Viitoarelor mămici li se înmânează lista cu cele necesare pentru naştere, pe lângă medicamente, tifon sau pansamente, fiind nevoite să îşi cumpere şi aţele pentru a le fi cusută operaţia. „Am născut la sfârşitul săptămânii trecute şi a trebuit să cumpăr ace, aţe pentru cusut, mănuşi chirurgicale şi pansamente. Am cumpărat şi calmante. Pe lângă acest inconvenient, aglomeraţia mi-a dat mari bătăi de cap. Au fost zile când cei mici au stat şi câte doi în pătuţ. Este o situaţie greu de suportat”, a spus una dintre mămici care a născut la Spitalul ”Filantropia”.

De la un medic la altul

Craiovencele ai căror medici sunt angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova au fost nevoite ca, pentru naştere, să îşi găsească echipă medicală de la Spitalul ”Filantropia”. Ginecologii care le-au supravegheat sarcina nu au avut cum să asiste la naştere întrucât nu au contract de muncă încheiat cu „Filantropia” şi nu pot fi remuneraţi. „Am aflat, în luna a şaptea de sarcină, că trebuie să îmi caut medic care să mă asiste la naştere. Doamna doctor de la Spitalul Nr.1 nu este angajată aici, la Filantropia, şi mi-a spus că ea nu poate veni că nu este plătită. Am căutat alt medic şi am rezolvat şi acest aspect, dar mai greu. Spun asta pentru că şi medicii de aici te primesc şi nu prea, dacă nu le-ai fost pacientă. Am dat o sumă mai mare la ultimul ecograf, am stabilit din timp că voi plăti mai mult pentru cezariană şi am fost acceptată. Nu este rău că se renovează acolo, dar varianta mutării naşterilor la Filantropia funcţionează prost”, a mai spus mămica.

„Am decis să merg la particular”

Mămicile sau viitoarele mămici care nu s-au orientat către Spitalul ”Filantropia” au ales clinicile private, chiar dacă aici costurile sunt mult mai mari. Avantajul este, după cum spune o viitoare mămică din Craiova, că acolo nu mai stai să alergi după materialele necesare pentru operaţie sau după medicamente şi nici nu duci grija împărţirii şpăgii între medic, anestezist, mâna a doua şi asistentele prezente la naştere. „Mai am puţin şi nasc şi mi s-a spus că nu voi mai putea face asta la Spitalul Nr.1 din cauza renovărilor. A trebuit să îmi schimb echipa medicală şi, după câteva discuţii, am ales o clinică privată. Ajung undeva la 6.000 de lei şi nu mi s-a părut mult. Nu îmi trebuie absolut nimic nici pentru mine, nici pentru copil. Teoretic, la spitalele publice nu plătim nimic, dar, practic, ştim cu toţii cum stă treaba. Şpaga nu a dispărut şi nu va dispărea curând. De la medicul principal, până la asistentă sau chiar infirmieră, toţi îşi aşteaptă comisionul. Dacă adun sumele respective, cam tot acolo ajung şi de aceea am decis să merg la particular”, a povestit o altă craioveancă.

Haos în activitatea intraspitalicească

La rândul lor, asistentele, infirmierele şi medicii Spitalului ”Filantropia” din Craiova consideră că nu îşi mai pot face treaba aşa cum trebuie. Aglomeraţia şi naşterile pe bandă continuă îngreunează activitatea, apariţia evenimentelor nedorite fiind greu sau imposibil de evitat. „Din primele zile am resimţit haosul creat. Medicii deja se cam ceartă între ei pentru că nu ştiu cum să se împartă. Materialele şi medicamentele nu mai ajung. Este o întreagă nebunie. Chiar şi între paciente se simte un disconfort. Cele care au venit de la Spitalul Nr.1 sunt greu acceptate, deşi săracele nu au nicio vină. Saloanele sunt pline tot timpul, iar bebeluşii stau şi câte doi în pătuţ. Să sperăm că nu mai durează foarte mult”, a spus o infirmieră de la ”Filantropia”, căreia, din motive lesne de înţeles, i-am respectat dorinţa de rămâne anonimă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ