Lucrările de modernizare a centrului oraşului Râmnicu Vâlcea nu vor fi încheiate nici pe 15 iulie. Ca urmare, luni, 10 iulie, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a anunţat că nu va mai prelungi contractul pentru un nou tremen de finalizare, ci va aplica penalităţi de întârziere de circa 83.000 lei pe zi, ce se vor răsfrânge atât asupra constructorului, firma Mitliv din Craiova, cât şi asupra proiectantului. „Mai mult ca sigur nu vor termina. Nu se va mai încheia un nou contract, vor fi nevoiţi să muncească din greu, pentru că în fiecare zi de întârziere vor plăti penalităţi. Se pare că de vină sunt proiectanţii pentru că nu au dat constructorului detaliile de execuţie la timp. Eu nu am ce face decât să aplic penalităţi certe, care, după calculele mele se ridică la circa 83.000 de lei pe zi. Pentru prima dată în istorie, şi cei care proiectează trebuie să plătească”, a spus primarul .

De Ziua Imnului Naţional va fi deschis pasajul subteran pietonal
Mircia Gutău a precizat că lucrările sunt într-o fază avansată şi că la finalul acestei luni va fi deschis pasajul subteran pentru pietoni: ”Lucrările sunt într-o fază avansată şi până la sfîrşitul acestei luni vom încheia o mare parte a exteriorului, cu excepţia accesului spre parcare. Subsolul este finalizat, lifturile au fost instalate, gărduţul care împrejmuie zona a fost montat, în mare parte lucrările au avansat. De Ziua Imnului vrem să dăm drumul pasajului subteran pietonal. Dacă nu făceam o reziliere a dirigenţiei de şantier în 4 octombrie anul trecut, nici în 2018 nu se încheiau lucrările. Aşa, măcar avem certitudinea că în câteva luni zona centrală modernizată va fi gata”.

Un proiect cu probleme, inclusiv penale
Proiectul „Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din Municipiul Râmnicu Vâlcea” a fost conceput pentru finanţare europeană, cu un buget de 65,8 milioane lei inclusiv TVA, contribuţia nerambursabilă alocată fiind de 64,49 milioane lei. Lucrările au început în februarie 2014, cu termen de finalizare de 20 de luni, deci, până în octombrie 2015. Însă, din cauza întârzierii acestor lucrări, proporţia de cofinanţare s-a inversat, aproape 80% din investiţie fiind suportată din bugetul local. Investiţia va intra în istoria oraşului şi pentru că l-a trimis la închisoare pe primarul Emilian Frâncu. Arhitecţii proiectului, Sorin Dragoş Popescu şi Şerban Marinescu, l-au acuzat pe fostul edil că le-ar fi cerut 10% mită din valoarea totală a acestui proiect. Pe 27 aprilie 2013, Frâncu a fost reţinut de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma unui flagrant, iar în martie 2014 a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ