Brexit-ul pe înţelesul tuturor!

0

Când s-a menţionat pentru prima oară organizarea în Marea Britanie a unui referendum pentru părăsirea UE, nimeni nu credea că se va întâmpla şi mai ales că rezultatul va fi în favoarea ieşirii. Nici cei care militau pentru ieşire nu credeau şi asta s-a văzut în reacţia lor după rezultat.
Din păcate însă, etapele s-au derulat destul de repede şi s-a ajuns la un rezultat care a surprins pe toată lumea, inclusiv pe britanici.
Situaţia a fost creată de politicieni populişti sau care au încercat să obţină un plus la vot pentru a accede la guvernare. Toţi, şi mai ales cei din a doua categorie, în frunte cu David Cameron, s-au anulat pe ei ca oameni politici, au împins Marea Britanie pe un drum care poate s-o ducă într-o stare economică periculoasă şi chiar către o Mică Britanie.
Marea Britanie va suferi din cauza acestei decizii: economic şi politic. Uniunea Europeană, la rândul ei, a trebuit să facă faţă semnelor de întrebare referitoare la imagine şi credibilitate, dar se poate redresa rapid, printr-o abordare pragmatică: unitate, comunicare şi transparenţă, cooperare consolidată în domeniile care constituie provocări actuale: apărare, securitate, migraţie, situaţia economică şi socială.
Negocierile vor începe foarte repede. În conformitate cu tratatul de bază al UE, se vor discuta două acorduri, primul de ieşire din Uniune şi al doilea între UE şi Marea Britanie că ţară terţă. Liniile directoare vor fi aprobate la sfârşitul acestei luni de către Consiliul European.
Parlamentul European va vota săptămână aceasta poziţia sa privind negocierile. Rezoluţia cere ca negocierile să fie corecte faţă de britanici, dar să apere în primul rând interesele celor 430 de milioane de cetăţeni ai UE.

În niciun caz negociere în paralel sau negocieri bilaterale

Parlamentul European susţine propunerea de a finaliza negocierile privind acordul de ieşire din UE în octombrie 2018 pentru a asigura perioada necesară de ratificare de către Parlamentele naţionale şi Parlamentul European până în martie 2019.
În mai 2019, vor fi alegeri pentru Parlamentul European. Ar fi absurd că Marea Britanie să participe în alegeri, de aceea este absolut necesar ca acordul să fie încheiat până atunci.
Priorităţile Parlamentului European sunt asigurarea drepturilor cetăţenilor şi bugetul. Există cetăţeni britanici care locuiesc în UE şi cetăţeni ai UE care locuiesc în Marea Britanie, inclusiv în jur de 300.000 de români. Este nevoie de clarificarea drepturilor pe care aceştia trebuie să le menţină pe termen lung, nu pe o perioada de tranziţie.
Referitor la bugetul UE, Marea Britanie s-a angajat în 2013, după negocieri extrem de dure conduse de primul-ministru de la acea dată, David Cameron, la o contribuţie care cred că trebuie respectată chiar dacă părăseşte Uniunea. Marea Britanie a dezvoltat proiecte începând cu 2014 şi va accesa proiecte până în 2019, care se vor finaliza după 2020. Este normal să-şi respecte angajamentele şi cred că este o soluţie care poate simplifica negocierile pentru ambele părţi. Trebuie adăugate bineînţeles şi alte angajamente, ca urmare a apartenenţei la UE, care trebuie onorate.
Se cere statelor membre şi Marii Britanii să nu se demareze negocieri bilaterale
În scrisoarea oficială de părăsire a UE, Marea Britanie precizează că respectă poziţia Uniunii privind indivizibilitatea celor patru libertăţi fundamentale. În acelaşi timp însă, cere un acord combinat pentru comerţ şi securitate. Doreşte să negocieze participarea la politica de securitate împreună cu condiţii favorabile pentru comerţ. Această dorinţă nu este acceptabilă pentru UE, nu există legătură între cele două domenii. Asigurarea securităţii cetăţenilor este o datorie a oricărui stat democratic.
Acordul privind relaţiile economice trebuie să se încheie în aceleaşi condiţii ca şi cele aplicate pentru orice ţară terţă (cel mai recent exemplu Canada).
Acestea sunt câteva, cred eu cele mai importante, aspecte ale viitoarelor negocieri cu UK. Nu va fi o perioada uşoară, vor exista probabil şi sincope, este nevoie de răbdare, încredere în echipa de negociere, transparenţă, informare. Nu trebuie să se ajungă la o ieşire dură a Marii Britanii. Ambele părţi trebuie să aibă în vedere acest aspect.
Negociatorul şef al UE, domnul Michel Barnier, este o persoană cu foarte mare experienţă: administraţie locală, regională, ministru externe, finanţe, prim-ministru, comisar. Şi în plus, francez.
Până la urmă, un acord negociat de un francez cu Marea Britanie nu poate fi decât un acord bun.

Marian Jean Marinescu este europarlamentar al Partidului Naţional Liberal, vicepreşedinte al Partidului Popular European. Este olteanul cu cea mai prodigioasă carieră politică la nivel european, fiind ani la rândul considerat cel mai bun europarlamentar pe care România l-a trimis la Bruxelles.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ