Documentul postat pe site-ul Primăriei Craiova prevede venituri de 600,8 milioane lei în acest an, cu aproximativ 16 milioane mai mult decât cele prognozate pe anul trecut, când edilii au pornit la drum cu o previziune bugetară de 584 milioane lei. Edilii au prevăzut în proiectul de buget venituri proprii de 163 milioane lei, din care aproximativ 140 milioane sunt reprezentate de sumele colectate de la contribuabilii craiovemi ca din impozitele şi taxele locale stabilite de consiliul municipal. Restul veniturilor administraţiei locale craiovene sunt asigurate, în cea mai mare măsură, din cotele ce revin municipiului reşedinţă de judeţ din impozitul pe venit (194 milioane lei) şi de cotele defalcate din TVA (223 milioane lei). O evoluţie de-a dreptul modestă se remarcă la capitolul venituri atrase de la UE, acestea fiind estimate în proiectul de buget pe anul în curs la 6,9 milioane lei (sub 2 milioane de euro), faţă de 41 milioane lei, cât prevedea proiectul de buget al anului trecut. Edilii craioveni contează însă pe 3,1 milioane lei drept subvenţii de la bugetul de stat pentru susţinerea proiectelor cu fonduri europene, precum şi 8,8 milioane lei, tot de la bugetul de stat, aferente corecţiilor financiare impuse proiectelor derulate de primărie.

Bugetul de dezvoltare, în scădere

La capitolul cheltuieli, primăria îşi rezervă 26,9 milioane lei pentru cheltuieli de personal şi aproximativ 14 milioane lei pentru bunuri şi servicii, 18,1 milioane lei pentru Poliţia Locală, 211 milioane lei pentru învăţământ (174 de milioane din suma totală reprezentând de asemenea cheltuieli de personal destinate cadrelor didactice). Sănătatea primeşte în 2017, conform proiectului de buget, 39 milioane lei, din care 17 milioane sunt alocate secţiunii de dezvoltare, în timp ce la secţiunea transporturi este prevăzută suma de 72 milioane lei, care include atât banii pentru reparaţia străzilor, subvenţionarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun ale RAT Craiova, cât şi achiziţia de autobuze. De menţionat că, potrivit proiectului de buget postat pe site-ul primăriei, nici 2017 nu va fi un an al investiţiilor, grosul veniturilor municipale fiind direcţionate la secţiunea cheltuieli de funcţionare (515 milioane lei din cele 602 milioane cheltuieli totale), în timp ce secţiunea dezvoltare reprezintă abia a şaptea parte din total, cu cheltuieli prognozate de 86 milioane lei. Spre comparaţie, proiectul de buget de anul trecut prevedea 460 milioane lei la secţiunea de funcţionare şi 130 milioane lei la cea de dezvoltare.

Cheltuielile de personal cresc cu o treime

Cel mai spectaculos salt în materie de cheltuieli municipale se prefigurează la capitolul cheltuielilor salariale. Fondurile alocate în aceste sens în proiectul de buget pe 2017 cresc cu aproape o treime faţă de cele prevăzute în bugetul pe anul trecut. Astfel, în 2016, capitolul bugetar destinat acoperirii drepturilor salariale şi contribuţiilor datorate la bugetul naţional în contul angajaţilor municipali avea la dispoziţie, în prima variantă de buget, suma de 20,5 milioane lei. Pentru 2017, efortul bugetar estimat de funcţionarii primăriei la acest capitol se ridică la 26,9 milioane lei. Dintre instituţiile subordonate municipalităţii, Poliţia Locală se poate lăuda cu o creştere substanţială a cotei bugetare alocate. Sumele prevăzute pentru agenţii craioveni cresc cu peste 2 milioane lei, de la 15,6 milioane cât aveau alocat în 2016, la 18,1 milioane lei în 2017. Dintre instituţiile de cultură, Casa de Cultură Traian Demetrescu e în postura de Cenuşăreasă, cu ceva mai mult de 1 milion lei alocat pentru 2017, urmată de Teatrul Colibri, cu 2 milioane lei (1,4 milioane în 2016), şi Ansamblul Maria Tănase, cu 2,9 milioane lei, faţă de 1,8 milioane lei anul trecut. Creşteri substanţiale de buget se mai întrevăd la Opera Română şi Filarmonica Oltenia, care au alocate în proiectul de buget pe 2017 câte 10 milioane lei. SCM Craiova are la dispoziţie anul acesta, potrivit proiectului de buget, 11 milioane lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ