Împrumuturi sau solicitări pentru plata în rate a analizelor medicale

Teoretic şi conform raportărilor Casei de Asigurări de Sănătate, doljenii nu o duc deloc rău când vine vorba despre decontarea analizelor medicale. Practic, cei care au nevoie de un asemenea serviciu continuă să se înhame la o adevărată luptă pentru a prinde un loc disponibil în acest sens. Laboratoarele din Craiova au plafon limitat, iar cei care nu sunt pe fază să ştie în ce zi din lună pot suna pentru programare, pot reveni pentru analize abia luna viitoare. Dacă situaţia şi starea de sănătate îi obligă, pacienţii sunt obligaţi să scoată bani din buzunar, caz în care nu mai este nevoie de nicio programare. În raportări şi statistici totul este roz, motiv pentru care lucrurile vor continua ca şi până acum: teoretic, stăm bine la capitolul analize decontate. Practic, de acest serviciu beneficiază doar cine poate.

0

Forfotă mare la început de lună în mai toate laboratoarele de analize medicale din Craiova! Se întâmplă acest lucru pentru că analize decontate se fac doar în primele zece zile din lună şi doar dacă pacientul a avut grijă să îşi facă o programare cu o lună înainte. De exemplu, de azi înainte, pentru luna aprilie, doljenii care au nevoie de un astfel de serviciu nu mai au cum să îşi facă analize decontate.

Plafon foarte mic, comparativ cu nevoile pacientului

Plafonul aferent lunii în curs s-a epuizat, singura şansă fiind o programare pentru luna mai. Dar nici acest procedeu nu este unul simplu. Pacienţii trebuie să ştie că laboratoarele şi-au stabilit anumite zile din lună când pacienţii pot suna sau se pot deplasa personal pentru a-şi face programare în vederea efectuării gratuite a analizelor de care au nevoie. Se întâmplă acest lucru întrucât plafonul lunar alocat acestui tip de serviciu medical se epuizează în câteva zile. Abia după ce prinde un loc în acest sens, pacientul revine la medicul de familie pentru a-i elibera bilet de trimitere. Dar nu oricând, pentru că trebuie să se prezinte la un laborator de analize medicale în termen de 10 zile de la data prescrierii biletului.

Zile şi interval orar stabilite cu exactitate

Încercările noastre de a vorbi cu reprezentanţii laboratoarelor medicale din Craiova confirmă exact problema semnalată de doljeni. Unde nu mai sunt locuri, întrucât plafonul a fost depăşit, se recomandă să se revină cu un nou apel… luna viitoare. Unde nu am nimerit ziua şi intervalul orar când se fac programări, ni s-a specificat când să revenim cu telefonul. „Am făcut deja programările pentru aprilie în data de 15 martie a.c. şi nu mai avem plafon. Reveniţi cu un telefon pentru un loc în mai. Ţinând cont că 15 aprilie pică sâmbătă, înainte de Paşte, să sunaţi pe 14 aprilie”, a fost răspunsul unuia dintre laboratoarele craiovene.

Portiţa către Spitalul Judeţean Craiova

O variantă ceva mai bună pentru doljenii care nu îşi permit să plătească analizele medicale este laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Aici, fie ai noroc să prinzi plafon mai toată luna, întrucât se termină în ultima săptămână, fie medicul îţi face internare de o zi şi astfel situaţia se rezolvă mai uşor. Cei care nu se internează trebuie să vină cu biletul de trimitere şi cardul de sănătate şi să facă înainte o programare. Totodată, doljenii mai au varianta spitalizărilor de zi sau continue, efectuate în oricare din unităţile sanitare cu paturi din judeţ, doar dacă medicul consideră că este absolut necesar acest lucru. „Înveţi să te descurci cum poţi. Trebuie neapărat să fac nişte analize care costă peste 1.200 de lei, plus că mai trebuie şi un tomograf. Eu sunt pensionar şi am aproape 1.000 de lei. Noroc că am vorbit cu o nepoată şi merg să mă internez, o zi, două, să văd ce rezolv. Dacă nu ai vreo pilă ceva, mori cu zile”, a povestit un pacient aflat pe holurile spitalului craiovean.

„În două ore putem termina plafonul”

Lucrurile s-au complicat mai mult din punct de vedere al decontării analizelor medicale, după ce numărul acestor unităţi a înregistrat o creştere. În ultimii doi ani, la aproape fiecare colţ de stradă a răsărit câte un laborator, suma de la CAS Dolj împărţindu-se între acestea, ceea ce duce la plafon mai mic pentru fiecare în parte. „Când eram mai puţine laboratoare, făceam şi atunci programări, dar nu era nebunia de azi. În două ore putem termina plafonul. Aici s-a ajuns. Sunt multe laboratoare şi de aceea a scăzut şi suma pentru fiecare unitate. Autorităţile ar trebui să îşi dea seama cam câte analize sunt necesare pentru judeţ, în funcţie de experienţa de până acum, şi să ceară o mărire a plafonului pentru acest serviciu”, a explicat reprezentantul unui laborator medical din Craioviţa.

„Ne mai întreabă dacă pot achita în tranşe, ceea ce la noi nu se poate”

Constrânşi de situaţie, doljenii îşi verifică starea de sănătate şi contracost. Tarifele nu sunt deloc mici, existând cazuri când pacienţii se împrumută să îşi facă un set de analize. „Oamenii vin, se interesează cât costă şi dacă sumele sar de 1.300 sau 1.500 de lei, în funcţie de complexitate, revin după ce se împrumută. Am avut pensionari care au luat din CAR-uri sau salariaţi care au făcut împrumuri din acelea la tot felul de firme din domeniu. Ne mai întreabă dacă pot achita în tranşe, ceea ce la noi nu se poate”, a completat asistentul medical.

Atenţie la data prescrierii biletului de trimitere!

Normele de aplicare ale Contractului-cadru prevăd un anumit termen de valabilitate pentru biletele de trimitere la investigaţii paraclinice (analize de laborator, ecografii, radiografii), termen care variază în funcţie de boală. Pentru diabet şi afecţiunile oncologice, valabilitatea biletului este de 90 de zile calendaristice de la emiterea lui. Cei care suferă de alte boli cronice pot utiliza biletul în intervalul de timp de 60 de zile. Pentru restul afecţiunilor, termenul de valabilitate este de 30 de zile. Dar tot normele spun că, după ce a primit biletul, pacientul este obligat să se prezinte cu el la unul din laboratoare în termen de 10 zile de la data prescrierii, pentru a nu-şi pierde valabilitatea.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ