Mario Ovidiu Oprea, senator PNL, vede cu ochi buni decizia preşedintelui privind declanşarea procedurii referendumului. „Decizia preşedintelui este o mişcare pe care mulţi ar trebui să o exerseze până la reuşită. Adică o mutare corectă, demnă de un ales care transmite astfel că poporul este şi el decident. Este o măsura venită într-un moment cheie în semn de respect şi interes faţă de opinia românilor care au dreptul să fie o voce, prin vot sau în stradă. Chiar dacă pentru PSD infractori sunt cei care au protestat, o să aibă surpriza să afle că e puţin invers. PSD însuşi prin acest gest a comis un furt de încredere şi sper ca în puşcării să existe debarale, pentru că acolo vor merge simbolic şi voturile primite în decembrie”, a declarat Oprea.
Oprea: „Este curajul să-ţi asumi orice risc în mijlocul românilor care nu aruncă ouă în tine”
Despre prezenţa preşedintelui în mijlocul protestatarilor, Oprea consideră că, procedând astfel, Iohannis a dat dovadă de curaj. „Această prezenţă nu este neconstituţională. Este curaj. Este curajul să spui public un mare NU nedreptăţilor. Este curajul să-ţi asumi orice risc în mijlocul românilor care nu aruncă ouă în tine, pentru că te admiră. Aceasta este atitudinea unui preşedinte demn de funcţia sa şi acesta este mesajul emis către orice politician care confundă dreptul de a conduce în slujba statului, cu luarea statului în slujba sa. Prin urmare, PSD-ALDE să se gândească serios la titlurile viitoarelor cărţi”, a conchis senatorul PNL.
Cupă: „Dacă motivaţia preşedintelui este declanşată de propria sa criză de imagine?!”
La polul opus, Ion Cupă, deputat ALDE, pune la îndoială motivaţia preşedintelui cu privire la referendum, considerând că nici prezenţa acestuia în mijlocul mulţimii nu a fost un gest tocmai potrivit. „Referendumul este un instrument democratic. Modalitatea de convocare a unui referendum este clar precizată în Constituţie. Întrebarea este dacă motivaţia preşedintelui în privinţa acestui referendum este susţinută de preocuparea sa reală pentru apărarea unui interes general – lupta împotriva corupţiei – sau este declanşată de propria sa criză de imagine, de interesul personal de a recupera o parte din capitalul electoral pierdut?! Datoria unui preşedinte este de a asigura unitatea şi coeziunea naţiunii pe care o conduce, inclusiv prin utilizarea referendumului, nu de a crea diviziuni şi conflicte care să se reflecte negativ în viaţa societăţii. Prin prezenţa sa în mijlocul protestatarilor, preşedintele României şi-a autosubminat prerogativa constituţională de a fi moderator între puterile statului, între acestea şi societate. Preşedintele ar trebui să se detaşeze de evenimente şi iniţiative care fac apel la emoţii colective şi să încerce să modereze raţional şi în interes general conflictele din societate”, a precizat Cupă.
Peţa şi Presură, ocupate cu şedinţe şi întâlniri importante
Contactată telefonic, Eliza Peţa, deputat PSD, nu a reuşit să-şi exprime liber opinia cu privire la decizia preşedintelui Iohannis. Spunem că nu a reuşit întrucât a cerut să i se ofere „ceva timp” pentru a veni cu un punct de vedere, scuzându-se că în momentul în care am sunat-o se afla la o întâlnire importantă. Peţa nu a revenit cu apelul promis până la închiderea ediţiei. Nici Alexandra Presură, senator PSD, nu şi-a făcut timp să ofere un punct de vedere. Dacă Peţa a găsit drept scuză importanţa întâlnirii la care se afla, Presură a fost ocupată cu „nişte şedinţe”.
Ionuţ Stroe: „PNL susţine acest demers al preşedintelui”
Ionuţ Stroe, deputat PNL, consideră că preşedintele Klaus Iohannis a luat o decizie bună cu privire la declanşarea procedurii referendumului. „Este o decizie corectă. Referendumul este un act de consultare al populaţiei care se dovedeşte extrem de necesar pe această speţă. Şi nu vorbim aici punctual doar de graţiere, de altfel în scrisoarea transmisă Parlamentului pentru declanşarea procedurilor, preşedintele vorbeşte despre continuarea luptei împotriva corupţiei. Constituţia nu permite organizarea de iniţiative pe teme fiscale sau cele precum amnistia sau graţierea. În schimb, întrebarea poate fi legată de anticorupţie şi integritate. PNL susţine acest demers al preşedintelui şi mai mult, el cere la rândul său Parlamentului să declanşeze procedurile cât mai rapid. Amnistierea pedepselor sub cinci ani, la grămadă, graţierea unor condamnaţi chiar şi cu suspendare, toate acestea erau bine ticluite în mintea celor de la PSD de mult timp, exclusiv cu dedicaţie pentru politicieni. De altfel, PSD a încercat şi sper totuşi că nu va şi reuşi în următoarea şedinţa de guvern, să introducă pe uşa din dos această temă chiar dacă nu a fost susţinută în campanie, nu a fost nominalizată ca prioritate a programului de guvernare, nu a fost dezbătută”, a precizat Stroe.
Stroe: „Dreptul de a protesta se aplică oricărui cetăţean, fie el şi preşedintele României”
Deputatul PNL consideră că prezenţa preşedintelui în mijlocul protestatarilor are drept consecinţă declanşarea procedurii referendumului. „Preşedintele are dreptul să consulte cetăţenii prin orice mijloace posibile. Dacă asta înseamnă să vină în mijlocul unui miting organizat pe reţele de socializare, nepolitic, pentru a susţine o cauză cu care şi domnia sa este de acord, cred că are toată legitimitatea din lume. De altfel, una dintre consecinţele politice ale demersului preşedintelui de a participa la acea manifestare o reprezintă însăşi declanşarea procedurii pentru referendum. Cât despre efectul extern al deciziei de a ajunge în mulţime, am urmărit presa internaţională şi nu am văzut nicio luare de poziţie potrivnică deciziei şefului statului de a se alătura protestatarilor, din contră. Nici măcar reprezentanţii socialiştilor din Parlamentul European nu au contestat în vreun fel acest gest. Pentru Europa, dreptul de a protesta este unul fundamental şi se aplică oricărui cetăţean, nediscriminatoriu, fie el şi preşedintele României”, a conchis Ionuţ Stroe.