Ministerul Pădurilor trebuie să ancheteze Romsilva şi Garda Forestieră pentru crimele forestiere
Dovezile distrugerii pădurilor de la Vidraru, scoase la lumină de Agent Green

Agent Green publică noi dovezi filmate în această lună care ilustrează exploatările forestiere abuzive de la Vidraru din ultimii 15 ani, legalizate de Romsilva şi de Garda Forestieră Ploieşti. Abuzurile de la Vidraru s-au produs atât în pădurile de stat, cât şi în cele aflate în proprietate privată.

0

Dovezile ilegalităţilor prezentate în filmările Agent Green includ: drumuri forestiere construite haotic din bani europeni pe versanţi abrupţi care au început să se surpe, păduri brăcuite (adică pădurea a dispărut pe 70% din suprafaţă), cursuri de apă murdare, pline de aluviuni şi buşteni abandonaţi care colmatează în permanenţă lacul Vidraru. Imaginile surprinse din dronă ilustrează dimensiunea uriaşă a tăierilor care au loc în ultimii 15 ani. Dacă până în anul 2000 majoritatea pădurilor aveau rolul principal de protecţie a lacului, 12.230 hectare de păduri fiind inventariate drept virgine, astăzi au mai rămas cel mult 2.500 de hectare cu astfel de păduri, adică aproximativ 20%. „Dovezile masacrului de la Vidraru pe care le publicăm acum nu mai pot fi ascunse nicicum. Atât reacţia oficială a Romsilva, cât şi întâlnirea noastră cu şeful Gărzii Forestiere Ploieşti şi cu Poliţia Locală, chiar în pădurile de la Vidraru, arată că aceste entităţi trebuie anchetate la pachet de Ministerul Pădurilor, cel public şi cel al internelor, în calitate de principali autori ai distrugerii care au funcţionat ca o structură de crimă organizată. Faptul că există acte şi certificate FSC pentru lemne nu presupune că tăierile au fost sustenabile”, avertizează Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.

Reacţia superficială a Romsilva

În urma protestului internaţional al Agent Green de pe Transfăgărăşan, Romsilva şi Garda Forestieră s-au limitat la emiterea de reacţii superficiale despre un singur camion din zecile de mii care au scos lemn din pădurile de la Vidraru în ultimii 15 ani. Acestea fac referire la faptul că există acte pentru un camion verificat la Vidraru de Agent Green, deşi în portalul www.inspectorulpadurilor.ro camionul nu apărea în sistem nici la momentul opririi camionului şi nici două zile mai târziu. În reacţiile acestor entităţi nu au putut fi oferite niciun fel de explicaţii cu privire la dezastrul din pădurile bazinului lacului Vidraru. „Situaţia din teren nu poate decât să ne creeze suspiciunea rezonabilă că experţii Romsilva şi ai Gărzii Forestiere implicaţi în cazul Vidraru nu sunt specialişti în silvicultură, ci în furt şi în legalizarea abuzurilor care distrug biodiversitatea şi pun în pericol siguranţa naţională. Inspectorul Pădurilor este un instrument extrem de util pentru societatea civilă de care Romsilva şi Garda Forestieră se tem, în loc să-l folosească şi ar dori închiderea lui. Inspectorul Pădurilor trebuie să rămână disponibil şi în mod evident există probleme tehnice pe care ministerul trebuie să le îmbunătăţească permanent“, a spus Păun. Acesta a adăugat că „Romsilva şi Garda Forestieră, fostă ITRSV, au fost informate pe 10 decembrie 2004 în legătură cu existenţa pădurilor virgine. În loc să fie proactive pentru protejare, aceste entităţi fost au proactive pentru distrugere. În plus, zona respectivă este situată într-o arie protejată de interes european. Ministerul a trimis în control exact Garda care se face vinovată de masacru, deci trebuie să abordeze altfel această anchetă. Dovezile pe care le prezentăm trebuie considerate doar un punct de pornire pentru o anchetă Guvernamentală de mare amploare“.

Agent Green solicită Ministerului Apelor şi Pădurilor:

– să suspende absolut toate exploatările forestiere din bazinul de recepţie al lacului Vidraru;
– să efectueze o anchetă amplă împreună cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu Ministerul Public în cazul degradării pădurilor virgine, a sitului Natura 2000 şi a celorlalte păduri cu funcţii de protecţie din întregul bazin al lacului Vidraru, obiectiv strategic pentru sistemul energetic naţional;
– să finalizeze în anul 2017 toate studiile necesare pentru a introduce în Catalogul Naţional toate pădurile virgine rămase, iar restul de păduri să fie supuse pe viitor unui regim de conservare deosebită sau de codru grădinărit;
– să instituie un moratoriu la nivel naţional pentru toate zonele care mai pot avea încă păduri virgine şi să realizeze studiile necesare pentru a le introduce în Catalogul Naţional.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ