Dragă domnule preşedinte al CJ Vâlcea, câte ceva despre căminul Măciuca

0

Dragă domnule Constantin Rădulescu, inutil să vă întreb dacă sunteţi bine zilele astea, vi le-a mâncat blogul lui Tolo, cu efectele ulterioare, nu-i aşa?
Dacă tot aţi fost “inimă caldă pe ger”, sunt convinsă, dragă domnule preşedinte, că veţi trata şi cu inima problema căminului de la Măciuca.
Spre deosebire de majoritatea celor care au scris despre acest cămin, unii pe metoda copy & paste, eu îl cunosc din 1970, când un om care acum nu mai există a pus acolo prima cărămidă.

Deşi au trecut aproape 50 de ani, nu s-au schimbat lucruri esenţiale
Asta mă frământă îngrozitor, a trecut timpul şi a trecut prost: nefericiţi stigmatizaţi pe viaţă, violenţi care smulg tot de pe ei, care confundă mâncarea cu dejecţiile şi la care iarna e ca vara, căci nu pot face diferenţa. Lângă ei, câţiva bugetari care stau de mână cu moartea. Dacă se întorc relaxaţi la 180 de grade, s-ar putea să rămână aşa pentru totdeauna.
Îmi amintesc cum, cândva, unul dintre „beneficiari” avea mania adunatului cioburilor. Nu cred că vreţi să ştiţi continuarea!
Acolo sunt oameni cu nevoi ultraspeciale, dacă îmi este permis cuvântul. Nu îi vrea nimeni, v-aţi dat seama! Recent, i-aţi redistribuit un pic, iar instituţiile care i-au luat nu au ştiut cum să-i împacheteze şi să-i trimită înapoi.

Aşadar: cred că ameliorarea situaţiei începe prin a recunoaşte că suntem depăşiţi de ea. În ţara asta nu sunt bani, nu există strategii de management al unor astfel de instituţii, strategii de management al bolilor psihice. E dezastru, ce mai!
Însă am avut, într-o seară, o conversaţie foarte bună pe facebook, despre ce se poate face. Un domn mi-a sugerat o soluţie pe care v-o împărtăşesc: sprijinul din afara ţării – ambasade, asociaţii, fundaţii de pe globul ăsta pământesc. Un lobby intensiv, cu mult tupeu, chiar! În România, îngrijirea acestor oameni trebuie pornită de la bastonaşe, până la abecedar mai e!

Sper în ziua în care căminul Măciuca, acum centrul fundurilor goale, să devină un centru-pilot în România. Sper cumva prea mult?

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ