Şansa la viaţă primită de peste hotare
Sute de olteni au ajuns anul trecut pe mâna medicilor din afara ţării, din diverse motive. În cazul unora a intervenit o urgenţă medicală, pentru alţii s-a ales această soluţie deoarece la problemele lor medicale nu se găseşte leac în România. Casa Judeţeană de Sănătate Olt a decontat în 2016 tratamente sau intervenţii medicale efectuate în străinătate pentru 756 de olteni. Valoarea achitată în acest sens din bugetul de sănătate a depăşit 6 milioane lei. Valoarea facturilor decontate a variat de la câteva sute de euro la câteva mii. Cei mai mulţi dintre oltenii care s-au tratat în străinătate au folosit cardul european de sănătate. Oltenii trataţi în spitalele din afară au ajuns pe mâna medicilor din Italia, Germania, Spania, Austria, Elveţia, Franţa, Ungaria, Suedia, Belgia, Cehia sau Cipru. „Bugetul aprobat pentru decontarea prestaţiilor medicale acordate în baza documentelor internaţionale anul trecut este de 6,33 milioane lei. S-au tratat în străinătate 555 de olteni pe baza cardului european de sănătate, 21 prin formularul S2 şi 180 pe baza formularului E121. Anul trecut, CAS Olt a distribuit 2101 carduri europene de sănătate. Cei mai mulţi pacienţi au ales Italia – 148, Germania – 124, Spania – 109 şi Austria – 62. Într-un top al sumelor cheltuite, Germania conduce cu 1,9 milioane lei, urmată de Italia – 1,7 milioane lei, Spania – circa 587.000 lei şi Austria – aproximativ 300.000 lei”, ne-a declarat directorul- preşedinte al CAS Olt, Florin Ciocan.

Nu au aşteptat în zadar
Birocraţia ne omoară la propriu şi la figurat pe noi, românii. Cel mai bine cunosc adevărul acestor spuse rudele pacienţilor bolnavi grav, pentru care sistemul românesc nu are o soluţie. Ei sunt nevoiţi să umble după un maldăr de documente şi să aştepte până ce primesc OK-ul de a se trata într-o clinică din afară. Din nefericire, pentru unii aprobările vin prea târziu, după ce pierd lupta cu viaţa. Anul trecut, CAS Olt a aprobat 10 formulare S2 pentru tratarea oltenilor a căror şansă la viaţă nu era posibilă în România, fie din cauza listelor de aşteptare prea lungi, fie din lipsa aparaturii medicale. Dintre acestea, jumătate au fost pentru clinici din Germania, iar cealaltă pentru clinici din Italia, pentru boli ale sistemului circulator şi afecţiuni ale sistemului digestiv. Şase dintre pacienţii care au trecut cu brio peste lupta cu birocraţia sunt copii.

Sechele dintr-o altercaţie, rezolvate în Polonia
Printre cei care s-au tratat în 2016 la unităţi medicale din Europa se numără şi două victime ale unor altercaţii sau accidente. Ele au solicitat, prin formularul S2 (E112), să se trateze în străinătate. Una a optat pentru o clinică din Germania, alta pentru un spital din Polonia. Potrivit directorului-preşedinte al CAS Olt, unul dintre aceste cazuri este deosebit pentru că intervenţiile de acest gen nu sunt posibile în România. Este vorba de sechelele cu care s-a ales un bărbat în urma unei altercaţii. O bucată din arma folosită de agresor a rămas înfiptă în măduva spinării, chiar sub gât, iar extragerea acesteia nu se poate face niciunde în ţară. Din fericire, soluţia venită din afară a fost salvatoare pentru pacientul care a fost norocos să primească rapid aprobarea pentru intervenţia chirurgicală extrem de complexă.

Servicii medicale decontate de CAS
Oltenii asiguraţi au la îndemână mai multe şanse să se trateze în afara graniţelor. Ei pot beneficia de tratament în străinătate, în baza formularului E112, dacă tratamentul respectiv face parte din lista serviciilor de care beneficiază asiguraţii români, dar el nu poate fi efectuat în România în timp util. Formularul E121 este eliberat pentru a permite atât titularului de pensie sau de rentă, cât şi membrilor familiei acestuia, fie că îşi au sau nu reşedinţa împreună cu acesta, să beneficieze de servicii medicale în cazul în care şi-au schimbat rezidenţa în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. Este cel mai rar utilizat formular pentru a beneficia de servicii medicale în afara graniţelor. Cel mai utilizat instrument pe baza căruia oltenii au primit în ultimii ani servicii medicale în ţări din Uniunea Europeană rămâne cardul european de sănătate. De la începutul acestui an, el şi-a dublat perioada de valabilitate de la şase la 1 an de zile. În baza lui se pot solicita însă doar servicii medicale de urgenţă, indiferent de natura acestora.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ