Zilele Municipiului Craiova, în plină desfăşurare
Programe artistice în patru cartiere din Craiova

Program de muzică uşoară şi populară, scene de teatru, terase cu mici şi bere, de toate acestea s-au putut bucura craiovenii, în perioada 29 mai-01 iunie a.c. Ca în fiecare an, cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova, Primăria Craiova a organizat astfel de evenimente în patru dintre cartierele urbei, câte unul în fiecare zi. Tonul l-a dat Valea Roşie, urmând Rovine, Brazda lui Novac, petrecerile de după-amiază până spre miezul nopţii încheindu-se în Craioviţa Nouă.

0

În toate cele patru cartiere din Craiova, muzica şi dansul popular au fost asigurate de către artiştii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, amintind aici orchestra, corpul de balet şi soliştii. Iubitorii de folclor au admirat jocuri populare puse în scenă de către dansatori şi inserate în spectacol cu mare pricepere, astfel publicul să fie antrenat la joc şi voie bună. La rândul lor, soliştii şi instrumentiştii ansamblului au smuls ropote de apaluze, dovedindu-se şi de această dată dorinţa olteanului de a asculta muzică populară.

„Este bine că primăria organizează acest gen de evenimente”

„Ar trebui, dacă este posibil, să se organizeze mai des astfel de evenimente prin intermediul cărora să ne vedem artiştii. Muzica populară nu va muri. Se vede acest lucru prin modul în care publicul a reacţionat, în seara asta, de exemplu, când prezentatorul a anunţat programul folcloric. Chiar şi tinerilor le place acest gen de muzică. Unii o recunosc, alţii nu, dar când vine vorba despre vreo manifestare de genul celei din această seară nici nu refuză participarea. A fost minunat spectacolul din Craioviţa. Nu pot să pun că am venit pentru un solist anume. Îmi plac toţi. Fiecare are acel ceva al lui. Şi pentru a-i vedea cam pe toţi care au participat, am fost în toate cartierele. Am văzut programul şi am observat că nu cântau aceeaşi în toate cartiere şi de aceea am fost peste tot. Avem un ansamblu extraordinar. Dansatorii fac o atmosferă pe cinste, iar orchestra rezistă eroic de fiecare dată. Este bine că primăria organizează acest gen de evenimente”, a spus un craiovean prezent la manifestările din Craioviţa Nouă.

Talente muzicale, dans modern şi piese de teatru

Pe scenă au mai urcat elevi talentaţi ai Palatului Copiilor din Craiova, ai Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, ai Casei Studenţilor Craiova, artiştii Filarmonicii Oltenia şi cei ai Operei Române, iar pentru copiii craiovenilor, Teatrul Colibri a fost din nou la înălţime sau cu „motoarele turate”, cum se prezintă această echipă de profesionişti.

Comercianţi cu mici şi bere

În fiecare seară, de luni până joi, în cartierele amintite au fost amplasate terase specifice acestor tipuri de evenimente, comercianţii oferindu-le celor prezenţi mici, peşte şi alte produse din carne pregătite pe grătar, fără ca din meniu să lipsească berea rece sau băuturile răcoritoare. Deşi preţurile nu au fost chiar pentru toate buzunarele, craiovenii au consumat cât şi ce le-a permis portofelul. „Nu ne plângem de clienţi. Sunt preţuri şi mari şi acceptabile. De exemplu, avem micii cu trei lei bucata, asigurând pâinea şi muştarul, avem peşte prăjit care se vinde la suta de grame şi cu cinci lei iei o porţie bunicică. Mai scumpe sunt preparatele din carne, amintind aici cotletul de porc, pieptul de pui, frigărui din pui şi legume de sezon sau pulpe de pui pe grătar. Facem şi lipii după reţeta bunicii, la mare căutare fiind şi cartofii prăjiţi, mai ales cei noi. Berea este patru lei paharul şi avem şi la doze pentru cei care preferă această variantă, iar la sucuri preţurile sunt între cinci şi zece lei, în funcţie de cât conţine sticla”, a explicat unul dintre comercianţi.

Gamă largă de momente artistice

Anual, cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova, autorităţile locale obişnuiesc să organizeze evenimentele anterior amintite în patru dintre cartierele urbei. În colaborare cu instituţiile de cultură din oraş, Primăria Craiova oferă cetăţenilor momente plăcute, încercând să fie atinse cât mai multe domenii de activitate. Cartierele unde se amplasează scena şi terasele comercianţilor sunt Valea Roşie, Rovine, Brazda lui Novac şi Craioviţa Nouă. În toate cele patru zone atmosfera a fost una de sărbătoare, nefiind înregistrate evenimente nedorite.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ