Lucrările de licenţă, comandate pe internet sau procurate de la colegii de breaslă

Lucrări de licenţă, dizertaţie sau chiar doctorat, toate acestea continuă să facă obiectul unor tranzacţii înfloritoare în această perioadă. În funcţie de complexitatea tezelor, tarifele sunt cuprinse între 50 şi 1.500 de lei, cei care au nevoie de diploma de absolvire a programului de studiu având posibilitatea să şi negocieze sumele respective.

0

Cei mai mulţi dintre studenţii sau masteranzii craioveni alocă sume importante de bani pentru a-şi rezolva problema lucrărilor de licenţă, a celor de disertaţie sau a referatelor de final de semestru. Puţini sunt cei care îşi fac timp pentru întocmirea acestor teze, varianta procurării lor fiindu-le mult mai comodă. Site-urile de profil, mica publicitate din ziare, colegii din anii terminali sau cei din alte centre universitare şi chiar profesorii coordonatori, acestea sunt sursele celor care nici măcar nu ştiu cum arată sala de lectură a bibliotecii.

„Am plătit 800 de lei şi am luat-o gata făcută”
Andrei este unul dintre studenţii pentru care facultatea este doar o chestiune formală. Acesta recunoaşte că a făcut totul doar pentru diplomă şi de gura părinţilor. Imediat după ce va termina cu examenul de licenţă, tânărul va pleca în Anglia, urmând să muncească într-un atelier de vopsit maşini. „Am pierdut patru ani degeaba. Nimic nu se face serios în facultate. Am avut câţiva colegi care şi-au dat interesul, dar în rest nu ne-am prea stresat. Totul este superficial şi scump. Am fost la taxă şi am cheltuit sume măricele. Acum cu licenţa sunt alte costuri. Lucrarea deja o am la copertat. Am plătit 800 de lei şi am luat-o gata făcută. Dacă era totul mai serios şi dacă îmi şi plăcea ceea ce am făcut în facultate, poate că altfel stăteau lucrurile şi poate că mi-o făceam singur. Învăţ şi eu rezumatul şi termin eu şi cu facultatea, după care o să merg în Anglia. La începutul lui august încep munca acolo, că până mă fac eu avocat în oraşul nostru, câinii mă mănâncă”, a povestit Andrei.

Şomajul, perioadă de relaxare după facultate
Mersul la bibliotecă şi redactarea acestor teze au fost excluse şi de către unii studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice. Fie că au făcut economii pentru a-şi plăti lucrarea, fie că s-au ocupat părinţii de achitarea materialelor, problema le-a fost rezolvată. Şi din rândul tinerilor care vor obţine diplomă în domeniul economic sunt puţini cei care se văd profesând. După ce se vor relaxa o vreme, mergând pe varianta şomajului, mulţi îşi vor încerca norocul peste hotare, fără să mai conteze dacă vor munci în restaurante, ca ospătari, sau pe câmp, în agricultură.

Oferte pentru toate buzunarele
În ceea ce priveşte piaţa lucrărilor care să le ateste pregătirea în domeniu a studenţilor sau a masteranzilor, ofertele sunt multe şi tarifele practicate sunt uşor negociabile. Aşadar, foştii absolvenţi de facultate îşi vând lucrările specificând că se impun modificări pentru a evita necazurile cu profesorii din comisie. Costul unei asemenea lucrări nu este mai mare de 400 de lei. Comercianţii de ocazie, în număr tot mai mare în perioada mai-iunie, cer un preţ mult mai mare dacă se complică să modifice lucrarea. La rândul lor, reprezentanţii site-urilor specializate în redactarea lucrărilor de licenţă, dizertaţie, masterat şi a zecilor de mii de referate sau cursuri, au în baza de date sute de titluri şi materiale care acoperă cam toate domeniile universitare. Aici, preţul porneşte de la 50 de lei /lucrare, comanda fiind făcută cu un simplu mesaj de pe telefonul mobil, iar dacă studentul vrea o teză „cât mai originală”, plăteşte chiar şi 1.500 de lei pentru o astfel de teză.
Toţi cei care se ocupă de fabricarea acestor materiale au o strategie de marketing bine pusă la punct, anunţurile asigurându-i pe viitorii absolvenţi că „lucrările sunt originale, fără riscul de a le găsi în alte părţi”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ