Actualele taxe cerute de către slujitorii Domnului diferă de la o biserică la alta, factorii decisivi în creşterea tarifului fiind amplasarea locaşului de cult sau gradul de solicitare al acestuia. „Madona Dudu”, „Sfânta Treime”, „Sfântul Dumitru” continuă să fie cele mai scumpe biserici craiovene, mirii care le aleg trebuind să scoată din buzunar între 800 şi 1.000 de lei, în aceste cazuri nefiind loc de negociere. Aici, pentru un botez se plăteşte între 500 şi 600 de lei, atât cununia cât şi botezul trebuind să fie programate cu câteva luni bune înainte.
Tarife ceva mai mici şi negociabile
Bisericile situate în restul cartierelor din Craiova percep pentru aceste servicii religioase, devenite din ce în ce mai comerciale, tarife ceva mai mici şi negociabile. De exemplu, reprezentanţii parohiilor din Craioviţa Nouă cer între 450 şi 700 de lei pentru cununia religioasă şi nu mai mult de 400 de lei pentru un botez. Mai mult, aceste tarife pot fi negociate şi chiar achitate în două sau trei tranşe, în funcţie de cât de disponibil este preotul să facă acest lucru. De pe listă nu lipsesc bunuri materiale, amintind aici câte un covor, o pătură sau perne, acestea fiind cerute cu câteva zile înainte de eveniment.
Banii din cristelniţă, „norocul din viaţa micuţului botezat”
Dacă reprezentanţii Mitropoliei Olteniei şi-ar trimite o persoană să facă un control la biserica situată în faţa Bigului Nou din Craioviţa, aceştia s-ar lămuri cu privire la practicile preoţeşti. Peste slujba botezului se trece extrem de repede, preotul fiind interesat ca cei care participă la eveniment să pună în cristelniţă bani, dar nu oricât, ci „hârtii mari pentru a-i fi bine în viaţă celui mic”. Acesta este îndemnul preotului şi îl tot spune în timpul slujbei religioase, pentru ca la final să stabilească taxa în funcţie de cum este îmbrăcat naşul. Nici tatăl micuţului sau micuţei botezate nu scapă de ochii preotului, deşi în primă fază despre aceste tarife suplimentare nimeni nu aminteşte o iotă.
Aceeaşi taxă în Lăpuş
Despre „taxa pentru măturat”, stabilită într-o biserică din cartierul Lăpuş, am mai scris şi în urmă cu patru ani. Aceasta a rămas în picioare şi întrucât reprezentanţii Mitropoliei Olteniei au considerat că „Indiscret în Oltenia” caută nod în papură şi că inventează toate aceste taxe şi solicitări, nimeni nu s-a sinchisit să vadă cum stau lucrurile în realitate. Pentru că mătură şi îşi fac curăţenie în biserică, cei din lăcaşul de cult cer 70 de lei în cazul cununiilor religioase şi 50 de lei în cazul botezurilor.
Presa e de vină, preoţii sunt sfinţi
Deşi craiovenii ajung să plătească sume de bani pentru servicii care mai de care mai trăsnite, nimeni nu reclamă mizeria existentă. Enoriaşii se enervează pe moment şi, scârbiţi de situaţie, scot din buzunar banii ceruţi. Preoţii scriu chitanţe doar dacă persoanele le cer şi astfel nu are rost să ne mai mirăm de ce aceştia vin la slujbe cu maşini de ordinul zecilor de mii de euro. În ciuda acestor realităţi, reprezentanţii Mitropoliei Olteniei susţin că presa caută metode să denigreze biserica şi sub acest pretext, aceştia refuză categoric să ofere puncte de vedere echipei Indiscret în Oltenia.