Primăria Mihăeşti a dat în judecată un localnic din cauza opinilor exprimate pe un grup de socializare
Postările pe facebook, într-un proces la Tribunalul Vâlcea

Primăria Mihăeşti din judeţul Vâlcea a dat în judecată un locuitor al comunei, Ion Ţoanţă, considerând calomnioase anumite postări ale acestuia pe un grup pe care l-a fondat pe facebook. Dosarul, înregistrat cu nr. 12258/288/2016, a stat circa o jumătate de an la Judecătoria Râmnicu Vâlcea care, pe 17 martie a,c., a declinat soluţionarea cauzei către Tribunalul Vâlcea. Acesta este o premieră în justiţia vâlceană şi poate să creeze un precedent deosebit de important, într-o cauză în care dreptul constituţional la libera exprimare se intersectează cu o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2016. Atunci, profilul de facebook a fost declarat, definitiv şi irevocabil, spaţiu public şi nu privat.

0

10.000 lei daune, şi drepturi de autor, pentru că a folosit imaginea primăriei

„M-au dat în judecată, acuzându-mă că pe un grup de facebook am fost ironic cu primăria şi am folosit poza instituţiei. Vor să le plătesc daune de 10.000 lei, să nu rămână cu onoarea nereperată, probabil. Mi-au cerut şi drepturi de autor pentru că am folosit imaginea primăriei. Eu am fondat acest grup în calitate de contribuabil nemulţumit de ceea ce se întâmplă cu banii mei. Printre altele, am considerat că Primăria Mihăeşti a mărit în mod nejustificat impozitele, este dreptul meu să protestez. Au invocat că, din cauza postărilor mele, salariaţii primăriei sunt stresaţi, iar localnicii nu îşi mai plătesc impozitele, vezi Doamne!”, a declarat, pentru Indiscret în Oltenia, Ion Ţoanţă.

De la „Primăria XXL”, la „Diana şi Cerbul endless story”

Denumit, iniţial “Primăria XXL”, grupul în cauză a devenit mai târziu “Diana şi Cerbul endless story”. Are 361 de membri şi conţine poezii, caricaturi, cugetări ale unor personalităţi, articole din reviste de literatură, opinii, diverse informaţii. În genere, nu afişează nimic nepotrivit; doar dacă, nu cumva, cineva se simte cu musca pe căciulă!
Ion Ţoanţă a mai spus că Primăria Mihăeşti i-a mai solicitat să închidă grupul şi, timp de o lună, pe propria cheltuială, să îşi publice scuze în trei ziare de mare tiraj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ