu, „aceste proiecte, finanţate de Uniunea Europeană, au triplul obiectiv de a îmbunătăţi securitatea rutieră, de a contribui la dezvoltarea economică a regiunilor vizate şi de a consolida coeziunea teritorială din România“.

Alexandria, capăt de linie
Aşa cum spuneam, este cel puţin ciudat cum sunt alocaţi bani pentru modernizarea unui drum care nu poate fi considerat prioritar nici privind harta României, nici statisticile legate de traficul de maşini. Este greu de înţeles cum, în vreme ce oamenii de afaceri, români ori străini deopotrivă, din zona Craiova şi împrejurimi solicită investiţii prin care capitala Olteniei să fie conectată, printr-un drum rapid şi sigur, de Lugoj, acolo unde ajunge autostrada spre Timişoara, banii sunt direcţionaţi către drumul spre Alexandria, care nu poate fi considerată o destinaţie, ci mai degrabă capăt de linie…

Oltenia, condamnată la sărăcie?
Printre cei care au cerut investiţii în infrastructura rutieră care să lege Craiova şi Oltenia de Vestul ţării a fost europarlamentarul Marian Jean Marinescu, cel care a avertizat că, în caz contrar, zona va fi condamnată la sărăcie. „Oltenia nu poate rămâne izolată şi condamnată la subdezvoltare accentuată. Dacă nu se leagă de Banat şi implicit de Europa prin Autostrada Craiova-Lugoj, Oltenia va rămâne izolată pentru o perioadă foarte mare de timp, ceea ce va garanta un singur lucru: sărăcirea şi pe mai departe a acestei regiuni. După această perioadă de izolare, care se va întinde cel mai probabil pe zeci de ani, nu se mai poate recupera nimic din punct de vedere al dezvoltării economice. Fără investiţii prin care să se facă legătura cu Europa, nu ne vom putea gândi sub nicio formă la dezvoltare economică consistentă şi susţinută pentru această zonă“, spunea, anul trecut, europarlamentarul liberal.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ