Barca Spirit 26, fabricată de SC Fair Boats, a fost înaugurată în august 2015, fiind parte a proiectului „Mirajul Oltului – extinderea infrastructurii turistice de agrement a staţiunii Călimănaşti-Căciulata”. În octombrie, s-a constatat că puntea vasului se umflase, ca urmare infiltrării apei. Situaţia a fost pasată ca un cartof fierbinte între Consiliul Judeţean Vâlcea, care a finanţat proiectul şi a făcut achiziţia pe SEAP, firma Protetchim – executantul „Mirajului”, Primăria staţiunii, care prin SC Călimăneşti Serv SRL a utilizat barca, şi constructorul şi proiectantul acesteia, SC Fair Boats, respectiv SC Remaco Consulting SRL.
Justificare ilară a constructorului
Ca de obicei, cel mai vinovat a fost cel mai vocal. Constructorul a venit cu o justificare pe cât de ilară pe atât de revoltătoare: vasul trebuia tras pe uscat după un anumit număr de ore de exploatare – foarte puţine – şi nu ţinut în apă (!!!) . În cele din urmă, ambarcaţiunea a fost dusă la Brăila pentru reparaţii ce au costat aproape 4.000 de euro. După dispute grele, CJ Vâlcea a reuşit să determine SC Protetchim să plătească aceşti bani.
Notă de constatare: vaporaşul nu avea sistem de evacuare a apei
Acum, barca se află la… sera Primăriei Călimăneşti. O notă de constatare a CJ Vâlcea din 16.03.2017 (foto), referitoare la starea tehnică a vasului, nu este de bun augur. Potrivit acestei note, puntea deteriorată a fost confecţionată din materiale neatestate, iar ambarcaţiunea nu a fost dotată cu sistem de evacuare a apei. Cum de nu s-au constatat aceste probleme la momentul recepţiei vasului? Au avut grijă de vapor cei responsabili sau din contră? Ar mai fi şi alte semne de întrebare. Cert este un lucru: în perioada imediat următoare, singurele bărci care vor face valuri pe Olt între Călimăneşti şi Căciulata vor fi bărcile private. Barca statului face valuri la seră.