Parlamentarii olteni au cotizat cu sute de mii de lei la puşculiţa de partid

360.000 de lei au scos din buzunar actualii parlamentari de Olt pentru a-şi ÎMPRUMUTA filialele partidelor în campania parlamentară. Bani pe care speră să-i recupereze de la Autoritatea Electorală Permanentă, întrucât campaniile electorale sunt, mai nou, finanţate de la stat. Cea mai mare sumă la nivelul organizaţiilor oltene a ajuns la PSD, care a câştigat 6 fotolii de parlamentari de Olt, în timp ce ALDE s-a uitat degeaba lung după banii lui Mihai Niţă.

0

Şase parlamentari PSD, doi PNL şi unul ALDE au trimis oltenii în Parlamentul României pe 11 decembrie. Pentru ,,lupta vizuală” din campanie, fiecare a cotizat cu o sumă de bani. A existat însă şi o excepţie. Legal, cu contabilitate bine ţinută şi raportată la AEP, candidaţii îşi pot recupera banii băgaţi în campania electorală. Fiecare după buget sau după cum l-a lăsat inima. Cea mai cu dare de mână a fost senatoarea liberală Siminica Mirea, care a cotizat cu maximul impus de Autoritatea Electorală Permanentă. Sumele împrumutate se regăsesc în declaraţiile de avere ale actualilor parlamentari, iar împrumutul s-a realizat în baza Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

PSD Olt, ÎMPRUMUTAT cu 240.000 de lei

Din cele 11,265 milioane lei pe care PSD le-a declarat ca fiind contribuţii la campanie, cei 6 aleşi social-democraţi şi-au împrumutat filiala cu 240.000 de lei, rezultând o medie de 40.000 de lei/parlamentar. Cel mai zgârcit a fost chiar preşedintele, propulsat de partid după ce a condus judeţul ca preşedinte al Consiliului Judeţean Olt timp de 8 ani.
Senatorul Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt, şi-a împrumutat organizaţia cu suma de 25.000 lei pentru a susţine campania electorală de la alegerile parlamentare. Puţin mai darnic a fost deputatul Marius Iancu, care şi-a împrumutat partidul cu suma de 30.000 lei. Senatorul Renică Diaconescu a contribuit cu 35.000 lei, urmat de deputatul Alexandru Stănescu – 40.000 lei.
Cei mai cu dare de mână au fost deputaţii Dan Ciocan, care la capitolul plasamente în declaraţia de avere a trecut suma de 50.000 lei, reprezentând împrumutul acordat PSD-ului pentru campania electorală de la alegerile parlamentare. Cel mai vechi şi cel mai activ parlamentar de Olt, aflat la cel de-al cincilea mandat, deputatul Florin Iordache, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ministru al justiţiei, şi-a împrumutat partidul pentru campania electorală cu suma de 60.000 lei.

RECORD la liberali

Şi liberalii au pus mână de la mână pentru a ajuta partidul să organizeze campania electorală. Din cele 10,62 milioane lei primite împrumut de partid la nivel naţional, 120.000 de lei au provenit de la Olt, de la cei doi parlamentari. PNL Olt a înregistrat şi recordul sumei împrumutate, care a atins maximul prevăzut de legislaţie. Astfel, senatoarea Siminica Mirea şi-a împrumutat partidul cu suma de 63.000 lei. Colegul deputat Gigel Ştirbu, şeful organizaţiei judeţene, a vizat pe declaraţia de avere plasamentele cu suma de 57.000 lei drept împrumut acordat partidului.

Niţă, campanie pe banii altora

Nu ştim cu ce bani au făcut democrat-liberalii olteni campanie, însă cu siguranţă nu cu ai lui Mihai Niţă. Cel puţin nu legal, deputatul neavând trecută în declaraţia de avere niciun leu
drept sumă împrumutată partidului. Aşa că nu va recupera niciun leu din investiţia făcută pentru a ajunge iarăşi în Parlament. Potrivit AEP, ALDE a declarat la nivel naţional contribuţii în valoare de 2,83 milioane lei. Din păcate, situaţiile prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă nu suflă o vorbă.
Partidele şi candidaţii independenţi la alegerile parlamentare din 11 decembrie au declarat la nivel naţional contribuţii pentru campania electorală de peste 32,5 milioane lei, mai puţin cu circa 25 milioane lei faţă de cât s-au cheltuit în campania pentru alegerile locale.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ