Când poliţia şi autorităţile locale dorm în bocanci
Comerţul ca-n junglă a reînflorit ruta Craiova-Filiaşi

Negustorii de ocazie de pe marginea Drumului European 70, porţiunea dintre Craiova şi Filiaşi, au reapărut ca ciupercile după ploaie. Mai grav este că bravii noştri domni poliţişti nu au ochi să vadă faptul că cei care vând fructe şi legume sunt minori, unii neavând mai mult de 12 - 13 ani. Pericole de accidente, marfă vândută după propriile reguli, băuturi alcoolice servite de prin bălăriile de pe marginea şoselei, vânzători de etnie romă puşi pe scandal în cazul în care nu le cumperi nimic, cam asta ar trebui să observe organele abilitate. Culmea tupeului este că unii dintre aceşti negustori şi-au improvizat tarabe chiar în apropierea posturilor de poliţie. Nimeni nu îi observă şi nimeni nu pare a avea chef să ia măsuri preventive.

0

Unul dintre vânzătorii de pe marginea drumului nu are mai mult de 12 ani. Îşi petrece vacanţa de vară într-o maşină plină cu lubeniţe şi ceva legume, temperaturile ridicate fiind cea mai mare problemă a lui. Şi-ar dori să bată mingea alături de alţi puştani, dar de două veri încoace părinţii i-au găsit o altă variantă de „relaxare”. „Mă aduce tatăl meu dimineaţa şi rămân aici până seara. Am învăţat să vând şi mă descurc. Sunt la şcoală, ştiu să calculez. Este mai greu cu căldura, dar aşa ne ajutăm în familie. Eu vin aici şi ei merg în Craiova. Am luat maşina asta special pentru marfă. Avem lubeniţe, pepeni galbeni, roşii, ardei şi fasole verde. Hai, nu luaţi o lubeniţă? Sau nişte roşii? Hai că voi la oraş nu aveţi”, a spus copilul aflat într-una din parcările de la Beharca.

„Nu vine poliţia să ne întrebe şi veniţi voi”
Obişnuiţi să nu respecte niciun fel de reguli, aceşti mici comercianţi de ocazie devin recalcitranţi dacă nu li se respectă teritoriul. Fără să stea pe gânduri, în cazul în care vreo maşină opreşte în parcare doar pentru o pauză, aceştia trec la ameninţări. „E treaba noastră de ce stăm aici cu marfa. Dacă vreţi să cumpăraţi, bine, dacă nu, mergeţi mai departe. Nu mai blocaţi parcarea. Nu vine poliţia să ne întrebe şi veniţi voi. Daţi-i drumul că vă sparg parbrizul. Acum mă apucă nervii. Facem ce vrem”, spus un alt copil de etnie romă, situat chiar pe marginea Drumului E 70, în apropierea serelor de la Işalniţa.

Bişniţă la câţiva paşi de sediul poliţiei
Negustorii de pe DE 70 recunosc că marfa nu provine din gospodăriile lor. Nu au auzit vreodată de certificat de producător şi nici nu se sinchisesc să afle dacă le-ar trebui sau nu casă de marcat. Atâta vreme cât organele de control nu-i iau la rost, lubeniţele şi pepenii galbeni se vând pe bandă rulantă. Cât despre pericolele la care se expun, acest lucru nici nu mai contează. „Nu am avut probleme cu nimeni. Am venit aici şi vara trecută. Trebuie să facem un ban. Ne-au mai luat poliţiştii acum doi ani, dar am revenit şi am văzut că merge treaba fără niciun fel de probleme. Opresc şi ei şi mai cumpără câte o lubeniţă sau roşii. Mergem la Dăbuleni, luăm lubeniţă cu ridicata şi o dăm aici la un preţ mai mare. Nici matale şi nici alte persoane nu ne întreabă de bonuri sau alte prostii, cum e la piaţă. De asta ne convine aici”, a povestit un alt comerciant situat în dreptul localităţii Coţofenii din Faţă.

Poliţia şi autorităţile… într-o continuă vacanţă
Din Filiaşi până la intrarea în Craiova sunt peste 10 astfel de comercianţi de ocazie. Vând marfă de sezon şi dacă vreunul dintre clienţi doreşte i se poate oferi, contracost evident, ţuică, vin, vişinată şi căpşunată. Ţinând cont că în zonă sunt câteva posturi de poliţie (Brădeşti, Beharca, Işalniţa), ne întrebăm de ce nimeni nu ia măsuri cu privire la aceste maşini staţionate după bunul plac. Pericolele sunt multe. Ni se tot amintesc cu ocazia diverselor conferinţe de presă sau a informărilor de tot felul. Mai mult, au fost înregistrate şi evenimente nedorite. S-au făcut statistici, s-au colectat date, cifre şi cam atât. Preventiv nu se reuşeşte nimic. Oare cât de indolent să fii, ca organ de poliţie, să nu observi că pe marginea acestui drum s-au instalat numeroşi comercianţi, culmea, minori de 12-13 ani?! Luaţi atitudine, domnilor poliţişti! Nu mai rânjiţi de sub umbra copacilor unde vă instalaţi confortabil şi cât mai dosit pentru a pune în funcţiune aparatul radar! Este cald, resimţim cu toţii, dar oare aceşti copii cu ce au greşit să stea câte 12 – 13 ore în stradă? Cine verifică astfel de situaţii? Sau preferaţi să luaţi taurul de coarne după ce mai moare vreo persoană? Le propunem domnilor de la judeţ, dacă cei din localităţile amintite chiar nu au vreme pentru asemenea lucruri, să facă dumnealor o deplasare pe această rută şi să aplice măsuri preventive. Şi poate ar fi cazul ca şi autorităţile locale să intervină, ţinând cont că la mijloc sunt minori. În cadrul primăriilor funcţionează serviciile de asistenţă socială. Păi să funcţioneze! Chiar nimeni nu i-a văzut pe aceşti copii?

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ