Edilii i-au convocat pe şefii asociaţiilor de proprietari să-i pună la curent cu noutăţile în domeniu
Primăria Craiova intră iar în hora reabilitării termice

Municipalitatea craioveană vrea un nou lot de blocuri de locuinţe reabilitate pe bani europeni, încercând să-i mobilizeze pe capii asociaţiilor de proprietari în aşa fel, încât să evite problemele întâmpinate în prima etapă a proiectului, în care au intrat 21 de imobile din Craiova. Edilii susţin că, în noul format, finanţarea europeană ar putea asigura categorii noi de cheltuieli şi că facilităţile oferite de primărie, prin Direcţia de impozite şi taxe, vor menţine contribuţia proprietarilor la cote suportabile.

0

Astfel, directorii municipalităţii s-au străduit să laude cât mai mult viitorul proiect de reabilitare termică, derulat după reguli noi, specifice exerciţiului financiar 2014-2020 al UE. Potrivit reprezentanților primăriei, prin programul susţinut din fonduri UE vor fi suportate, ca şi în trecut, reabilitarea termică a faţadelor, cu polistiren sau panouri termoizolante tip-sandvici, înlocuirea tâmplăriei de lemn cu cea de tip termopan, dotată, pe stil nou, cu grile de aerisire pentru eliminarea condensului, reabilitarea temică a teraselor, precum şi a planşeelor de la subsol. În plus, imobilele care vor fi declarate eligibile pentru reabilitare termică vor putea avea parte şi de sisteme de distribuire a agentului termic şi a apei calde pe orizontală, cheltuielile încadrându-se printre cele acceptate în noul exerciţiu financiar. Sunt finanţabile, în acelaşi mod, reabilitarea sistemelor de producere a agentului termic şi a apei calde menajere pentru imobilele care beneficiază de centrale termice de bloc sau de scară. Tot printre cheltuielile eligibile la finanţare UE se vor încadra montarea de sisteme de panouri solare pentru încălzirea apei, ori de panouri foto-voltaice pentru asigurarea energiei electrice. De exemplu, cea necesară iluminării spaţiilor comune.

Genoiu: Costuri… relativ modeste

Viceprimarul Mihai Genoiu, primar interimar în această perioadă, a ţinut să-i asigure pe reprezentanţii asociaţiilor de proprietari că, prin facilităţile acordate de municipalitate, care permite plata contribuţiei proprietarilor, prin Direcţia de impozite şi taxe, într-o perioadă de până la zece ani, craiovenii îşi vor putea permite costurile reabilitării. „Vrem să continuăm acest program, care, în ciuda problemelor apărute pe parcurs, cred că poate fi considerat un succes. Am fost şi am văzut blocurile reabilitate şi, pe lângă faptul că arată incomparabil mai bine, se simte diferenţa la facturile pe care le plătesc proprietarii. Sperăm să demarăm cât mai repede o nouă etapă, cu mai multe blocuri intrate în programul de reabilitare termică şi de aceea apelăm şi la sprijinul dumneavoastră. Nu sunt diferenţe foarte mari, faţă de exerciţiul financiar precedent, dar sperăm să evităm problemele cu care ne-am confruntat în trecut şi să eliminăm timpii morţi. Este un proiect fezabil, foarte bun şi foarte eficient, iar beneficiarii actuali au înregistrat economii de minimu 40 la sută la încălzire. Costurile nu sunt foarte mari, practic, prin facilităţile pe care le asigură primăria, e vorba de câteva zeci de lei pe lună de suportat pe apartament. O familie care are un apartament cu 2 – 3 camere poate să susţină o asemenea sumă relativ modestă”, a spus Genoiu.

Reabilitarea termică, misiune imposibilă fără autorizaţie de construire

Finanţarea europeană reprezintă 60 la sută din valoarea reabilitării termice a imobilelor, restul de 40 la sută urmând a fi acoperit prin contribuţia Primăriei Craiova – 15 la sută, respectiv a proprietarilor – 25 la sută. De menţionat însă că procentele prezentate mai sus au în vedere apartamentele deţinute de persoane fizice şi nu se aplică spaţiilor comerciale de la parterul blocurilor şi nici apartamentelor aflate în proprietatea persoanelor juridice. În cazul acestora, proprietarii asigură cheltuielile necesare reabilitării în proporţie de sută la sută. Reprezentanţii municipalităţii au ţinut să transmită şi tipul de imobile care intră automat pe „lista neagră”, cu şanse minime de a primi finanţare pentru reabilitarea termică. Printre acestea se numără imobilele care necesită consolidări, cele încadrate în categoriile I şi II de risc seismic, precum şi cele clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice. Alte categorii de blocuri excluse sunt cele care deţin şarpante sau balcoane realizate la parter fără autorizaţii de construire.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ