După patru luni de amânări repetate,
Au ajuns la capătul răbdării din cauza întârzierii vaccinului Hexavalent

Părinţi duşi cu preşul de mai bine de patru luni, copii neimunizaţi la timp sau deloc, medici de familie dezamăgiţi şi autorităţi date peste cap de întârzierile de la Ministerul Sănătăţii. Aceasta este situaţia vaccinului Hexavalent, promis încă de la începutul lunii martie şi despre care nu se ştie nimic sigur nici la ora actuală. Grav este că sunt cazuri în judeţ de bebeluşi care nu au făcut nicio doză din acest vaccin, riscurile ca ei să contacteze diferite afecţiuni fiind destul de ridicate. În tot acest timp, factorii de răspundere dau noi termene limită şi îşi văd în continuare de ale lor.

0

În Dolj, părinţii copiilor neimunizaţi împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei şi hepatitei B au ajuns la limita răbdării. Din luna ianuarie a acestui an li se tot fac promisiuni, dar nimic concret nu se întâmplă. Cei mai disperaţi sunt părinţii ai căror copii nu au primit nicio doză din acest vaccin şi zilnic sună la cabinetele medicilor de familie pentru a şti cum stă treaba. „Avem doi copii care acum au 5 luni şi nu au primit nicio doză de vaccin. Acesta se face la două, patru şi 11 luni. Cazurile imunizării zero pot deveni destul de grave în cazul în care cel mic contactează vreo boală. Mai avem un copil care face doi ani în luna mai şi nu a primit doza care trebuia făcută la 11 luni. Acest vaccin se face până la doi ani. Situaţia este destul de urâtă. Ne este ruşine să mai vorbim cu mămicile la telefon pentru că le înţelegem grija pentru cei mici şi automat din această cauză insistă cu telefoanele”, a explicat unul dintre medicii de familie din Craiova.

„Modul în care este transportat vaccinul poate deveni un pericol”

Cadrele medicale atrag din nou atenţia părinţilor care iau decizia să cumpere vaccinul cu o comandă plasată pe internet. Problema nu o pune în acest caz produsul în sine, ci modalitatea de transport. „Am tot auzit că mămicile formează un grup de zece, limita pentru care producătorul trimite vaccinul şi dau comandă. Problema nu este vaccinul în sine, căci se citeşte prospectul, anumite coduri etc. Modul în care este transportat poate deveni un pericol pentru calitatea dozelor. Nimeni nu ştie cum se aduc, chiar dacă în prima fază li se spune că vin în cutii speciale, că se respectă temperaturile, nu poate fi controlat transportul. De aceea, rugăm părinţii să mai aibă un pic de răbdare şi să nu ia decizii greşite”, a completat medicul craiovean.

„Există şanse ca nici când vine vaccinul, copilul să nu fie imunizat”

Noul termen dat pentru sosirea acestui vaccin este jumătatea lunii aprilie a.c., dar nici părinţii şi nici medicii nu mai dau crezare acestor informări. Partea proastă este că în Dolj nu vor sosi toate dozele solicitate, fapt pentru care cei mici vor fi imunizaţi în funcţie de priorităţi, ceea ce îi pune pe jar pe părinţi. „După ce că stăm de patru luni în aşteptare, este posibil ca nici când vine vaccinul copilul să nu fie imunizat. Al meu are 13 luni, deci este clar că nu are prioritate. Mi s-a spus că cei de la DSP Dolj au spus că vor fi vaccinaţi cei care nu au nicio doză, apoi cei ce se apropie de doi ani, dar nu au făcut vaccinul la 11 luni şi abia apoi noi ceilalţi. Autorităţile trebuie să ştie că pentru fiecare părinte, copilul lui este o prioritate. Să le fie ruşine că după patru luni de bâlbâială nu au rezolvat problema până la capăt”, a spus un tătic aflat la medicul de familie anterior amintit.

Drepturi călcate în picioare

Rămâne de văzut dacă acest vaccin va ajunge în judeţul Dolj până la finele acestei săptămâni. Cert este că Ministerul Sănătăţii îşi bate joc de părinţii din întreaga ţară. Scuzele au fost de tot felul, ba bugetul, ba etape de aprovizionare, ba una, ba alta, dar asta nu-i încălzeşte cu nimic pe cei care depind de minţile luminate din minister. Nu-i încălzeşte cu nimic pe părinţi, nu-i motivează pe medici să mai vină în cabinete şi, culmea, aceşti părinţi, aceste cadre medicale, prin contractele cu angajatorii, plătesc sume frumuşele pentru sănătate. O fac în zadar şi doar pentru că aşa prevede legea. Când vine vorba de drepturi, aleşii neamului le calcă în picioare cu maximă dovadă de lipsă de respect.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ