„Tăietorii” de lemne, mai vigilenţi decât autorităţile doljene

Tăierile masive de material lemnos, sesizate periodic la nivelul judeţului Dolj, l-au determinat pe prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, să aibă o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor care răspund de acest fenomen. Scopul şedinţei, stabilită pentru finele acestei săptămâni, este acela de a găsi noi măsuri în vederea combaterii tăierilor abuzive de pădure. Prefectul de Dolj a tras un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, declarându-se nemulţumit de cum decurg lucrurile.

0

Potrivit directorului Direcţiei Silvice Dolj, Ilie Silvestru Nuţă, în activitatea de pază a pădurilor foarte mari probleme sunt în combaterea furturilor de lemn prin tăierea ilegală a arborilor. Statistica arată, şi în acest an, că Doljul stă din ce în ce mai prost la capitolul păduri, semn că „tăietorii de lemne” par a fi mai vigilenţi decât autorităţile care de ani de zile se bat cu pumnul în piept că întreprind fel şi fel de activităţi pentru stoparea acestui fenomen. „Judeţul nostru este deficitar în păduri, suprafaţa pădurilor a scăzut prin defrişarea şi degradarea unei părţi bune din fondul forestier retrocedat foştilor proprietari îndreptăţiţi. În zona de câmpie, sunt localităţi din judeţul nostru care nu deţin măcar un hectar de pădure. Sunt numeroase localităţi cu număr mare de locuitori unde încălzirea pe timp de iarnă se face folosind lemnul drept combustibil. În aceste condiţii, se exercită o presiune foarte mare asupra fondului forestier, mai ales în zonele locuite de romi”, a precizat Nuţă.

3.000 de acţiuni de control, rezultat ioc
Deşi periodic se aduc în discuţie acţiunile de prevenire a tăierilor ilegale de arbori, realitatea demonstrează că miile de controale din domeniu nu îşi ating în totalitate scopul vizat. „În anul 2016, s-a înregistrat un volum tăiat în delict de 1.667 metri cubi cu valoarea de 374.000 de lei. Au fost întocmite 18 infracţiuni pentru sustrageri de material lemnos şi 409 contravenţii silvice pentru sustragere material lemnos, 32 contravenţii pentru păşunat abuziv, 41 contravenţii pentru circulaţia ilegală de material lemnos, o contravenţie pentru incendiere. Activitatea de prevenire a tăierilor ilegale de arbori s-a făcut prin 2.751 acţiuni de control al circulaţiei masei lemnoase din care 1.023 acţiuni comune cu salariaţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene Dolj şi Jandarmeriei Dolj. Sprijin nemijlocit şi eficient am primit din partea Jandarmeriei şi IPJ Dolj prin acţiuni comune cu personalul silvic, în special în zonele vulnerabile din localităţile Ocolna, Ghidici, Sadova, Ţânţăreni (Gorj) şi în alte zone după caz”, a mai spus directorul Direcţiei Silvice Dolj.

„Ne confruntăm cu furturi însemnate, ceea ce nu este deloc bine”
Despre lipsa pădurilor din judeţul Dolj s-a declarat nemulţumit şi prefectul Sorin Răducan. Acesta vrea ca la următoarea întâlnire stabilită cu reprezentanţii instituţiilor competente să fie găsite noi soluţii pentru stoparea fenomenului. „Judeţul nostru are o suprafaţă redusă de pădure. Undeva spre 12%, procentual vorbind. Ne confruntăm cu furturi însemnate, ceea ce nu este deloc bine. Propun o întâlnire cu Direcţia Silvică Dolj, cu cei de la Garda Forestieră Dolj, Jandarmeria Dolj, IPJ Dolj, Garda de Mediu Dolj, tocmai pentru a vedea ce măsuri mai putem lua pentru stoparea tăierilor ilegale de material lemnos”, a declarat Răducan.

Vânzări legale, cu licitaţie publică
Legal, volumul de masă lemnoasă ce se poate exploata anual se vinde prin licitaţie agenţilor economici. Astfel, în anul 2016 a fost vândut prin licitaţie şi recoltat un volum de 135.000 de metri cubi, dintre care 117.000 de metri cubi prin agenţi economici şi 23.000 metri cubi în regie proprie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ