Deficit semnificativ de personal în cel mai modern spital din regiunea Oltenia, reabilitat, recent, printr-un proiect european. Directorul Spitalului de Urgenţă (SJU) Vâlcea, Dan Ponoran (foto centru), a declarat că această unitate are cu 500 de cadre medicale mai puţin faţă de normare. Afirmaţia a fost făcută luni, 15 mai, în contextul unei donaţii a Organizaţiei Salvaţi Copiii România către Maternitatea din Râmnicu Vâlcea. „Deficitul de personal în Spitalul Judeţean Vâlcea este undeva la 30 la sută faţă de normare. Sunt unul dintre puţinii directori de spitale din România care are dotări, dar nu are specialişti. Noi avem în momentul de faţă 1.753 de angajaţi, ar trebui să avem 2.253. Dar nu este buget“. Medicul Ponoran a precizat că Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi Secţia neonatologie au cel mai mare deficit de medici: „În principal, avem probleme cu Unitatea de primiri urgenţe, sunt trei posturi care se scot a treia oară la concurs şi unde nu se prezintă nimeni, ca medic de urgenţă. Stăm bine faţă de alţii, dacă ar fi să ne comparăm cu spitalele din Oltenia. Noi avem 11 medici la UPU, în judeţele vecine au câte patru-cinci. Dar, dacă ar fi să ajungem unde trebuie… Am un coleg de facultate care este medic de UPU în Anglia într-un spital ca al nostru, cu circa 200 de prezentări la urgenţe. Noi avem trei medici ziua şi doi noaptea. Ei, tot la 200 de prezentări, au 11 medici ziua şi şase noaptea. Vreţi să lucrăm la fel?“. În ce priveşte Secţia neonatologie, directorul SJU Vâlcea a adăugat că se lucrează cu personal puţin peste limita de jos şi că, în genere, deficitul de specialişti din România îl dau secţiile de neonatologie.

Un tomograf deserveşte circa 400.000 de pacienţi
Sub conducerea doctorului Dan Ponoran, SJU Vâlcea a reuşit să atragă ajutoare din donaţii de aproape 200.000 de lei, însă nu sunt suficienți: „Mă apropii la 200.000 de lei ajutor din donaţii. Mi-aş dori ca până la finalul anului autorităţile locale să egaleze această sumă, dacă nu cumva vor să o depăşească. Ne dorim în primul rând un aparat de radiologie. Un astfel de aparat costă 2-300.000 de euro. Avem nevoie de un tomograf la UPU. Există un singur tomograf care deserveşte circa 400.000 de pacienţi şi nu vreau să-mi imaginez ce se va întâmpla dacă se defectează, căci lucrează la foc continuu. Sigur este nevoie şi de un RMN, dar acesta ar fi cam a şasea noastră prioritate“, a mai spus directorul SJU Vâlcea.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat Maternităţii aparatură modernă pentru bebeluşii născuţi prematur
Luni, Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat Maternităţii din Râmnicu Vâlcea un incubator de terapie intensivă şi un ventilator de suport respirator, ambele de ultimă generaţie. Cele două aparate, în valoare de 25.000 de euro, au ajuns la Secţia neonatologie şi sunt o mare şansă la viaţă pentru copiii născuţi prematur. Anul trecut, din cei 1.800 de copii veniţi pe lume la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, 208 au fost născuţi prematur. Alături de Gabriela Alexandrescu, preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, a participat la această donaţie şi Amalia Năstase (foto stânga), ambasador Salvaţi Copiii România, care de şase ani se implică în astfel de acţiuni. „Neonatologia este prima linie în războiul dintre viaţă şi moarte. Aş fi dorit să văd şi autorităţile locale, care ar trebui să se implice în sănătatea unui judeţ, să aibă grijă de copii. Sunt şi copiii lor“.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ