Iniţiat în legislatura trecută de fostul senator PSD Laurenţiu Coca, amendamentul la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii a fost „resuscitat” în 2017 de către deputaţii Eugen Neaţă (PSD) şi Cristian Buican (PNL), care şi-au şi disputat întâietatea în acest demers. Proiectul de lege a fost adoptat în Senat pe 2 mai 2017. Apoi a ajuns în dezbaterea Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, unde a beneficiat de un lobby susţinut din partea deputaţilor vâlceni Eugen Neaţă şi Daniela Oteşanu, membri ai acestei comisii.
Deputatul Neaţă despre generaţia „Clor, lindan, amoniac”
Marţi, 23 mai a.c., în plenul Camerei Deputaţilor, Eugen Neaţă le-a cerut parlamentarilor să voteze acest amendament, iar după vot le-a mulţumit în numele generaţiei „Clor, lindan, amoniac”: „Sunt născut în Râmnicu Valcea, aproape de platforma chimică unde din anii ’70 funcţionează Oltchim SA, Uzinele Sodice şi CET Govora. Am văzut adesea nori când afară era soare, am respirat clorul ce mai tot timpul scăpa din instalaţiile vechi şi depăşite ale Oltchim. Când acesta lipsea, respiram pulberile toxice de la CET sau amoniacul de la USG. Am mâncat peşte cu miros de lindan şi am băut apă cu gust de clor. Am văzut cum părinţii, prietenii şi vecinii mei îmbătrâneau prematur, cum spitalele se aglomerau de oameni ce prea devreme se îmbolnăveau.
A fost o perioada grea, de încercare, de risc, de rezistenţă!
Când instalaţiile au fost modernizate, poluarea evidentă a rămas una remanentă! Ne însoţeşte şi azi şi mâine, probabil multe generaţii. Astăzi, prin votul nostru, am adus o reparaţie târzie, dar utilă şi de mare ajutor pentru generaţia «Clor, lindan, amoniac» şi în numele acestor generaţii vă mulţumesc pentru votul dat! Sunt bucuros pentru această reuşită şi vreau să îi anunţ pe locuitorii judeţului Vâlcea şi pe cei care nu au avut încredere că amendamentul ce l-am depus a trecut astăzi în Camera Deputaţilor şi a devenit lege. Astfel, toate persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă (Râmnicu Vâlcea) beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.4 din lege”, a afirmat parlamentarul vâlcean.
Deputatul Buican: „Este, de fapt, o reparaţie morală”
Într-un comunicat de presă, deputatul liberal Cristian Buican a subliniat că aceasta este o reparaţie morală pentru locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea. El le-a mulţumit tuturor colegilor deputaţi care au votat acest proiect de lege şi implicit pentru introducerea municipiului Râmnicu Vâlcea pe lista zonelor ai căror cetăţeni beneficiază de pensionare anticipată cu 2 ani, fără penalizare. „Astăzi, Plenul Camerei Deputaţilor a votat PL-x 188/2017 Proiect de lege pentru modificarea art.65 alin. (5) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin care cetăţenii care au locuit 30 de ani în municipiul Râmnicu Vâlcea şi pe o rază de 8 km în jurul municipiului beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. Este, de fapt, o reparaţie morală, mai ales în condiţiile în care în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice exista această prevedere că locuitorii anumitor zone din ţară unde au existat combinate chimice puteau beneficia de pensionare anticipată, fără penalizare. După publicarea legii în Monitorul Oficial, vâlcenii vor putea beneficia de această prevedere”, a subliniat deputatul Buican.