Legumicultorii doljeni, interes major pentru „Programul susţinere tomate”

Programul de sprijin pentru tomate s-a dovedit a fi în beneficiul legumicultorilor doljeni. Aşa se face că, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, Doljul este unul dintre judeţele de unde provin cele mai multe cereri pentru acest sprijin bănesc. Gorjenii nu se pot lăuda cu acest lucru, aici existând un total de 25 de persoane care corespund cerinţelor în vigoare. La nivel naţional, la 10 zile de la intrarea în vigoare a „Programului susţinere tomate”, au fost primite 1.097 de cereri de înscriere.

0

Potrivit legii, producătorii agricoli vor primi ajutor financiar dacă au culturi de roşii în spaţii protejate de peste 1.000 mp (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. Valoarea sprijinului este de 13.481,4 lei/ beneficiar /an, programul urmând a se derula pe o perioadă de opt ani. Legumicultorii din Dolj nu au stat pe gânduri, judeţul nostru numărându-se printre cele care au trimis cele mai multe cereri în acest sens. În aceeaşi situaţie se găsesc judeţele Olt şi Mehedinţi, Vâlcea şi Gorjul situându-se la polul opus. De exemplu, în judeţul Gorj, dintre cei 25 de legumicultori care respectă criteriile impuse, doar opt au depus solicitări pentru ajutorul bănesc. Reprezentanţii DADR Gorj au avut întâlniri cu posibilii beneficiari ai programului şi speră ca numărul acestora să crească.

40 de milioane de euro
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 40 milioane euro şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Cererile şi documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene. Prin acordarea ajutorului de minimis se urmăreşte obţinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piaţa europeană, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ