În urmă cu aproape trei ani, la insistenţele primarului de la acea vreme, Lia Olguţa Vasilescu, consilierii locali au decis să-i scutească pe craioveni de taxa pentru apa meteorică. Totuşi, decizia nu a vizat şi persoanele juridice, obligate în continuare să achite această taxă care ajunge în conturile Companiei de Apă „Oltenia“. Motivarea, pe care o regăsim chiar pe site-ul instituţiei, este că „apele pluviale (meteorice) şi de suprafaţă din intravilanul localităţilor se evacuează prin reţeaua publică de canalizare. Ele constituie o mare problemă în zonele urbane deoarece sunt mai mult decât nişte simple ape de şiroire încărcate cu suspensii… De pe străzi ele se încarcă cu reziduuri petroliere şi de uleiuri, plumb de la combustibili, particule din abrazarea cauciucurilor şi discurilor de frână ale automobilelor etc. şi, deci, sunt suficient de poluate încât să afecteze reţeaua publică de canalizare şi să necesite epurare în staţia de epurare la fel ca celelalte ape uzate“. Astfel că, în fiecare lună, în funcţie de cantităţile de precipitaţii înregistrate, CAO adaugă în facturile clienţilor – persoane juridice, după aplicarea unei formule cel puţin discutabile, sumele aferente pentru apa de ploaie.

Fenomene inexplicabile în facturile din iunie
Aşadar, ar fi de aşteptat ca, în lunile în care nu plouă, sumele datorate de societăţile comerciale să fie 0. Ei bine, nu! Pentru că, deşi apa de ploaie lipseşte din peisaj, ea rămâne prezentă în facturile trimise de CAO. Au descoperit asta firmele craiovene care, recent, au primit facturile la apă aferente lunii iunie. „Am avut surpriza neplăcută să constat că, deşi luna trecută nu a plouat deloc, în factura primită la firmă mi-au fost facturaţi 47 de mc de apă meteorică. Este absolut anormal acest lucru. Să fii obligat să achiţi 130 de lei pentru apa de ploaie într-o lună în care a fost secetă şi, în Craiova, nu a plouat niciun strop… Aşa ceva este de neînţeles. Îmi amintesc că, atunci când s-a discutat despre eliminarea taxei pentru apa meteorică, primarul de atunci a spus, pe bună dreptate, că este anormal ca oamenii să plătească mai mult pentru apa meteorică decât pentru apa pe care o consumă de la robinet. Dar în cazul firmelor este normal? Că, dacă vă uitaţi în factura primită de noi pentru luna iunie, din 200 de lei, 130 sunt doar pentru apa meteorică, iar restul sunt apa potabilă şi taxa pentru canal“, s-a plâns patronul unei societăţi comerciale din Craiova.

Seceta din iunie, confirmată de instituţiile abilitate
Interesant este că lipsa precipitaţiilor este confirmată de datele oficiale ale Centrului Meteorologic Regional Oltenia, instituţia care furnizează Companiei de Apă Oltenia cantităţile de apă căzute în luna precedentă. Astfel, conform măsurătorilor înregistrate de angajaţii Centrului Meteorologic Regional Oltenia, în luna iunie, în Craiova, suma precipitaţiilor a fost de doar 2,2 litri pe metru pătrat. Cantitatea este insignifiantă şi confirmă practic lipsa ploilor în intervalul 1 – 30 iunie, lipsă a precipitaţiilor ar fi trebuit să se regăsească şi în facturile emise de CAO pentru luna iunie. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Din ce motiv, nu ştim deocamdată. Posibil să aibă legătură cu anumiţi indicatori de performanţă care umplu anumite buzunare mai ceva ca apa sistemului de canalizare după o ploaie torenţială…

Lăsând la o parte situaţia particulară din luna iunie, nu avem cum să nu ne întrebăm de ce trebuie să achite, totuşi, persoanele juridice o taxă pentru apa de ploaie. În definitiv, nimeni nu ar trebui să fie sancţionat pentru fenomenele meteorologice. Asta mai ales în condiţiile în care, în 2014, atunci când taxa pentru apa meteorică a fost scoasă din facturile craiovenilor, toată lumea a fost de acord că taxa era o povară nedreaptă pusă în spinarea locuitorilor. Inclusiv conducerea CAO a susţinut măsura, precizând că încasările din facturarea apei meteorice pentru populaţie reprezenta aproximativ 3% din veniturile societăţii. Solicităm, aşadar, oficial conducerii Companiei de Apă Oltenia să ne precizeze câţi bani a încasat anul trecut din facturarea apei meteorice pentru persoanele juridice şi care sunt motivele pentru care persoanele juridice nu pot fi scutite de la plata acestei taxe.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ