Plecarea intempestivă a Liei Olguţa Vasilescu la Bucureşti, într-o onorabilă funcţie de ministru al muncii în cabinetul Grindeanu, a dat startul unei noi competiţii electorale pentru postul de primar al Craiovei. În aceste luni, bătăliile se dau în sânul filialelor pentru obţinerea nominalizării, urmând ca de la vară candidaţii oficiali ai partidelor să se prezinte în faţa electoratului craiovean.

„Interimarul“ Genoiu, viitor candidat PSD la Primăria Craiova

Mihail Genoiu

La prima vedere, în bătătura Partidului Social Democrat lucrurile par cele mai încâlcite. Oficial, până în prezent nimeni nu s-a exprimat că îşi doreşte această candidatură. Nu că partidul ar duce lipsă de personalităţi care să intre în această bătălie şi să o câştige… Doar că în PSD Dolj, şi implicit în filiala municipală, disciplina şi respectarea unei ordini ierarhice stricte sunt la mare preţ în aceste zile, iar până acum conducerile celor două filiale, judeţeană şi municipală, nu au dat startul unei precampanii în interiorul organizaţiilor. Totuşi, pe surse, încă din urmă cu două luni, a fost avansat Mihail Genoiu drept viitorul candidat al social-democraţilor, chiar dacă, cel puţin până în prezent, el nu este membru al acestui partid. Situaţia politică a actualului primar interimar este și ea una destul de încâlcită. Genoiu a intrat în Consiliul Local Craiova ca membru al UNPR-ului, pe liste comune cu PSD-ul. Numai că, între timp, UNPR-ul a fost înghiţit, „cu fulgi cu tot“, de PMP-ul lui Băsescu. În atare condiţii, cel puţin la nivel teoretic, Genoiu este un pemepist din cap până-n picioare, însă tot timpul acesta a susţinut că el nu a fost de acord cu fuziunea prin absorbţie şi, împreună cu alţi colegi, a contestat-o în instanţă. Dacă situaţia politică a „interimarului“ este, într-o bună măsură, învăluită în mister, susţinerea de care se bucură din partea fostului primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, este una reală şi cât se poate de vizibilă pentru toţi pesediştii. În aceste condiţii, este greu de crezut că Genoiu, acum incert politic, dar zilele următoare un posibil membru PSD, va putea rata nominalizarea din partea celui mai puternic partid doljean. Şi, odată cu această nominalizare, şansele să scape de sintagma „interimar“ sunt foarte mari în condiţiile în care aparatul de partid al PSD-ului este suficient de puternic încât să impună drept primar al Craiovei aproape orice candidat. Rămâne doar ca acest aparat să-l accepte pe de-a întregul pe viceprimar şi să nu se repete istoria cu Gheorghe Nedelescu, atunci când elemente importante din sânul social-democraţilor i-au sabotat campania electorală, nemulţumite de modul în care acesta a fost impus.

Liberalii au dat startul competiţiei interne

Ionuț Stroe

Paradoxal, liberalii par să se fi aşezat pe un făgaş normal. În urmă cu două săptămâni, s-a dat startul unei competiţii interne în sânul filialei, iar cinci penelişti şi-au depus cereri pentru nominalizarea drept candidat al partidului la alegerile locale interimare pentru postul de primar al Craiovei. Senatorul Mario Ovidiu Oprea – liderul liberalilor din Senat, deputatul Ionuţ Stroe – preşedintele PNL Craiova, decanul Baroului Dolj – Lucian Bernd Săuleanu, consilierul local Marian Vasile şi fostul director al Finanţelor Publice Dolj – Eugen Călinoiu, sunt cei cinci liberali care îşi dispută nominalizarea. Cum va fi făcută această nominalizare încă nu s-a stabilit oficial, însă majoritatea membrilor conducerii filialei doljene par să opteze pentru o cercetare sociologică amănunţită la nivelul Craiovei care să stabilească, pe lângă notorietatea fiecăruia dintre cei cinci, şi potenţialul electoral al acestora. Nu a fost exclusă nicio decizie politică la nivelul filialei, în sensul ca în urma unui vot al Biroului Judeţean al partidului să fie desemnat candidatul. În oricare dintre cele două situaţii, favoriţi sunt cei doi parlamentari, Mario Ovidiu Oprea şi Ionuţ Stroe, cu un plus pentru cel de-al doilea, având în vedere implicarea sa la nivelul Craiovei în trecutele campanii electorale locale şi parlamentare. În ceea ce-i priveşte pe Săuleanu, Vasile şi Călinoiu, ei pleacă din start cu şansa a treia din varii motive: lipsa notorietăţii „la firul ierbii“, activitatea politică „sezonieră“, doar în preajma unei runde de alegeri, sau, pur şi simplu, o „aderenţă scăzută“ în sânul activului de partid.
Acum, discutabile sunt şansele viitorului candidat de dreapta de a învinge „maşinăria de vot pesedistă“. O şansă ar fi dacă viitorul candidat liberal va reuşi să coaguleze în jurul său toate forţele politice anti-PSD din Craiova. Un eventual candidat din partea enigmaticei filiale USR Craiova sau din parte PMP-ului nu ar face decât să scadă şansele liberalului, şi aşa foarte mici, de a reuşi să fie ales primar. Acest lucru pare a fi fost sesizat de către liberali, care, în ultimele două luni, au lansat o serie de acţiuni şi dezbateri publice în care au implicat, pe lângă anemica societate civilă craioveană, şi câteva nume de foşti candidaţi la Primăria Craiova din partea unor formaţiuni de dreapta din municipiu, cum ar fi, spre exemplu, Dan Cherciu sau Mircea Năstase, fost candidat ALDE. Liberalii par să construiască o patformă politică şi electorală în care să se regăsească fiecare dintre cei care se opun unei hegemonii pesediste evidente la nivelul Craiovei şi al judeţului Dolj. Într-o oarecare măsură, rezultatul viitoarelor alegeri parţiale atârnă şi de reuşita acestei strategii.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ