„Prima împădurire”, eşec în judeţul Dolj

Doljenii nu par a fi interesaţi de programul privind împădurirea terenurilor agricole, semn că acest obiectiv rămâne unul greu de atins la nivelul judeţului nostru. Din toamna anului trecut şi până în prezent, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj a înregistrat doar 16 dosare pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite“, din cadrul PNDR 2014 – 2020, dintre care patru au fost finalizate.

0

Reprezentanţii APIA Dolj au intensificat acţiunile de informare ale cetăţenilor doljeni cu privire la posibilitatea obţinerii unui sprijin bănesc pentru crearea de suprafeţe împădurite. Deşi programul a fost lansat în toamna anului 2016, la nivelul judeţului Dolj au fost înregistrate doar 16 dosare. Conform directorului APIA Dolj, Laurenţiu Nicolae Dădulescu, nici când vine vorba despre suprafaţa maximă împădurită, Doljul nu stă deloc bine. „Au fost depuse 12 dosare pentru acest program, dintre care patru au fost deja finalizate. Suprafaţa maximă împădurită este de doar opt hectare. Să sperăm că în luna martie vom primi mai multe astfel de solicitări. Este o măsură importantă de care ar trebui să profite toţi cei care au terenuri. Este vorba despre sume de bani pe care îi încasează timp de 12 ani, dacă se ţin de treabă. Noi facem activităţi de informare pentru ca tot mai mulţi cetăţeni să afle. Luni, de exemplu, am fost la Primăria oraşului Segarcea cu acest scop şi vom continua informarea”, a precizat Dădulescu.

Ajutor bănesc timp de 12 ani
Conform legii, solicitanţii doljeni trebuie să depună un proiect cu o serie de documente la sediul APIA Dolj şi, în plus, trebuie să facă singuri plantarea arborilor pentru viitoarea pădure, după care, la fel ca la finanţările europene, primesc banii de la stat pentru munca făcută. Statul se angajează, prin aprobarea proiectului, ca timp de 12 ani să-i plătească solicitantului o primă anuală menită să acopere atât costurile de întreţinere a perdelei forestiere, cât şi compensarea pierderilor de venituri agricole ca urmare a împăduririi. Subvenţiile oferite de stat variază în funcţie de suprafaţa împădurită, de tipul solului, de formele de relief, precum şi de valoarea lucrărilor de întreţinere şi îngrijire. Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect tehnic de împădurire este de 7.000.000 de euro. Termenul limită de depunere a dosarelor este 31 martie a.c.

337 hectare de teren, împădurite de Direcţia Silvică Dolj
Este cunoscut faptul că Doljul stă foarte prost la terenurile acoperite cu pădure. Autorităţile trăgeau nădejde că acest program va fi un imbold pentru doljeni, realitatea fiind cu totul alta. În ceea ce priveşte împădurirea realizată de către Direcţia Silvică Dolj, aceasta a fost făcută, în anul 2016, pe o suprafaţă de 337 hectare. Tot anul trecut au avut loc regenerări naturale, acestea fiind în suprafaţă de 105 hectare.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ