Despre deficit, numai de bine!

0

Anunțul Eurostat că România are un deficit bugetar de 3,2% din PIB în primul semestru al acestui an a repornit motoarele manipulării negre (dacă ele au fost cumva oprite?!). Franța are pe același trimestru I un deficit de cca 3,5% și nu e isterie pe Sena.
În pană cronică de idei, opoziția din România și propagandiștii ei de serviciu au făcut din acest anunț anticamera Apocalipsei. Povestea cu drobul de sare pare a prinde viață în realitatea noastră în care tot ceea ce face guvernul este rău iar tot ceea ce nu face opoziția e bine.
Opinia publică românească trebuie informată corect pentru a nu pleca urechea la astfel de manipulări care nu produc nimic în afară de confuzie și tensiuni inutile în societate. Acesta e și rolul acestui editorial. De a informa corect.
De obicei, trimestrul I al unui an marchează cea mai redusă valoare nominală a PIB-ului dintre toate cele patru trimestre anuale. De aici și cifra deficitului intermediar, 3,2% ușor peste ținta asumată prin programul de guvernare.
De exemplu, prin comparație, în 2016, în trimestrul I, când, atenție am avut deficit 3,1% (deci cu doar 0,1% mai mic decât acum) PIB-ul a fost de 146,4 miliarde de lei, în timp ce valoarea sa cea mai ridicată s-a înregistrat în trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei.
Mai mult decât atât, în trimestrul II al anului 2016 am avut un deficit trimestrial (deci intermediar) de 3,6 % și nimeni din actuala opoziție nu a mai făcut atacuri de panică la televizor și nici nu a cerut demisia guvernului tehnocrat pentru subminarea intereselor țării. La finalul anului 2016, România îș respecta angajamentul de deficit.
Așa se va întâmpla și în acest an. România se va încadra la finalul lui 2017 în ținta de deficit asumată prin programul de guvernare și prin calitatea sa de membru al Uniunii Europene.
Dinamica economică din a doua jumătate a anului (banii europeni care intră în economie, marile proiecte interne etc), precum și măsurile de raționalizare a cheltuielilor publice pasive vor duce în mod cert la echilibrarea bugetului și la încadrarea în ținta de deficit de 3%.
Estimările economice pe care a fost fundamentat programul de guvernare al Coaliției din care ALDE face parte se dovedesc corecte și sunt confirmate și de organismele financiare internaționale care și-au revizuit prognozele sceptice de la începutul anului. Ceea ce va face ca acest 3,2% intermediar de acum să devină 3% sau chiar 2,9% deficit bugetar la sfârșitul anului.
Prin urmare, nu există motiv de îngrijorare în privința deficitului bugetar.
Problema rămâne deficitul de bună credință și maturitate politică în abordarea temelor publice ale unei opoziții încremenite în handicapul propriei incompetențe.

Deputatul Ion Cupă – preşedintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ