Transalpina, Stâna Ştefanu şi Rânca, variante pentru minivacanţa de 1 iunie

Nou sezon turistic, aceleaşi atenţionări cu privire la condiţiile de trafic. Deşi a fost dat în folosinţă de câţiva ani şi chiar este un drum tranzitat în perioada verii, încă mai sunt lucrări de efectuat. Din acest motiv, şi în acest sezon se va circula printre marcajele ce vor indica faptul că se lucrează la elementele de siguranţă ale şoselei.

0

Autorităţile judeţene au menţionat că mai sunt de executat şi lucrări de consolidare a drumului, toate acestea fiind întârziate din cauza laturii financiare. Cert este că imediat ce se va deschide, şoseaua impune o limită de greutate de 3,5 tone şi pe timpul nopţii va fi închisă pentru a nu le pune viaţa în pericol celor ce ajung în zonă. În ceea ce priveşte posibilitatea tranzitării Transalpinei, acest lucru va fi posibil începând de săptămâna viitoare, după cum spun autorităţile din Gorj.

„Avem nevoie de oameni mult mai competenţi”
Faptul că traficul în zonă va fi reluat este un semn bun şi pentru proprietarii cabanelor din Rânca. Aceştia speră ca factorii de decizie să nu lase lucrările în voia sorţii. „Condiţiile de trafic nu sunt tocmai bune. Iar vor fi marcaje, iar vor fi limitări şi chiar nu înţeleg cum după atâţia ani încă se mai lucrează. Ritmul acesta ne omoară. Sperăm ca şi aşa turiştii să ajungă în Rânca. Vom face ceva trasee montane pentru cei care ajung aici şi sperăm ca oamenii să se cazeze şi în zona noastră. A fost un început de an dificil. Vremea ne-a jucat feste, dar aşteptăm vara să vedem cu ce surprize, frumoase, sperăm noi, vine. Cât despre autorităţi şi despre cei care pot decide cum să se aşeze lucrurile în zonă, cred că avem nevoie de oameni mult mai competenţi. Întâi au promovat şi apoi au oferit trafic în condiţii de şantier şi cu siguranţă la limita inferioară. Problema este că turiştii care vin pentru prima dată se mai gândesc dacă revin sau nu”, a spus unul dintre cabanierii din Rânca.

„Stâna Ştefanu”, atracţia turiştilor
Turiştii ce ajung pe Transalpina se pot bucura de peisaje spectaculoase, pentru ca la un moment dat să fie poftiţi la masă, la „Stâna Ştefanu”, obiectiv de care răspunde o familie de ciobani din Novaci. Tocanul şi mămăliga pregătite după reţete din zona Gorjului vin la pachet cu toate celelalte elemente specifice traiului de la stână. Cojoace şi pături din lână, expuse la vânzare, odaia amenajată în stil tradiţional, câinii ciobăneşti şi măgăruşii, toate acestea îi determină pe turişti să oprească maşinile şi să petreacă ceva timp alături de gazda extrem de primitoare. Stâna a fost deschisă turiştilor, pentru întâia oară, în urmă cu şase ani şi de atunci se bucură de vizite din ce în ce mai multe.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ