Ex-membru în guvernele Cioloş şi Tăriceanu: „Programul PSD-ALDE este neimplementabil“

Programul de guvernare al Coaliţiei PSD-ALDE este criticat dur de liderii PNL Vâlcea, care spun că măsurile vor fi devastatoare pentru România. Victor Giosan, preşedintele Organizaţiei PNL Râmnicu Vâlcea, fost secretar de stat în guvernele Tăriceanu şi Cioloş, a făcut marţi, 4 iulie, o radiografie amplă a programelor guvernelor Grindeanu şi Tudose. Giosan a declarat că fostul program a însemnat “un fiasco”, iar actualul program este “neimplementabil”. În aceeaşi zi, Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, a precizat într-un comunicat de presă că acest program reprezintă “o crimă cu premeditare asupra mediului de afaceri românesc”.

0

„Impozitul pe cifra de afaceri va afecta companiile româneşti”
Victor Giosan a declarat că după programul guvernului Grindeanu care a fost un fiasco, cea de-a doua versiune a programului de guvernare este şi mai rea: “Căderea guvernului Grindeanu, evaluarea făcută de PSD şi mai ales schimbarea programului arată evident că primul program al PSD a eşuat într-o manieră lamentabilă. Însă principalele măsuri ale acestui nou program sunt devastatoare, începând cu impozitul pe cifra de afaceri care este absolut distrugător pentru toate tipurile de companii. Zilele trecute a apărut un studiu de impact potrivit căruia 60% din companii vor fi afectate şi că, în principiu, una din trei companii îşi va înceta activitatea.
Acest impozit distruge, practic, capacitatea de a investi a tuturor firmelor. Este un impozit care blochează repetitiv toate resursele care intră într-un proces de producţie, care blochează investiţiile şi care, până la urmă, se va dovedi antieconomic. Există o justificare a lui, că se întreaptă împotriva multinaţionalelor care, prin diverse mecanisme de optimizare fiscală, ar plăti mai puţin. Cele mai afectate vor fi companiile româneşti. Companiile multinaţionale au unde să fugă. Renault-ul, dacă se supără, pleacă în Tanger cu costuri nu foarte mari. Însă companiile româneşti vor fi afectate în modul cel mai serios”, a avertizat Victor Giosan.

Exemplul franţuzesc al taxei de solidaritate: “Nu s-a strâns nimic”
Acesta a criticat şi prezumtiva taxă de solidaritate, subliniind că măsura a fost un dezastru în Franţa şi că adevărata solidaritate cu românii ar trebui să fie lupta împotriva risipirii fondurilor publice: “Există exemple europene, nu mai târziu de anul 2012. Holland, preşedintele de atunci al Franţei, a introdus o astfel de taxă (…). Nu s-a strâns mai nimic într-o ţară cu un sistem fiscal şi administrativ foarte, foarte performant. Mai mult, Holland s-a prăbuşit atât de tare că este primul preşedinte, începând din anul 1958 încoace, care nu a mai candidat la propria lui succesiune. Dar la noi se pune problema în altfel. Să fim solidari cu cine? Cu un guvern care nu scapă un cuvânt despre lupta anticorupţie? Cea mai bună taxă de solidaritate în România este aceea de a opri robinetele pe unde se scurg banii publici în buzunare private, de a recupera resursele uriaşe care s-au risipit şi care au fost devalizate de către cei deja condamnaţi; lucruri care se mişcă extrem de încet. Deci, aceasta este prima dovadă de solidaritate de care un guvern trebuie să dea dovadă faţă de propriii lui cetăţeni. Să cheltuiască mult mai bine fondurile publice şi să lupte împotriva risipirii acestora. Or, în acest punct noul guverm este tăcut ca un peşte”.

Despre pilonul II de pensii
În ce priveşte pilonul II de pensii, Victor Giosan susţine că desfiinţarea lui va crea haos în sistemul de pensii şi de salarizare: “După ce, în timpul guvernului Tărticeanu, care acum este din nou la conducerea ţării, acest pilon II a fost introdus şi s-a creat un mecanism care esenţialmente se bazează pe încredere, acum se doreşte desfiinţarea lui, pentru a se face rost de bani. Fie prin reducerea datoriei publice – cam 60% din banii de pe pilonul II, cele opt miliarde de euro sunt investiţi în certificate de Trezorerie ale României – , fie prin alte soluţii. Confiscarea, naţionalizarea acestor bani ar însemna în mod automat reducerea datoriei publice cu această sumă şi evident apoi, spaţiu pentru ne îndatora în continuare”.

“Toată lumea îşi doreşte să trăiască mai bine, dar asta nu se poate face prin decret”
Preşedintele PNL Râmnicu Vâlcea a mai declarat că rapiditatea cu care creşte salariul minim pe economie va afecta companiile româneşti: “Este evident că toată lumea îşi doreşte să trăiască mai bine şi aici mă refer la creşterea salariului minim. De la 1.250 cât era anul trecut, la 1.450 anul acesta, către 2.000 la anul, 2.400 în anul 2020. Toată lumea îşi doreşte să trăiască mai bine, dar asta nu se poate face prin decret. Dacă s-ar putea face prin decret, adică printr-o lege în care a doua zi să crească salariile, tuturor să le fie bine şi economia să funcţioneze, nu ar exista nicio ţară săracă, pentru că peste tot s-ar aplica acest mecanism. Dar lucrurile nu funcţionează aşa şi efectele vor fi devastatoare. Pentru că în ce priveşte mai ales salariul minim, este nevoie de o minimă coerenţă şi de un minim dialog între sindicate, patronate şi guvern. Este vorba de o dublare în mai puţin de cinci ani. Oricum, şi până astăzi aveam cea mai rapidă creştere a salariului minim din UE. Dar acum este vorba de încă o dublare. Toate acestea vor afecta iarăşi companiile româneşti; companiile româneşti din servicii, turism, din industria uşoară, companiile româneşti de mici dimensiuni. Deja, trei luni din ultimele patru au adus la o creştere a şomajului şi acest lucru ar trebui să dea de gândit. (…). În opinia noastră, acest program de guvernare este neimplementanil sau, dacă va fi implementat, va avea rezultate catastrofale”, a conchis Victor Giosan.

Cristian Buican: “Una din trei firme va fi expusă riscului falimentului sau insolvenţei”
“Noul program de guvernare al PSD-ALDE reprezintă o crimă cu premeditare asupra mediului de afaceri românesc, indiferent că vorbim de capitalul autohton sau de cel străin. Introducerea în documentul programatic al noului guvern a prevederilor prin care se anunţă noi taxe şi impozite pentru firmele şi persoanele fizice din România, demonstrează faptul că guvernanţii PSD-ALDE nu sunt în stare să asigure un mediu economic predictibil şi atentează la şansa României la dezvoltare durabilă. Introducerea impozitului pe cifra de afaceri, introducerea impozitului pe gospodării, introducerea taxei de solidaritate, care înseamnă de fapt uciderea cotei unice, crearea contului special pentru plata TVA, sunt cele mai elocvente măsuri anunţate în noul program de guvernare al PSD care vor avea efecte devastatoare asupra economiei României. Conform primelor analize şi simulări făcute de mediul privat, impozitul pe cifra de afaceri va conduce ca una din trei firme din România să fie expusă riscului falimentului sau insolvenţei. Mai mult decât atât, introducerea acestui impozit pe cifra de afaceri va genera şomaj, va afecta în egală măsură capitalul străin cât şi cel autohton, va scădea atractivitatea României din punct de vedere investiţional şi va conduce la scăderea potenţialului de creştere economică”, a precizat Cristian Buican (foto), preşedintele PNl Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ