Leul aşteaptă vitaminele de primăvară

Raportul euro/leu a avut în perioada analizată o evoluţie stabilă, dar ascendentă, în condiţiile în care nivelul aversiunii faţă de risc a fost destul de ridicat, pieţele internaţionale aşteptând rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

0
789

Redeschiderea pieţei, după minivacanţa de 1 Mai, a adus o creştere a mediei euro la 4,5468, maximul de 4,5485 lei fiind atins a doua zi. Tranzacţiile din ultima şedinţă a perioadei s-au realizat într-un culoar mai larg, 4,542 – 4,553 lei, cursul fiind stabilit la 4,5467 lei, mai sus cu 1,3 bani faţă de sfârşitul lui aprilie. Cotaţiile de vineri seară erau de 4,548 – 4,551 lei.
Decizia C.A. al BNR de a menţine dobânda sa cheie la 1,75%, dar de a reduce rezervele minime obligatorii în valută ale băncilor de la 10 la 8%, care echivalează, conform guvernatorului Mugur Isărescu, cu eliberarea a circa 500 milioane euro, nu a avut efecte semnificative asupra cursului. Despre această ultimă decizie, guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că „sunt banii lor. Nu trebuie să ne dea socoteală ce fac cu banii. Dacă venim înapoi spre 2%, nu facem altceva decât să diminuăm o restricţie”.
În zilele următoare, evoluţia leului va fi marcată de persoana noului preşedinte al Franţei. O victorie a lui Emmanuel Macron va echivala cu o apreciere a leului. Câştigarea alegerilor de către Marine Le Pen ar produce o implozie a euro, implicit a monedelor de la marginea zonei.
Însă parcursul monedei naţionale este marcat, în prezent, de politica fiscală şi salarială a guvernului PSD-ALDE, care se aşteaptă să provoace derapaje bugetare.
Cursul dolarului american a scăzut de la 4,1641 la 4,1479 lei, aproape de minimul ultimelor aproape şapte luni înregistrat la sfârşitul lui aprilie.
Moneda elveţiană s-a plasat pe pieţele internaţionale în dreptul pragului de 1,08 franci/euro, ea fluctuând între 1,079 şi 1,087, ceea ce a făcut ca media ei să se mişte între 4,1896 şi 4,2129, cea de la finalul intervalului fiind stabilită la 4,1977 lei.
Perechea euro/dolar a avut o evoluţie ascendentă, influenţată de speranţele unei victorii a proeuropeanului Emmanuel Macron, de la 1,0857 la 1,10 dolari, nivel care nu mai fost atins de la începutul lui noiembrie, imediat după victoria lui Donald Trump la preşedinţia SUA. Pieţele americane s-au închis vineri la 1,0998 dolari.
Victoria lui Macron a fost deja prinsă în cotaţii, astfel că este de aşteptat ca investitorii să-şi îndrepte atenţia către datele fundamentale, iar dolarul să revină pe apreciere. Este de reţinut scăderea şomajului din SUA la 4,4%, minimul ultimilor zece ani, după ce în aprilie au fost create 211.000 noi slujbe, aproape dublu faţă de martie.

Analiza cuprinde perioada 3 – 7 mai