Elevii olteni au oferit… surprize, surprize la examenele naţionale

Examenele naţionale s-au încheiat. Ca de fiecare dată, tragem linie, inventariem rezultatele şi facem analize care să stea la baza strategiilor ce vor fi implementate. Ne bucurăm de fiecare statistică pozitivă şi ne întristăm când constatăm că aşteptările nu ne-au fost satisfăcute. Una peste alta, ajungem la aceleaşi concluzii ca în fiecare an: avem copii de excepţie, care ne umplu inima de mândrie, dar avem şi tineri cu care nu ştim ce să mai facem pentru a-i aduce pe drumul cel bun.

0

Primul loc la Evaluare
Rata mediilor peste cinci, numărul notelor maxime şi al mediilor de 10 obţinute de elevii noştri la Evaluarea Naţională clasează judeţul Olt pe primul loc în clasamentul pe regiune şi pe locul opt pe ţară. Este cel mai bun rezultat obţinut în ultimii ani. 10 elevi din Olt au reuşit să obţină media maximă la Evaluarea Naţională. Toţi sunt absolvenţi ai unor şcoli din mediul urban, 9 din Slatina şi unul din Caracal. Cu o singură excepţie, toţi absolvenţii de gimnaziu cu care ne lăudăm după această sesiune de examen naţional sunt fete. În clasamentul unităţilor de învăţământ conduce Şcoala Gimnazială “Eugen Ionescu” cu patru elevi care au trecut de acest hop cu media 10, urmată, surprinzător, de Liceul cu Program Sportiv cu doi elevi de 10, iar pe poziţia a treia se situează Colegiul Naţional Vocaţional “Nicolae Titulescu”, Colegiul Naţional “Ion Minulescu”, Şcoala Gimnazială “Vlaicu Vodă” şi Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Caracal, cu câte un elev care au primit nota maximă la ambele probe ale evaluării.
1. DABU N. Costin Alexandru (LICEUL CU PROGRAM SPORTIV)
2. MLADIN E. Raisa Maria (LICEUL CU PROGRAM SPORTIV)
3. DAN D. Eliana (ŞCOALA GIMNAZIALĂ „EUGEN IONESCU”)
4. PĂUNESCU I. Bianca Andreea (ŞCOALA GIMNAZIALĂ „EUGEN IONESCU”)
5. CÎRSTEA I. Daria Mihaela (ŞCOALA GIMNAZIALĂ „EUGEN IONESCU”)
6. TUDOSIE T. Maria Andreea (ŞCOALA GIMNAZIALĂ „EUGEN IONESCU”)
7. DOINEA ID. Elena Delia (COLEGIUL NAŢIONAL VOCAŢIONAL „NICOLAE TITULESCU”)
8. MIOC TC. Roxana Maria (COLEGIUL NAŢIONAL „ION MINULESCU”)
9. GUŢICĂ-FLORESCU L. Maria Teodora (ŞCOALA GIMNAZIALĂ „VLAICU VODĂ”)
10.CONSTANTINESCU Delia Georgiana (ŞC. Nr.2 CARACAL)
Cinci dintre elevii amintiţi au scăpat de emoţiile admiterii, având 10 media de admitere în învăţământul preuniversitar. Practic, ei ar fi putut opta pentru orice liceu din judeţ sau din ţară. La nivel judeţean s-au înregistrat, potrivit statisticilor oficiale, 130 de note de 10, cele mai multe – 84 – fiind obţinute la matematică. În ce priveşte procentul de promovare, acesta s-a ridicat la 78,92%.

Valorile nu exclud nonvaloarea
Şcoala Gimnazială “Eugen Ionescu” este, de departe, cea mai bună unitate de învăţământ general din judeţ, nu doar raportându-ne la rezultatele obţinute de elevi la evaluările din ultimii ani, ci şi luând în calcul reprezentarea judeţeană la olimpiadele şcolare, faza naţională sau competiţiile internaţionale. La polul opus se situează Şcoala Generală “Nicolae Coculescu” din Scorniceşti, unde doi elevi care au susţinut Evaluarea Naţională se pot lăuda cu media 1.00. Rezultate slabe pe unitatea de învăţământ au înregistrat şi elevii de la Şcoala Generală Nr.1 Caracal. Aici, din cei 10 elevi care au susţinut Evaluarea Naţională nu a promovat niciunul; Şcoala Gimnazială din Bârza, unde niciunul din cei 2 elevi înscrişi la examen nu a promovat; şi Şcoala Gimnazială din Sâmbureşti, unde cei 3 elevi care au luat parte la Evaluare au obţinut cel mult media 3,30. Dacă nu v-am convins că avem totuşi motive de îngrijorare cu privire la viitorul şcolii oltene şi la rezultatele pe care le-am putea înregistra peste ani la Bacalaureat, vă mai spunem că 350 de locuri în licee vor fi ocupate de elevi care nu au reuşit să obţină minimum 5 la examen. Potrivit statisticilor oficiale, doi din trei astfel de elevi au medii de admitere cuprinse între 4,99 şi 4, iar restul chiar mai mici, iar alţi 15 au medii cuprinse între 2,99 şi 2. Aceleaşi date arată că, la nivel judeţean, deţinătorii a două din aceste medii la admitere sunt ale unor elevi de la Şcoala Generală “Nicolae Coculescu” din Scorniceşti, care, nici măcar datorită mediilor din anii de şcoală generală, nu reuşesc să treacă de media de admitere 2.

Bac, performanţe
Notele obţinute de liceenii din Olt la Bacalaureat au condus la o rată a promovării de peste 63%. Este, susţin reprezentanţii IŞJ Olt, cel mai bun rezultat din ultimii şapte ani. În plus, doi elevi au trecut de Bac cu media 10. Contestaţiile depuse au crescut procentul de promovare la 65%, dar şi numărul liceenilor olteni care se vor putea lăuda cu media 10. Practic, în loc de doi, Oltul se poate mândri cu patru liceeni de excepţie. Celor doi tineri de la Colegiul Naţional “Ion Minulescu” li se alătură o altă colegă a acestora – Teia Andrada Vava, dar şi Alina Daniela Stanca, absolventă a Liceului Teoretic “Petre Pandrea” din Balş. La nivel judeţean a mai fost înregistrată o performanţă: o elevă a obţinut 10 la una dintre discipline, fără să se prezinte la probă. Este vorba de multipla medaliată de la competiţiile naţionale şi internaţionale de matematică – Ramona Deaconu. Despre ce s-a întâmplat la Bacalaureatul din Olt se mai poate spune că doi din trei liceeni care au contestat nota iniţială de la una sau mai multe probe au primit unele mai bune. Partea proastă este că restul au primit note mai mici decât cele iniţiale. Notele de la contestaţii au făcut ca 53 de elevi care picaseră iniţial examenul să fie declaraţi admişi, dar şi ca 23 de liceeni care au avut în mână, la figurat vorbind, diploma de Bac, să o piardă după recorectarea lucrărilor ale căror note fuseseră contestate. Cea mai mare diferenţă în plus dată la recorectare a fost de 2,5 puncte, iar în minus de 1,85.

Licee de tot felul
Pe primul loc la nivel judeţean, raportat la procentul de promovare a examenului, se situează Colegiul Naţional “Radu Greceanu” din Slatina cu peste 95,44% elevi promovaţi, urmat de Liceul Teoretic “Mihai Viteazul” din Caracal cu o promovare de 94,53% şi Colegiul Naţional “Ion Minulescu” cu o rată a promovării de 92,62%. Pe poziţia a patra se află Liceul din Iancu Jianu cu o promovare de 81,25%, rezultatul constituind marea surpriză a acestei sesiuni de Bacalaureat. La polul opus, trei licee din Olt au reuşit să obţină nedorita performanţă de a înregistra zero promovare la examenul de Bacalaureat. Este vorba de Liceul Tehnologic Crîmpoia, Liceul Tehnologic Izvoarele şi Liceul Tehnologic Drăgăneşti-Olt. Potrivit afirmaţiilor inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Felicia Man, acestea urmează, cel mai probabil, să fie desfiinţate. Şefa educaţiei judeţene susţine că aceste licee au “apărut” în 2010, când fostele şcoli de arte şi meserii s-au transformat în unităţi de învăţământ preuniversitar, fără a putea să ţină pasul cu rigorile acestei forme de învăţământ. Cel mai probabil, în următorii doi ani aceste unităţi de învăţământ preuniversitar vor fi desfiinţate.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ