Delicatesa bunicii, o amintire bănoasă

Din ce în ce mai mulţi olteni încep să renunţe la culturile tradiţionale pentru unele de nişă. Cei mai mulţi s-au orientat spre arbuştii fructiferi. Există însă şi olteni mult mai curajoşi care fac pionierat în agricultură, alegând să cultive flori. Este şi cazul familiei unui fost poliţist care cultivă trandafiri pentru dulceaţă. Surprinşi de frumuseţea şi producţia bună încă din primul an, soţii Florescu intenţionează să pună bazele unei afaceri dulci şi parfumate.

0

„O afacere care să ne bucure sufletul”
Stela Florescu este dispecer de când se ştie. Şi tot de atât timp a făcut o pasiune pentru trandafirii şi dulceaţa pe care i-o pregătea bunica în copilărie, din frumoasa floare care se căţăra pe prispa de la intrarea în locuinţă. Acum, când a moştenit o bucată de teren, a decis să o cultive cu trandafiri pentru dulceaţă, să producă delicatesa bunicii. ,,Prima dulceaţă şi cea mai bună am mâncat-o când eram copil, pregătită de bunica. Avea un trandafir care se căţăra pe prispa casei. Când era bine înflorit, ea culegea trandafirii şi ne făcea dulceaţă. Era specială. Aveau un parfum şi un gust pe care nu-l voi uita niciodată. Acum, când am primit moştenire această bucată de pământ, am vrut să o vindem. Banii care ne-au fost oferiţi au fost prea puţini şi am renunţat. Ne-am consultat ce să cultivăm să nu lăsăm pământul nelucrat, să ne arate oamenii cu degetul. După mai multe idei, am optat pentru trandafiri. Mulţi ne-au privit cu suspiciune, dar au rămas cu ea. Eu sunt mulţumită de ce am reuşit. Uitaţi-vă cum arată şi au doar câteva luni. Sunt plantaţi abia în toamna trecută, târziu”, ne-a mărturisit Stela Florescu. ,,La început am fost sceptic. Mă gândeam că nu se vor prinde, că nu vom reuşi… Acum sunt mulţumit şi încântat. Mă bucur că am avut încredere în soţie şi sunt convins că vom putea face din această iniţiativă o afacere de familie, care să ne suplimenteze bugetul. O afacere care să ne bucure sufletul şi să ne crească veniturile”, a susţinut Costache Florescu.

Pasiunea transformată în afacere
De la ideea de a cultiva trandafiri pe terenul moştenit şi până la înfiinţarea culturii a trecut puţin timp. A fost însă unul intens în căutări. ,,Mai întâi am început să ne interesăm dacă mai există persoane care cultivă trandafiri pentru dulceaţă, să aflăm cât mai multe lucruri despre aceste flori, ce soiuri există, ce avantaje are unul, ce avantaje prezintă altul. După câteva luni de căutări şi informări, am mers şi am cumpărat butaşii necesari”, a mai spus doamna care vrea să-i impresioneze pe români cu dulceaţa de trandafiri. Soţii Florescu au plantat pe cei 10 ari de teren moştenit, în noiembrie anul trecut, 500 de butaşi de trandafiri pentru dulceaţă, care i-au costat 3.000 de lei. Producţia de flori este, încă din primul an, peste aşteptări. Prima recoltă de petale au obţinut-o la început de mai. Deşi primele flori erau mai mici decât ar fi trebuit, iar florile destul de rare faţă de acum, au reuşit să obţină 8 kg de petale pe care să le transforme în dulceaţă. Iar această activitate de colectare a florilor de trandafir pentru dulceaţă se repeta din două în două zile. ,,La fiecare două zile venim aici, la grădină, cum spunem noi, şi înarmaţi cu două foarfece, tăiem florile pe care le aşezăm cu grijă în coşuri. Când terminăm de recoltat, ne apucăm de dulceaţă. Şi tot aşa. Deocamdată, producem dulceaţă pentru noi, pentru prieteni şi cunoscuţi. O oferim gratuit, promoţional. Vrem să vedem cum li se pare. Testăm piaţa, cum se spune”, ni s-a destăinuit femeia care doreşte să-şi transforme pasiunea pentru trandafiri şi dulceaţa bunicii într-o afacere de succes.

Începutul este dătător de speranţe
Munca la plantaţia de trandafiri nu este deloc atât de uşoară pe cât este de plăcută. Cel mai greu a fost la plantatul butaşilor. Uşor nu este nici la recoltat, dar gustul dulceţii îi face să uite de greutatea muncii la… câmpul cu flori frumoase şi cu parfum îmbietor. ,,Când am plantat butaşii era o vreme urâtă, era frig şi parcă burniţa. Amândoi, cu cazmaua în mâini, făceam gropi şi puneam trandafirii. Ca să nu îngheţe, i-am acoperit cu pământ. Am tras din greu, cu speranţa că va fi bine. Şi… a fost. Spre surprinderea noastră, toţi butaşii s-au prins iar în primăvară câmpul arăta foarte frumos”, a declarat pentru Realitatea Oltului, Stela Florescu. ,,Acum sunt puţine flori, chiar dacă sunt mai multe decât ne aşteptam. Cu cât plantele se vor dezvolta, cu atât şi numărul florilor va creşte. La anul vor fi mult mai multe flori şi vor fi mult mai mari, iar producţia va fi pe măsură. Cât despre privelişte, ce să vă spun… Este o plăcere să munceşti aici, printre trandafiri”, a susţinut domnul Florescu.

Delicatesă oltenească pentru europeni
Încurajaţi de primele producţii de petale de trandafiri şi de gustul special a delicatesei obţinute din acestea, soţii Florescu îşi fac planuri pentru dezvoltarea afacerii iniţiate. ,,Vrem să creştem numărul de butaşi de trandafir pentru dulceaţă. De ce nu, să aducem şi alt soi pentru că fiecare are un miros al lui şi astfel şi dulceaţa are alt gust. Ne dorim să producem dulceaţa de trandafir noi, aici şi să nu vindem petalele altor întreprinzători. Deocamdată, noi am obţinut aprobările necesare pentru comercializarea petalelor de trandafiri. Nu le-am vândut, ci am produs noi dulceaţa, chiar dacă doar pentru consumul familiei şi al prietenilor. Ne dorim să facem aici o căsuţă cu spaţii special amenajate în care să facem, să păstrăm şi să valorificăm dulceaţa”, ne-a mărturisit fostul poliţist, îndrăgostit de trandafirii de dulceaţă. Mai visătoare din fire, soţia merge mai departe cu dorinţele. Ea speră ca anul viitor, de Crăciun, să-şi valorifice dulceaţa de trandafiri, dar şi siropul din regina florilor în târgul de la Viena. „Fiica noastră lucrează pentru o multinaţională şi călătoreşte mult prin Europa. Uneori ne ia şi pe noi. Am fost impresionată de târgul de Crăciun de la Viena. Îmi doresc din suflet să le arăt europenilor ce dulceaţă extraordinară fac românii”, ni s-a destăinuit Stela Florescu.
Reţeta pentru delicioasa dulceaţă de trandafiri nu am aflat-o, dar vă putem spune că pentru un borcan de dulceaţă sunt necesare 30 de grame de petale de trandafiri. Din aceeaşi floare se mai poate face sirop. Dacă borcanul de dulceaţă de 200 de grame costă în medie 10 lei, o sticluţă cu 250 ml de sirop costă 13 lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ