HABEMUS BUGET!

0

Până ne lămurim când şi cum se termină filmul politic românesc „Război şi Pace“, iată că apare şi o veste bună: România are buget! Mai bine ceva mai târziu decât, Doamne fereşte, deloc, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat au fost adoptate de către Parlament. Dincolo de criticile dogmatice ale unei opoziţii setate să vadă în negru tot ceea ce vine de la guvern, bugetul pe 2017 are soluţii certe pentru creşterea calităţii vieţii românilor şi pentru păstrarea echilibrelor macroeconomice, a ţintelor precizate de Tratatul de la Maastricht.
Bugetul este construit pe o creştere economică anuală de 5,2%, cifră indicată de mai toate previziunile instituţiilor de profil din ţară şi din afara ţării. Deficitul bugetar se va încadra sub ţinta de 3%. Inflaţia medie anuală va fi sub 1,5 %. Câştigul mediu salarial va fi de 2.274 de lei, iar cursul mediu al euro va fi 4.46 lei/euro.
Bugetul creează condiţii de dezvoltare economică (cheltuielile de investiţii fiind mai mari cu cca 1%, iar iniţiativa economică încurajată prin reducerea taxelor şi impozitelor, prin facilităţi de reinvestire a profitului ) şi de creştere a numărului de angajaţi (un plus de 4,3%). Rata şomajului va coborî sub 4,4%, fiind printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Salariul minim creşte la 1.450 de lei. Pensia minimă creşte cu 120 lei, de la 400 la 520 de lei. La 1 iulie, punctul de pensie va ajunge la 1.000 lei. Studenţii au gratuitate la transportul pe calea ferată. CASS este eliminată pentru toate pensiile şi de asemenea impozitul pe venit pentru pensiile sub 2.000 lei.
Alocările bugetare au crescut consistent pentru domenii strategice: educaţie, sănătate, agricultură, dezvoltare locală, apărare şi transporturi. România are aşadar un buget menit să aducă ÎNCREDERE: a cetăţenilor într-o viaţă mai bună, a investitorilor autohtoni şi străini în economia românească.
Am văzut preocupările exprimate public de către primari din judeţul Dolj, de toate culorile politice, şi faţă de posibilităţile reale care vor exista în buget pentru dezvoltarea comunităţilor pe care aceştia le conduc. Vreau să le spun, şi pe această cale, că Bugetul pe care l-am adoptat oferă soluţii bugetare şi mecanisme complementare bugetului prin care ţintele lor de dezvoltare vor putea fi atinse, pas cu pas. Totul va fi făcut transparent şi cu respectarea priorităţilor în materie de dezvoltare locală. Cred că, în această realitate, a nevoii de dezvoltare, trebuie consumate energiile noastre ale tuturor şi nu în războaie politice fără de sfârşit.
P.S. Dezvoltarea îşi croieşte greu drumul într-o lume a crizelor şi conflictelor politice şi instituţionale. De aceea, ALDE, prin vocea preşedintelui său, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat Iniţiativa România Dialogului. Prin această iniţiativă, noi, cei din ALDE, dorim rezolvarea durabilă şi cât mai rapidă a tuturor problemelor de pe ”agenda conflictelor” dintre puterile din statul român. Tocmai pentru a ne canaliza TOŢI, TOATE energiile în direcţia dezvoltării.

Deputat Ion Cupă, preşedinte ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ