”Meteorit” picat într-o comună din Olt

1 mai, zi de muncă pentru gospodarii din Tia Mare care se ocupă cu cultivarea legumelor, s-a dovedit una cu palpitaţii pentru numeroşi săteni, speriaţi de un fenomen neobişnuit. Deşi zi senină, fără ploaie, un tunet puternic a speriat familia Dragu, dar şi pe consătenii acesteia. Oamenii s-au trezit în solar cu un imens bulgăre de gheaţă picat din cer. Folia solarului nu a putut opri „meteoritul” de gheaţă, estimat la aproape 8 kg greutate. Meteorologii explică fenomenul şi susţin că este extrem de rar.

0

Minunea de la Tia Mare
Pare greu de crezut ceea ce s-a întâmplat, de Ziua Internaţională a Muncii, pe proprietatea lui Tiberiu Dragu, un fermier din Tia Mare, cunoscut pentru legumele ecologice livrate pe cele mai mari pieţe din ţară. Totul s-a întâmplat în timp ce bărbatul se afla în solarul în care avea plantat ardeiul, pentru a-l copili. „În jur de ora 9:30 dimineaţa, eram cu familia la copilit ardeiul în solar şi, dintr-odată, am auzit un vuiet precum o torpilă. Apropiindu-se de pământ, începea să se audă din ce în ce mai tare sunetul şi apoi am auzit o bubuitură puternică la aproximativ 7-8 metri de noi. Când ne-am dus să vedem ce s-a întâmplat, ne-am îngrozit când am văzut un bulgăre de gheaţă, dimensiunea fiind 35-40 cm şi greutatea între 7-8 kg şi s-a îngropat undeva în pământ până la 10-15 cm, amortizând solarul şi folia. La contact cu pământul, bulgărele s-a spart în 4 bucăţi mai mari şi restul mai mici. După ce ne-am dezmeticit, am făcut câteva fotografii”, povesteşte Tiberiu Dragu.
Fermierul spune că fenomenul neobişnuit s-a petrecut fără a fi însoţit de ploaie, descărcări electrice sau grindină. Un singur bulgăre a picat din cer. „Când a căzut gheaţa, afară era foarte puţin înnorat şi se zărea puţin printre nori soarele. Am tras o sperietură puternică, aşa ca de 1 mai…”

Sătenii s-au strâns ca la urs
La scurt timp, solarul s-a umplut de cunoştinţe şi vecini veniţi să vadă minunea căzută din cer. Fiecare a început să-şi dea cu părerea despre ce ar putea fi şi cum de a picat “bolovanul de gheaţă” tocmai în solarul în care oamenii munceau. “De când sunt nu am văzut şi auzit despre aşa ceva. Nu a bătut măcar grindina ca să avem o explicaţie. E ceva neobişnuit prin zona noastră şi cred că nici pe altundeva nu s-a mai întâlnit”, a susţinut o vecină plină de uimire. “Să caute cineva pe net să vadă dacă a mai căzut aşa ceva prin altă parte, să vedem despre ce este vorba”, a zis un bărbat mai în vârstă către tineretul adunat în jurul bucăţilor de gheaţă rezultate în urma impactului. “O fi semn bun, o fi rău, poate ştie popa despre ce vrea să însemne toată grozăvia asta, că-i distruse şi solarul lui Tiberică”, mai spuse un alt consătean venit să vadă minunea de gheaţă.
“Să-l sune cineva pe primar să-l cheme să vadă şi el ce nu a mai văzut nimeni de la noi până acum”, îi îndemnă pe cei prezenţi o bătrână venită şi ea la Tiberiu Dragu în solar.

Fenomen rar, dar explicabil
În urmă cu doar câteva zile, în comuna Buneşti din judeţul Vâlcea, o gospodină s-a trezit în amiaza mare cu o bucată de gheaţă în podul casei. După estimarea femeii, bulgărele de gheaţă cântărea vreo 50 de kilograme. Acesta, înainte de a ajunge în podul casei, i-a distrus acoperişul. Ca şi Tiberiu Dragu, femeia a povestit că înainte de impactul cu acoperişul casei a auzit un sunet care semăna ca o rachetă, urmată de un zgomot foarte puternic.
Specialiştii în meteorologie spun că asemenea fenomene sunt foarte rare şi că este posibil ca bucata de gheaţă să se fi desprins dintr-o cometă. ”Meteorii uriaşi de gheaţă sunt foarte asemănători cu grindina. Se formează însă în condiţii cu totul diferite. În anul 2000, în Spania au căzut bucăţi de gheaţă de câte trei kilograme fiecare, deşi pe cer nu era niciun nor. Cel mai mare astfel de meteor a fost înregistrat în Brazilia şi cântărea 50 de kilograme. Mai multe ipoteze au fost luate în calcul de-a lungul timpului, inclusiv ca gheaţa să fi căzut de pe aripile avioanelor. Totuşi, aceasta variantă a căzut, întrucât fenomenul s-a înregistrat şi înainte de inventarea aparatelor de zbor”, a declarat meteorologul Ion Marinică.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ