O nouă criză de vaccinuri în Dolj

Hexacima, vaccinul care imunizează copiii împotriva a şase boli, lipseşte din cabinetele medicilor de familie din judeţul Dolj. De la începutul anului curent niciun copil nu a fost vaccinat, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj spunând că rezolvarea problemei depinde de momentul când va fi aprobat bugetul. Pentru judeţul Dolj sunt necesare, lunar, nu mai puţin de 3.000 de doze de vaccin.

0

Serul trebuie să ajungă la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, urmând ca această instituţie să împartă dozele medicilor de familie. De la începutul anului curent acest lucru nu se mai întâmplă. „Aşteptăm şi noi să fim informaţi cu privire la sosirea vaccinurilor. Momentan nu sunt vaccinuri. Avem copii care au depăşit cu mult vârsta de vaccinare, pentru că atunci când au fost vaccinuri au avut ei o problemă şi nu i-am putut imuniza, după care a venit această criză de hexacimă. Să sperăm că nu va mai dura mult situaţia actuală. Există mesaje cu privire la vârsta de vaccinare. Mai exact, dacă se depăşeşte vârsta de 2 ani, copilul nu va mai putea fi vaccinat”, a spus unul dintre medicii de familie din Craiova.

„Se aşteaptă aprobarea bugetului”
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj le recomandă părinţilor să îşi păstreze calmul, spunând că vaccinurile vor veni imediat după ce va fi aprobat bugetul. La nivelul judeţului Dolj sunt necesare 3.000 de doze/lună, în judeţ urmând să ajungă atât vaccinurile pentru ianuarie, cât şi cele pentru februarie a.c. „Este adevărat, la ora actuală nu este acest vaccin. Părinţii nu trebuie să intre în situaţii de criză pentru că se va rezolva. Se aşteaptă aprobarea bugetului şi imediat se rezolvă. Din câte am înţeles, licitaţia a fost făcută, aşa că nu vor mai fi întârzieri. Totul depinde de buget. Este această situaţie pentru că sunt doi mari producători care fac greu faţă comenzilor. Unul este în Franţa şi unul în America. Este un vaccin de mare performanţă şi nu îl poate produce oricine, de aceea şi numărul mic de producători”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ştefan Popescu.

„Schema se recuperează”
Legat de vârsta de vaccinare, reprezentantul DSP Dolj a infirmat faptul că după doi ani copilul nu va mai fi vaccinat. „Schema se recuperează, suntem siguri de asta. Este ideal să se încheie imunizarea la doi ani, dar asta nu înseamnă că, dacă un copil nu a fost imunizat până la această vârstă, pierde dreptul de a fi vaccinat. Este ideal pentru că la această vârstă intră în colectivitate şi astfel va fi protejat. Aşadar, părinţii să îşi păstreze calmul pentru că nu va mai dura mult această situaţie şi nici nu vor rămâne cu copii neimunizaţi”, a completat dr. Popescu.

Criză şi în farmacii
Nici dacă vor să cumpere acest vaccin, părinţii nu au nicio şansă. Piaţa liberă este şi ea afectată de criza hexacimei. „Nu mai avem nici acest vaccin şi nici produsul similar. Este o perioadă foarte grea. Nu puteam nici să facem stoc pentru că sunt destul de scumpe. O doză costă între 200 şi 250 de lei. Nu toţi părinţii le cumpără. Aşteaptă să vadă dacă îl pot face gratuit şi doar în condiţii de forţă majoră apelează la cele din farmacii. Ceea ce am avut în depozite am dat din luna decembrie, anul trecut”, a spus reprezentanta unei farmacii din Craiova. Vaccinul hexavelent protejează copilul împotriva a şase boli grave: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, pneumonia, poliomielita şi hepatita B. Acesta se administrează copiilor la două, patru şi 11 luni, fiind un vaccin care face parte din schema naţională de vaccinare.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ