PSD mai trage „un loz“. De data aceasta pare câştigător
După Shhaideh nu vine potopul!

După o încercare de probă de a o impune premier al României pe apropiata sa, Sevil Shhaideh, refuzată după câteva zile de cugetări de preşedintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, a revenit la sentimente mai bune faţă de propriul partid şi ţară şi l-a nominalizat pe Sorin Grindeanu drept prim-ministru al majorităţii PSD-ALDE. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, fost viceprimar al Timişoarei, Grindeanu este un vechi membru al partidului, o persoană publică relativ discretă de numele căreia nu se leagă niciun scandal de răsunet naţional. Având în vedere această nominalizare, este puţin probabil ca preşedintele României să le mai refuze pesediştilor privilegiul de a face un guvern cel mai târziu la începutul anului viitor.

0

Timp de mai bine de o săptămână, numele Sevil Shhaideh a stat pe buzele tuturor românilor. Membră relativ nouă a Partidului Social Democrat, Shhaideh a fost propusă de partidul care a câştigat fără drept de apel alegerile parlamentare prim-ministru al viitorului Executiv politic PSD-ALDE. Nominalizarea social-democraţilor a luat prin surprindere pe toată lumea, aici incluzând şi o bună parte din liderii principalei formaţiuni politice româneşti. Totuşi, la vârful partidului, câteva persoane cunoşteau intenţiile preşedintelui Dragnea şi şi-au dat girul cu privire la această nominalizare.

Deşi aproape o anonimă, Shhaideh a fost pe placul majorităţii liderilor PSD
În covârşitoarea sa majoritate, chiar dacă a fost luată prin surprindere, marea masă a „norodului“ pesedist a aplaudat la scenă deschisă propunerea lui Liviu Dragnea. Numeroşi lideri ai partidului şi-au declarat public susţinerea pentru Sevil Shhaideh, în condiţiile în care, dincolo de naţionalitatea şi religia sa, constănţencei nu i se puteau imputa prea multe lucruri. Printre liderii naţionali ai partidului care s-au pronunţat răspicat în favoarea acestei nominalizări a fost şi preşedintele PSD Craiova, primarul Lia Olguţa Vasilescu. „Când s-a discutat despre un posibil premier, pe care Liviu Dragnea îl ţinea la secret, vă spun sincer că mi-a trecut prin cap numele lui Sevil Shhaideh. Am lucrat cu ea în calitatea mea de primar şi a ei de secretar de stat şi apoi ministru la MDRAP. Profesionistă în adevăratul sens al cuvântului! Ştie! Ştie cum e cu absorbţia de fonduri europene, subiect arzător şi la ordinea zilei (…). Are un singur defect: numele! Dar vă asigur că e mai româncă decât mulţi români. Şi asta o spune o naţionalistă…”, a scris Olguţa Vasilescu pe pagina personală de Facebook.
Totuşi, au existat şi voci critice la adresa alegerii lui Liviu Dragnea. Spre exemplu, Mihai Chirică, vicepreşedinte PSD şi primar al Iaşului, a declarat pentru hotnews.ro: „Ca vicepreşedinte PSD, atât timp cât am împuternicit preşedintele la nivel naţional să ia o decizie şi asta a considerat-o necesară, mă gândesc că a avut mai multe necunoscute în studiu decât am avut eu cu mintea mea, cu sufletul meu, şi a luat această decizie. Dacă mă întrebaţi ca cetăţean, nu cred că este cea mai potrivită. Dacă mă întrebaţi ca primar, crescut lângă statuia lui Ştefan cel Mare, este nepotrivită”.

Grindeanu, asul din mâneca lui Dragnea
Numai că planurile lui Liviu Dragnea au fost date peste cap de preşedintele Klaus Iohannis, cel care, după câteva zile de gândire, a refuzat nominalizarea lui Shhaideh fără însă a oferi vreo explicaţie. Pe surse, dinspre Cotroceni, s-a auzit că propunerea lui Liviu Dragnea ar avea niscai hibe la dosar şi ar fi primit aviz negativ din partea serviciilor de informaţii. În presă s-a speculat că soţul premierului nominalizat, cetăţean sirian, ar avea ceva legături cu regimul Assad. Oficial, nimeni nu a lansat o astfel de acuzaţie, motivele refuzului preşedintelui rămânând învăluite în mister.
Au urmat două zile de incertitudini, Liviu Dragnea lăsând să se înţeleagă că Partidul Social Democrat ia în calcul o eventuală suspendare a preşedintelui. Cu toate acestea, miercuri seara, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, liderul acestei formaţiuni politice a venit cu a doua nominalizare, în persoana preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Sorin Grindeanu. Această nominalizare nu a mai fost la fel de surprinzătoare ca prima, având în vedere faptul că despre Grindeanu se vorbise ca o eventuală variantă luată în calcul încă din zilele următoare câştigării alegerilor.
Sorin Grindeanu este membru PSD din 1996, urcând treptat în ierarhia filialei Timişoara până în prezent, când ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte. El s-a născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia informatică (1992 – 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, la Universitatea de Vest Timişoara, în cadrul Facultăţii de Matematică, Secţia informatică.
În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul: Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt – Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.
În perioada octombrie 1998 – octombrie 2000, a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până în 2012 a fost viceprimar la Primăria Timişoara. Din 2012 până în 2016 a fost deputat, el ocupând şi funcţia de ministru al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale din decembrie 2014 până în noiembrie 2015. În prezent, este preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

Grindeanu n-a vrut, dar l-au pus „cu forţa“
Numele lui Grindeanu a fost vehiculat drept viitor premier al României imediat după câştigarea alegerilor de către PSD. Cu toate acestea, după cum se poate vedea, el a negat cu vehemenţă că ar fi interesat de acest post. Minunea nu a durat însă decât o săptămână, pentru că, miercuri, la umăr cu Liviu Dragnea, s-a declarat onorat de nominalizare şi a trasat foarte clar conturul viitoarei colaborări cu preşedintele PSD: „Eu nu voi face mişcări în Guvern şi mişcări politice fără colegii mei. Ei trebuie să decidă, împreună trebuie să decidem mutările pe care le facem. (…) Este o relaţie de subordonare, domnul Dragnea este preşedintele PSD, e simplu“.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ