Scoasă din ruină de administraţia Liei Olguţa Vasilescu în ultimii cinci ani, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 52 „Phoenix“ este în prezent scena unui scandal de proporţii ca urmare a unor decizii controversate ale conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Totul a pornit de la decizia fostei inspectoare generale, actuala senatoare Lavinia Craioveanu, cea care, făcând abstracţie de anumite prevederi legale şi de dorinţa Colegiului Profesoral al grădiniţei, a înscăunat-o în postul de director pe Georgeta Dogariu. Dar iată pe scurt faptele.

Una e propunerea…
Anul trecut, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiilor de director în toate unităţile de învăţământ din România. La Grădiniţa „Phoenix“, fosta directoare nu a reuşit să îşi adjudece concursul. Având în vedere acest aspect, în data de 14 decembrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, sub semnătura Laviniei Craioveanu, inspectoarea generală devenită între timp senator PSD, a solicitat Consiliului Profesoral al unităţii de învăţământ să desemneze o persoană dintre cadrele didactice existente care să ocupe postul de director interimar până la organizarea unui nou concurs. În respectiva adresă se menţiona faptul că persoana desemnată ar trebui să îndeplinească mai multe condiţii, printre care şi aceea de a fi membru al Corpului Naţional de Experţi în Managementul Educaţional. În aceeaşi adresă însă, senatoarea Craioveanu precizează faptul că: „În situaţii excepţionale, dacă la nivelul unităţii de învăţământ nu există cadre didactice membre ale Corpului Naţional de Experţi în Managementul Educaţional, vă rugăm să propuneţi alt cadru didactic care nu este membru al CNEME, dar să îndeplinească celelalte condiţii menţionate mai sus“.
La o zi distanţă, întrunit legal şi având pe masă două propuneri, Consiliul Profesoral al grădiniţei o votează pe Carmen Chiva să îndeplinească, temporar, până la organizarea unui nou concurs, funcţia de director. În aceeaşi zi, într-o formă oficială, doleanţa cadrelor didactice de la „Phoenix“ pleacă spre inspectorat.

…alta e persoana numită de Lavinia Craioveanu
Surpriza apare peste şase zile, când, în dispreţ total faţă cadrele didactice din Grădiniţa „Phoenix“, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj desemnează drept director interimar o altă persoană decât cea propusă de Consiliul Profesoral al unităţii, în persoana Georgetei Dogariu, educatoare într-o altă grădiniţă. Revoltaţi, salariaţii Grădiniţei „Phoenix“ depun la două zile un memoriu către inspectorat, însă, în înţelepciunea ei, inspectoarea-şefă Craioveanu preferă să le ignore demersul, nedând în termen legal niciun răspuns. Între timp, Lavinia Craioveanu a plecat din instituţie, îmbrăţişând cariera parlamentară, dar năravurile au rămas aceleaşi pe culoarele inspectoratului. Luni, întrunit în şedinţă, avându-i alături pe sindicaliştii din învăţământ care nu mai prididesc în a slaloma printre interesele personale şi cele ale oamenilor pe care îi reprezintă, Consiliul de Administraţie al inspectoratului a menţinut decizia luată anterior, chiar dacă la uşă se aflau 23 de angajaţi ai grădiniţei care le solicitau imperativ să respecte metodologia de numire a directorului interimar. „Pur şi simplu îşi bat joc de noi! Nu se poate să încalce în aşa mod legea doar pentru a o proteja pe cea care, după cum se spune, este apropiata Laviniei Craioveanu. Evident că nu vom sta cu mâinile în sân şi vom face demersurile legale pentru a invalida această decizie. Dacă avocaţii noştri consideră că avem de-a face cu fapte care frizează penalul, atunci vom merge şi vom face chiar plângere penală“, le-a spus ziariştilor prezenţi pe holurile inspectoratului una dintre educatoarele din cadrul grădiniţei.
Departe de a se fi încheiat, scandalul de la „Phoenix“ scoate în evidenţă modul abuziv în care, de multe ori, se fac numirile în posturi cheie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Sistemul este unul putred de ani de zile, dar, din păcate, nimeni nu se oboseşte să-l cureţe de impostorii care târăsc învăţământul românesc într-o fundătură ce pare fără ieşire!

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ