Înfiinţarea locurilor de parcare cu plată în centrul oraşului a fost pusă de edili în dezbatere publică de la finele anului trecut. În varianta iniţială, edilii îşi propuneau să delimiteze parcări taxabile pe nu mai puţin de 10 amplasamente din centru. Era vorba de un număr de spaţii bune de încasat de pe urma unui loc comparabil cu cele ce zac nebăgate în seamă de şoferi prin parcarea subterană: 515 locuri de parcare dispuse după cum urmează: strada Romul – 63 de locuri, str. A.I. Cuza (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Unirii şi intersecţia cu str. Arieş – 94, str. C.S. Nicolăescu-Plopşor (sectorul cuprins între intersecţia cu str. A.I. Cuza şi intersecţia cu str. Olteţ) – 17, str. Olteţ (sectorul cuprins între intersecţia cu str. C.S. Nicolăescu-Plopşor şi intersecţia cu str. Theodor Aman) – 42, str. Theodor Aman (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Olteţ şi intersecţia cu str. A.I. Cuza) – 23, str. Ion Maiorescu (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Popa Şapcă şi intersecţia cu str. Madona Dudu, inclusiv Parcare Mercur) – 73, str. A.I. Cuza (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Arieş şi intersecţia cu str. Geovanni Peresutti) – 42, str. Mihail Kogălniceanu (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Fraţii Buzeşti şi intersecţia cu str. Unirii) – 44, str. Sf. Dumitru (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Unirii şi intersecţia cu str. Matei Basarab) – 69, str. Mihai Viteazul (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Unirii şi intersecţia cu str. Ion Maiorescu) – 48.

Suprataxa de parcare porneşte „la sfert”
După ce proiectul a trecut prin dezbaterea publică şi prim mâna consilierilor locali, care l-au adoptat în şedinţa de săptămâna trecută, numărul locurilor de parcare cu suprataxă a scăzut la mai puţin de un sfert. Au rămas în planul parcărilor cu plată doar strada Romul (parţial), strada Plopşor (pe sectorul din faţa Prefecturii Dolj) şi strada A.I. Cuza, de la intersecţia cu Calea Unirii, la intersecţia cu str. Arieş. Din 515 locuri de parcare, au mai rămas astfel 139. Municipalitatea urmează acum să treacă la implementarea proiectului, după ce hotărârea adoptată de aleşii locali va primi viza de legalitate din partea prefecturii, faza următoare fiind selectarea operatorului de telefonie prin intermediul căruia se va pune în practică plata prin SMS a taxei de parcare, sistemul urmând a fi utilizat atât pentru suprataxarea rezidenţilor în centru, cât şi pentru parcarea ocazională în cazul şoferilor din afara Craiovei.

Unităţile bugetare, scoase de la scutire
Dacă prin reducerea numărului de locuri de parcare suprataxate scad corespunzător şi sumele preconizate a fi încasate la buget, se întrevede deja o nouă sursă de completare a veniturilor la capitolul parcări. Este vorba despre taxa de parcare curentă impusă contribuabililor craioveni, al cărei public „ţintă” tocmai ce s-a îngroşat, după cum şi-au putut da seama recent şefii de instituţii din Craiova, inclusiv cei ai unităţilor subordonate consiliului local. Taxa de parcare a rămas, în hotărârea privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru 2017, la acelaşi nivel ca în anul precedent, numai că documentul care guvernează taxele locale nu mai prevede vreo scutire. Hotărârea privind taxele locale pe 2016 prevedea următoarele: „(1) Taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, în cazul autovehiculelor, înregistrate în evidenţa fiscala a Direcţiei Impozite şi Taxe a Municipiului Craiova, aparţinând persoanelor fizice şi/sau juridice, se calculează în lei pe an, pentru anul 2016 se stabileşte valoarea de 40 lei/an/vehicul. Odată cu achitarea taxei pentru parcarea curenta a autovehiculelor se va emite şi vinieta pentru atestarea plăţii taxei de parcare care constă într-un timbru autocolant cu elemente de identificare ale autorităţii administraţiei publice locale şi informaţii cu privire la plata taxei de către utilizatorul autovehiculului. (1)Taxa se plăteşte anticipat până la data de 31 martie 2016, după această dată calculându-se majorări de întârziere în conformitate cu prevederile legale în vigoare. (3) Se exceptează de la plata acestei taxe pentru parcarea curentă a autovehiculelor Direcţia Impozite şi Taxe, instituţiile publice din municipiul Craiova şi persoanele fizice şi juridice care beneficiază de scutire asupra impozitului pe mijloacele de transport în conformitate cu prevederile legale în vigoare”. În hotărârea în vigoare pentru anul acesta, al treilea paragraf a dispărut.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ