Anişoara Stănculescu, Candidat ALDE Dolj pentru Camera Deputaţilor
„Pentru ALDE, finanţarea educaţiei este o investiţie inteligentă, nu o cheltuială publică“

0
 1. Care credeţi că sunt principalele carenţe ale sistemului actual de educaţie din România?

Din păcate, nu sunt puţine: subfinanţarea, conectarea parţială a sistemului educaţional cu piaţa muncii, recompensarea încă inadecvată a profesorilor în raport cu munca nobilă pe care o desfăşoară, lipsa de siguranţă în şcolile din mediul rural, abandonul şcolar şi absenteismul din cauze economice, emigrarea creierelor, scăderea numărului de studenţi etc.

 1. ALDE are un program de guvernare detaliat pe componenta economică. Pe chestiunea EDUCAŢIEI, care este alternativa propusă de ALDE?

ALDE vede educaţia ca pe o investiţie inteligentă, nu ca pe o simplă cheltuială publică. Trebuie intervenit cu elemente precise de reformă pe toate etajele sistemului educaţional din România. Dacă vreţi, de la sistemul public de creşe şi până la necesitatea clasificării universităţilor din România. De la dotarea decentă a tuturor şcolilor la aşezarea accentului în educaţie pe calitate, pe creativitate, iar nu pe cantitate şi pe stocarea mecanică de informaţii.

 1. Cum se raportează oferta ALDE la PIB, la Bugetul Naţional?

Aţi pus degetul pe rană. Totul porneşte de la finanţarea educaţiei. ALDE a lansat zile trecute către toate forţele politice responsabile un Pact Naţional pentru Investiţii.
Minimum 4 miliarde de euro în următorii 4 ani pentru educaţie- investiţii publice, asta propunem întregii clase politice. Vrem 6% din PIB pentru educaţie.
6% propunem însă nu din anul 2017, că nu se poate, suntem realişti. Propunem o creştere de 13% în fiecare an începând cu anul 2017, ajungând cu un buget al educaţiei de 4,2% în primul an, adică 7,5 mld. euro, crescând după aceea la 4,7% din PIB, la 9 mld euro, la 5,3% în anul 2019, adică 11 mld. euro.
În cifre absolute, aş putea spune că bugetul chiar se dublează până în 2020 şi cred că e un lucru pe care trebuie să ni-l angajăm toţi, în acest buget fiind angajate şi cheltuielile pe zona de investiţii.

 1. Care sunt programele principale pe care vreţi să le finanţaţi cu aceşti bani? Propunem 10 programe naţionale pentru zona de educaţie.

Primul program se referă la reabilitarea, modernizarea clădirilor şcolare pentru ca toate instituţiile de învăţământ să obţină autorizaţii de funcţionare sanitare.
Al doilea program se referă la modernizarea atelierelor de practică în şcolile care organizează învăţământ profesional.
APOI:

 • Program naţional pentru achiziţionarea de mobilier şcolar;
 • Program naţional privind Manualele şcolare, curriculum nou pentru învăţământ primar, gimnazial şi liceal. Vrem o Lege a manualului şcolar, să nu se mai repete vreodată ca şi copiii noştri să vină dezamăgiţi de la şcoală în prima zi de şcoală că nu au primit manuale;
 • Programul naţional pilot de creare a 100 de creşe. Sunt 650.000 de copii sub 3 ani în ţara noastră şi doar 15.000 de locuri în creşe publice;
 • Programul naţional de reabilitare, modernizare şi construire de noi cămine studenţeşti, în campusurile universitare;
 • Program naţional pilot de creare a 120 de instituţii tip after
 • school;
 • Program naţional de reabilitare/modernizare şi construcţie de noi cămine studenţeşti în campusurile universitare (pentru creşterea cu 15% a capacităţii de cazare la nivel naţional, de la 104.000 locuri la 120.000 locuri);
 • Programul naţional pentru dotarea şi modernizarea spaţiilor de învăţământ, a bazelor de practică, a grădinilor botanice, a bibliotecilor universitare şi a bazelor sportive existente în universităţile româneşti.
 1. Ce mesaj le-aţi adresa profesorilor şi educatorilor din judeţul Dolj?

Să aibă încredere în noi! ALDE chiar ştie ce are de făcut în zona educaţiei şi asta nu doar pentru că în rândurile noastre se află profesori de prestigiu. Avem o viziune clară despre reforma educaţiei. În centrul acţiunii noastre stau Redarea demnităţii profesorilor, a cadrelor din educaţie  şi Responsabilitatea pentru un start în viaţă corect, sănătos, eficient pentru toţi copiii din România.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ