Formula lui Buşagă

Primarul comunei Berislăveşti-Vâlcea propune ca împărţirea banilor pentru arierate să se facă în funcţie de nivelul de colectare a impozitelor locale.

0

Ion Buşagă, primarul comunei Berislăveşti, judeţul Vâlcea, propune ca distribuţia banilor pe care unităţile administrativ-teritoriale îi primesc de la consiliile judeţene pentru arierate să se facă în funcţie de nivelul de încasare a taxelor şi impozitelor locale. „Toată lumea vrea bani de la Consiliul Judeţean, unii fără să facă nimic. Formula Finanţelor Publice prin care se distribuie banii este foarte clară şi consider că şi consiliile judeţene o pot aplica, parţial: numărul populaţiei, suprafaţa şi nivelul încasărilor. Sunt localităţi care au încasări uriaşe din taxele locale şi tot ele cer bani pe arierate. Atunci facem şi noi arierate, care e problema? Căci plăteşte Consiliul Judeţean! Nu este corect. Corect este, după părerea mea, să se ia în calcul impozitele şi taxele locale. Cei care au încasat 95% trebuie să primească bani. Unii au încasat 50%. Să recupereze diferenţa până la 90% din taxele locale şi apoi să vină la CJ să ceară bani pe arierate”.

Berislăveşti, 94% încasări din taxe şi impozite

Primăria Berislăveşti este un bun exemplu în ce priveşte nivelul de încasare a impozitelor: ”Anul trecut, în Berislăveşti, am avut încasări de circa 94% din taxe locale, şi aceasta din cauza unor cetăţeni care care au plecat în afara ţării şi au avut nişte amenzi pe care nu le-au plătit. Acum doi ani, nivelul încasărilor a fost 97%”, susţine primarul.
Acesta dă şi soluţia: ”Eu sunt primar la Berislăveşti din anul 2000. An de an, până în luna martie, organizăm adunări cu cetăţenii în fiecare sat. Discutăm toate problemele pe care le au, dar discutăm şi problemele taxelor locale, pe care le şi prezentăm. În plus, oamenii au primit şi scrisori, în care le aducem la cunoştinţă ce şi cât au de pălătit pentru anul în curs. Pentru că avem încasări bune, legea ne-a permis să nu mai mărim taxele locale, aşa că de circa două mandate le menţinem la acelaşi nivel”. Din încasările provenite de la cei 3.000 de contributori, în bugetul local al comunei Berislăveşti intră circa 40.000 de lei. ”Este o sumă mică, din aceşti bani plătim curentul stradal şi întreţinem şcolile. Însă suntem consecvenţi, iar cetăţenii ne-au înțeles”, a mai spus primarul Ion Buşagă.
În fiecare an, cu prilejul repartizării banilor pe unităţi administrativ-teritoriale, opoziţia, oricare ar fi, acuză puterea de împărţire discriminatorie, netransparentă şi pe criterii politice a acestor fonduri.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ