Braţul legii l-a atins iarăşi pe Darius Vâlcov
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au extins urmărirea penală în dosarul Millenium Topographica, în care, sub aparenta oferire de consultanță lunară, un angajat de la Cadastru Olt a fost mituit timp de trei ani de zile de către societatea controlată de Darius Vâlcov. Omul este cercetat acum pentru luare de mită în formă continuată, iar la începutul lunii mai a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, fără drept de a mai presta funcția publică deținută. În urma anchetării lui, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au ajuns la concluzia că principalii vinovaţi de activitatea infracţională a funcţionarului public şi a unor angajaţi de la Millenium Topografica sunt chiar fostul ministru al finanţelor Darius Bogdan Vâlcov şi avocatul firmei în cauză, Mircea Dogaru, fost consilier local PNL. Ambii au fost puşi sub acuzaţie şi au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, având şi interdicţia de a părăsi ţara.
Conturi alimentate cu bani din afaceri cadastrale
Vâlcov a iniţiat, potrivit unui comunicat remis de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii. Nemulţumit că angajaţii societăţii nu răspundeau exigenţelor profesionale, a cooptat un funcţionar de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliare (OCPI) Olt care să verifice în prealabil documentaţia întocmită, astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI. Astfel, firma înfiinţată de fostul deputat Daniel Bărbulescu, actualmente director AFIR Craiova, la indicaţiile naşului Darius Vâlcov – potrivit DNA – , a mituit lunar, în perioada ianuarie 2012- martie 2015, un angajat de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Olt pentru a accepta documentații cadastrale întocmite deficitar. „În acest scop, inculpatul a exercitat activităţi de determinare mediată, în urma cărora alte două persoane, angajate ale societăţii controlate de acesta, i-au dat funcţionarului din cadrul OCPI suma de 1.000 lei lunar, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, bani necuveniţi, care nu erau evidenţiaţi în actele contabile, întrucât funcţionarul OCPI nu era angajat al societăţii comerciale, iar în cadrul atribuţiunilor sale de serviciu aviza şi documentaţia întocmită de către angajaţii SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL Slatina. Reţinând motive ce ţin de modalitatea faptică de desfăşurare a activităţii infracţionale şi pentru a preîntâmpina activităţi cu implicaţii în domeniul infracţional al corupţiei, raportat şi la atitudinea procesuală a inculpatului VDB, acestuia i-a fost îngrădit dreptul de a se deplasa pe o rază teritorială mai mare decât teritoriul României. De asemenea, i-a fost impusă obligaţia de a nu comunica cu ceilalţi inculpaţi şi martori din dosar”, precizează comunicatul Parchetului Olt.
Dosare fără număr pentru “profesionistul” lui Dragnea
Fostul ministru al finanţelor Darius Vâlcov, cel care a întocmit raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu, mai este judecat în două dosare de corupţie şi urmărit penal în altul, fiind încă sub control judiciar. Primul şi cel mai răsunător este cel cu Tehnologica Rodion, în care este acuzat de trafic de influenţă în formă calificată. Potrivit procurorilor DNA, Vâlcov ar fi pretins de la firma respectivă 20% din sumele decontate în urma contractelor încheiate cu Compania de Apă Olt, condusă de un văr de al său. Banii astfel obţinuţi au fost investiţi de fostul demnitar în peste 100 de opere de artă cu care urma să deschidă o galerie în buricul Bucureştiului. Procurorii au făcut cunoscute unele aspete despre activitatea sa infracţională în rechizitoriul înaintat magistraţilor odată cu cererea de arestare preventivă. Astfel s-a aflat cum îşi încasa comisionul, unde ţinea banii, cum plimba seiful cu bani şi aur pe la apropiaţi şi cum îşi derula afacerile cu ajutorul instrucţiunilor transmise “trepăduşilor” în cimitir. În această cauză, fostul ministru a stat în arest preventiv două luni, el fiind acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.
În al doilea dosar aflat pe rolul Tribunalului Olt, în care este judecat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, Vâlcov se află sub control judiciar. Procurorii susţin că Vâlcov i-ar fi solicitat lui Sorin Păduraru, pentru a-i face plăţile în contractul în care firma acestuia îl avea cu Primăria Slatina pentru reabilitarea centrului vechi al municipiului, diverse comisioane cuprinse între 10 şi 15%.
Al treilea dosar al lui Darius Vâlcov se află pe masa procurorilor DNA de doi ani. În aces dosar, procurorii au început urmărirea penală în cazul său, după ce, în perioada noiembrie-decembrie 2012, fostul primar de Slatina i-a cerut administratorului unei societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.500.000 lei, reprezentând aproximativ 10-15% din sumele încasate de firmă de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior. Procurorii mai susţin că, în perioada 21 ianuarie 2013-13 iunie 2013, acesta a primit în mai multe tranşe, de la o societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei, în schimbul intervenţiei pe lângă factori de decizie din cadrul Primăriei Slatina. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 de lei fără TVA.