Horezu: Declaraţii incendiare în scandalul frigului centralizat

Proprietarul firmei care asigură serviciul de termoficare a oraşului spune că vinovaţi sunt primarul şi cetăţenii.

0

Primarul, cetăţenii, conducerea liceului şi gerul. Aceştia sunt vinovaţi de problemele cu încălzirea oraşului; mai puţin firma sa, susţine Florian Nicolăescu, proprietarul firmei Sacomet, care asigură furnizarea agentului termic în Horezu până în 2018. La începutul lunii ianuarie, circa 250 de apartamente din oraş, precum şi Liceul ”Constantin Brâncoveanu” din localitate, unitate cu 2.400 de elevi, cea mai mare din Oltenia, au rămas fără căldură din cauza problemelor cu combustibilul-biomasă (rumeguş) care alimenta cele două centrale Sacomet. În aceste condiţii, liceul şi-a suspendat activitatea timp de o săptămână, ulterior fiind repusă în funcţiune vechea centrală pe motorină. În prezent, Primăria Horezu caută alternative la încălzirea centralizată. Iar Nicolăescu, în ciuda unor evidenţe, se sustrage de la orice responsabilitate.

„Niciodată nu au fost probleme cu căldura în Horezu“
Administratorul Sacomet a declarat pentru Indiscret în Oltenia că această situaţie a fost intenţionat supradimensionată de actuala administraţie a oraşului: “Niciodată nu au fost probleme cu căldura în Horezu. Materie primă pentru cele două centrale a existat în permanenţă, zilnic aducem 20 de tone de rumeguş. Singurul incident s-a petrecut în noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2017, când, din cauza gerului, acest rumeguş a îngheţat. Însă, în zilele următoare, s-a revenit la parametrii normali care, pentru interior, sunt reglementaţi între 18-22 de grade. Am avut şi un control de Protecţia Consumatorului care nu a depistat probleme. Este doar ură personală a primarului care vrea să îmi plătească nişte poliţe. Liceul a fost forţat să se debranşeze şi să treacă pe centrala cu combustibil lichid. Iar acum s-a ajuns de a cheltui lunar de la 500 de milioane de lei vechi la un miliard şi jumătate”, susţine proprietarul Sacomet.

„Sunt unele apartamente cu un singur calorifer, iar la liceu există calorifere subdimensionate”
Întrebat cum crede că se poate lăsa manipulată de primar majoritatea locuitorilor oraşului, până acolo încât să se plângă că îi este ger, când în realitate îi este cald, Nicolăescu a mai găsit nişte vinovaţi: horezenii care îşi administrează prost caloriferele. “Căldura nu a lipsit, însă în Horezu sunt unele apartamente cu un singur calorifer la trei-patru camere, deoarece de la celelalte calorifere din casă s-au debranşat. Un calorifer nu poate face faţă încălzirii în patru camere. Este căldură, la mine sunt 30 de grade şi mă alimentez din aceeaşi sursă, însă am caloriferele în regulă. În ce priveşte liceul, acolo sunt clase cu calorifere subdimensionate, normal că este rece“, mai spune Nicolăescu.

Primăria caută alternative
În plin scandal, Primăria Horezu caută soluţii la încălzirea centralizată a oraşului. Recent, a avut loc o dezbatere publică la care au fost discutate două variante: racordarea tuturor blocurilor la sistemul centralizat alimentat de o singură centrală termică sau dotarea fiecarui bloc cu o centrală proprie. La discuţie au fost prezenţi consultanţi şi specialişti în domeniul energetic.
În 2013, fosta conducere a Primăriei Horezu a concesionat firmei Sacomet serviciul de termoficare a oraşului, până în 2018. Atunci, fostul primar, Ilie Fârtat, a semnat un document în care se menţiona că Sacomet nu are datorii către bugetul local, document care nu corespundea realităţii. Fârtat a fost trimis în judecată sub acuzaţia de uz de fals. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Victoria Gheoghescu, angajat al Primăriei Horezu, SC Sacomet SA, precum şi Florian Nicolăescu, administratorul acestei societăţi. Procesul se află pe rol.

Până la încheierea ediţiei, primarul Nicolae Sărdărescu nu a putut fi contactat pentru a răspunde acestor acuze.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ