„Craiova se îmbracă în ie” pentru al treilea an consecutiv

Paradă a iei tradiţionale, şedinţă foto, spectacol de muzică populară, concurs cu premii pentru participanţi, toate acestea li se pregătesc craiovenilor în data de 23 iunie a.c., cu ocazia celei de-a treia ediţii a evenimentului „Craiova se îmbracă în ie”. Acţiunile cultural-artistice vor avea loc în centrul urbei, scopul acestora fiind ca bluza românească să devină brand de ţară recunoscut la nivel mondial.

0

„Craiova se îmbracă în ie” datorită Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, instituţie care se ocupă de organizarea evenimentului. Manifestarea va începe la ora 18.30, în Piaţa „Mihai Viteazul”, cu o paradă a iei tradiţionale, participanţii urmând traseul: Piaţa „Mihai Viteazul” – Palatul Telefoanelor – Centrul Vechi. După şedinţa foto de la ora 19.00, va avea loc un concurs cu premii. Cu acest prilej, va fi recompensată persoana ce va purta cea mai autentică ie, dar şi cea mai fotogenică apariţie.

Spectacol de muzică populară

Potrivit reprezentanţilor Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, spectacolul de muzică populară va începe la ora 20.00, pe scenă urcând soliştii Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian, Marius Măgureanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Cristian Bănăţeanu, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Ciri Mayer, Liviu Dică, împreună cu orchestra şi dansatorii ansamblului craiovean.

Ansambluri din tot judeţul

La eveniment vor mai participa şi alte ansambluri din judeţ, fiind vorba despre „Altiţa” din Maglavit, „Ropota” din Ciuperceni, „Muguraşul” de la Şcoala Leşile – comuna Şimnicu de Sus, „Mlădiţele” de la Şcoala Gimnazială Coţofenii din Dos, „Alunelul” din Pieleşti, „Izvoraşul” din Bratovoieşti, „Segărceanca”, „Doina Mischiului”, „Oltenaşii” din Scaeşti, „Bârsăncuţa” de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova, „Hora Desnăţuiului” de la Casa de Cultură din Bârca, „Muguraşi de Jiuleţ” din Tatomireşti şi Ansamblul „Craiovenii din căsuţă”.

Gorjenii vor îmbrăca şi ei ia tradiţională

„Ziua Internaţională a iei româneşti” va fi marcată şi în judeţul Gorj. În localitatea Hobiţa se va încerca şi în acest an, aşa cum s-a întâmplat la ediţia trecută, ca 10.000 de persoane să îmbrace ie tradiţională. Ar fi nevoie de acest record pentru ca evenimentul să poată fi trecut sub patronajul UNESCO. La Târgu Jiu, în Parcul Coloanei Infinitului, în data de 24 iunie a.c., la ora 10.00, obiceiurile de Sânziene vor deschide marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. Momentele artistice vor fi coordonate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” şi Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ