Cifrele care dor

0

Dacă judeţul Dolj ar fi scos din calcul, media naţională a PIB-ului pe cap de locuitor în România ar creşte.
Departe de a fi doar un exerciţiu de ”imaginaţie economică”, această frază exprimă o realitate statistică crudă, rece, de nedorit şi care trebuie schimbată.
Ea este sinteza unor parametri care vorbesc despre rămânerea în urma acestui judeţ nu doar între marile judeţe ale ţării, dar şi în comparaţie cu judeţe mijlocii ca populaţie.
Avem, între judeţele mari ale României, cel mai mic număr de salariaţi (cca 120.000) şi cel mai mic număr de întreprinderi active (cca 12.000). Suntem judeţul cu cel mai mare număr de şomeri (25.869) din ţară şi cel mai mare în mediul rural, având comune Vela, Negoi, Rojişte, Catane cu 30-40% rată a şomajului.
Avem cel mai mic salariu mediu net lunar (cca 1.800 lei) şi cea mai mică durată medie a vieţii (74,1 ani). Suntem printre judeţele cu cei mai mulţi salariaţi aflaţi în risc accentuat de sărăcie.
Craiova este între primele patru municipii din care se pleacă, iar Doljul în top 5 al judeţelor în care oamenii preferă să se mute de la oraş în mediul rural.
În pofida unor creşteri uşoare ale PIB-ului/ locuitor în ultimii ani, Doljul este pe penultimul loc între marile judeţe depăşind cu puţin Iaşiul.
Sunt doar câteva cifre reunite (mai sunt şi multe altele mai cu seamă cele legate de calitatea vieţii şi de nivelul tot mai precar de sănătate al doljenilor) care definesc o stare de lucruri negativă, o fotografie socială gravă a Doljului de astăzi.
Nu scriu aceste rânduri pentru a arăta cu degetul spre cineva. Sunt acumulări de neputinţe colective în mulţi ani la rând şi, sunt convins, de eforturi multe făcute, dar care nu au reuşit să genereze acel declic de dezvoltare care să readucă Doljul la nivelul pe care, fără îndoială, că îl merită.
Putea fi această realitate şi mai tristă?! Putea fi această realitate mai puţin tristă?! Sunt întrebări la care răspunsul îl vor da probabil istoricii.
Am scris aceste rânduri pentru a face un nou şi necesar exerciţiu de conştientizare a publicului. Ca parlamentar nou al Doljului, mă interesează tot ceea ce este legat de viaţa publică a acestei comunităţi. De la patrimoniul istoric (voi depune o interpelare în Parlament în aceste zile pe tema Hanului Hurez- mulţumesc Observatorului Urban al Olteniei pentru memoriul adresat) şi investiţiile în economia locală până la problemele legate de deşertificarea din sudul judeţului şi de poluare.
Cred că dacă toţi, decidenţi şi cetăţeni deopotrivă vom avea în minte aceste cifre, zi de zi, vom găsi acele energii reunite care să ne determine la un efort individual şi colectiv pentru a schimba în bine această realitate.

Ion Cupă, deputat, preşedinte al ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ