Efectul „11 iunie” asupra alegerilor din 2020

0

Multă lume se arată surprinsă de rezultatul obţinut de ALDE la alegerile pentru Primăria Craiova. Nu doar din oraş. Nu doar din judeţ. Cei mai mulţi evaluează corect acest rezultat. ALDE a avut un Proiect coerent pentru dezvoltarea oraşului. ALDE a făcut o campanie adevărată (a nu se uita: candidatul nostru, Anişoara Stănculescu, a strâns nu mai puţin de 10.000 de mâini în această campanie, convingând pe cca. 60% dintre ei să voteze ALDE, ceea ce nu e puţin lucru!).
Mai mult, nu sunt puţini cei care afirmă că ALDE ar fi câştigat locul doi în această competiţie, deci înaintea PNL, dacă nu ar fi existat două greşeli de campanie asupra cărora nu mă voi opri acum.
Unii, cei de la PNL, supăraţi pe neputinţa lor, îngropaţi sub povara unui rezultat (16%) mult sub aşteptările lor, încearcă să arunce cu mizerii în reuşita altora pentru a-şi justifica lenea politică şi totala inadecvare la realităţile Craiovei.
Le mai spun o dată şi bine: domnilor „liberali” de la PNL, ALDE a obţinut în stradă, în dialog direct cu craiovenii, aceste cca. 6.000 de voturi (12,05%). Nu ne-a transferat nimeni nimic. La rigoare aş putea spune că dimpotrivă…
Dincolo de aceste „efecte minore”, alegerile parţiale pentru Primăria Craiova au reprezentat un test pentru întreaga clasă politică craioveană. Un test cu efecte majore care se vor vedea la alegerile locale din 2020 (mai cu seamă la Consiliul Local), chiar dacă multe se mai pot întâmpla până atunci.
Uitându-ne pe rezultatul alegerilor din 11 iunie, ALDE se profilează ca factorul politic-cheie pentru majoritatea politică locală a anului 2020.
În baza rezultatelor de duminică, ALDE împreună cu PSD au un scor, cca. 55%, asigurator pentru o majoritate politică locală. În acelaşi timp însă, ALDE împreună cu USR, PNL şi forţa ce se constituie în jurul dlui. Săuleanu, ar contabiliza cca. 53% dintre opţiunile craiovenilor, de asemenea un scor furnizor de majoritate.
Repet, este o privire asupra fotografiei acestui moment. O fotografie care indică însă o tendinţă cu şanse mari să se confirme peste trei ani. Într-un fel sau altul…
Cert este că locuitorii Craiovei caută asiduu o alternativă pe partea dreaptă. În ce măsură aceasta va fi ALDE, depinde doar de noi, cei care o construim zi de zi.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ