La Primăria Fărcaş, angajaţii instituţiei nu îşi primesc salariile aferente lunii în curs. Primarul Sorin Bitoleanu a spus că situaţia este foarte dificilă şi trage nădejde că această situaţie nu va mai dura mult. „La noi este foarte greu. Nu pot da salariile celor care lucrează în primărie. Abia am reuşit să achit tot ceea ce înseamnă sume pentru persoanele cu handicap. Nici nu îndrăznesc să vorbesc despre proiecte. Urgenţa la noi este apa şi canalizarea, dar până nu vedem suma din buget nu are rost să îmi fac planuri. Nu sunt mari probleme în comuna noastră. Este mică şi credem noi că o gospodărim bine. Dacă nu se întârzia atât cu bugetul, nu ajungeam să avem problemele din prezent”, a precizat Bitoleanu.
Dumitru Măceşanu: „Noi ne-am descurcat foarte greu cu salariile”
Nici în comuna Castranova situaţia nu este bună. Edilul Dumitru Măceşanu nu ia în discuţie, momentan, demararea vreunui proiect. „Aceste întârzieri înseamnă pierderi pentru toată ţara. Noi ne-am descurcat foarte greu cu salariile, dar important este că am rezolvat momentan. Avem proiecte pe care urmează să le demarăm, dar despre care, la ora actuală, nu putem discuta. Plătim energia, telefoanele şi salariile. Atât ne mai permitem. Ar fi cazul să terminăm cu protestele astea şi să trecem la treabă. Cei care au pierdut trebuie să îşi asume înfrângerea, iar cei care au câştigat trebuie să demonstreze că pot face ceea ce au promis. Să sperăm că se remediază cât mai repede pentru că altfel mulţi avem de suferit”, a menţionat Măceşanu.
Marin Vintilă: „Această întârziere atrage, automat, alte întârzieri”
La rândul său, primarul comunei Poiana Mare, Marin Vintilă, consideră că această întârziere a aprobării bugetului va da startul unui lanţ de întârzieri pe toate planurile, de la proiecte până la acoperirea datoriilor către anumiţi furnizori. „După câte observăm, întârzierea aprobării bugetului afectează tot mai multe localităţi din întreaga ţară. Dacă de la centru nu se stabileşte treaba pentru anul în curs, noi putem să ne tot spunem nemulţumirile. Neavând buget, suntem blocaţi cu proiectele. Avem în plan un dispensar uman, parcul comunal, asfaltări, dar momentan stagnăm. Dacă bugetul s-ar fi stabilit din timp, în perioada asta rece am fi lucrat deja la partea de documentaţie şi imediat cum se făcea vremea bună am fi trecut la treabă. Această întârziere atrage, automat, alte întârzieri. Bani pentru salariile de luna asta am mai avut de anul trecut, deci funcţionăm la limită”, a explicat Vintilă.
Costeluş Gheorghe: „Întârzierea stabilirii bugetului înseamnă blocaj”
Şi Primăria Filiaşi funcţionează în situaţii de criză. Edilul Costeluş Gheorghe cataloghează actuala stare ca fiind un adevărat blocaj. „Nu ai cum să te descurci foarte bine în astfel de situaţii. Întârzierea stabilirii bugetului înseamnă blocaj. Abia facem faţă cheltuielilor de funcţionare şi cu salariile. Investiţiile nu pot fi demarate, ceea ce nu este deloc bine. Sperăm la o redresare a situaţiei”, a declarat Gheorghe.
Gheorghe Popa: „Pierdem timp”
Dezamăgit de situaţie este şi primarul comunei Mischii, Gheorghe Popa. Acesta a spus că s-a reuşit plata salariilor şi a utilităţilor, marea problemă fiind lipsa posibilităţii demarării proiectelor. „Am reuşit, din ce mai aveam, să achităm salarii şi să acoperim cheltuielile cu utilităţile. Este foarte greu, în schimb, cu proiectele. Pierdem timp şi astfel nu ştim în ce măsură vom reuşi să realizăm obiectivele pentru anul în curs. Ştim cu toţii cât durează procedura de achiziţie, scoaterea la licitaţie. Dacă aveam un buget, ştiam şi noi ce decizii să luăm în privinţa dezvoltării comunei. Se va face vremea bună şi, în loc să trecem efectiv la treabă, vom sta să întocmim documente. Este o situaţie foarte grea şi sperăm ca lucrurile să se redreseze cât mai rapid”, a menţionat Popa.
Gheorghe Mungiu: „Totul este în derivă”
Cu proiecte în aştepare este şi primarul comunei Ciupercenii Noi, Gheorghe Mungiu. „Este foarte dificilă această aşteptare. Sunt dezamăgit de situaţie şi sper ca lucrurile să intre în normal cât mai repede. Am avut noroc că au fost ceva bani şi am reuşit să dăm salariile, doar că la câte sunt de realizat într-o localitate nu ai cum să te mulţumeşti cu faptul că supravieţuieşti. De exemplu, avem un proiect pentru dispensar. Am deja o parte din bani, dar până nu văd bugetul, să văd dacă pot acoperi şi diferenţa, nu pot să scot la licitaţie. Totul este în derivă la ora actaulă şi de la o zi la alta aşteptăm să primim vestea cea mare”, a spus Mungiu.
Lia Olguţa Vasilescu: „Suntem pe un buget de avarie”
Despre un posibil blocaj a vorbit şi ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu. „România riscă să se blocheze. Dacă Iohannis nu va aproba bugetul, România riscă să intre în colaps. Nu ştiu de ce se încăpăţânează preşedintele să nu treacă bugetul. Am aprobat deja 36 de măsuri, mă gândesc că nu putem pune în practică programul care e pentru bunăstarea României. Prima dată a încercat să pună o piedică guvernului, acum bugetului, mă gândesc că nu e tocmai atât de inconştient să nu aprobe bugetul. Dar, e o reacţie în lanţ. E o situaţie fără precedent. Noi deja am prevăzut creşterea salariului minim pe economie, a pensiei minime, eliminarea CASS pentru pensionari. Se aplică măsurile. Însă, noi, la ora actuală, suntem pe un buget de avarie. Unele măsuri trebuie să intre în vigoare de la 1 martie”, a declarat ministrul muncii la un post de televiziune naţional.