Agricultura şi IT-ul şi-au dat întâlnire la Vişina
Verii Stănescu au vrut să facă acest lucru prin monitorizarea consumului de motorină şi al imputurilor. Au căutat pe piaţă un astfel de program şi nu au găsit. „Văzând că nu găsim ceea ce căutăm, am decis să punem bazele unei aplicaţii pe care am numit-o AgriSo. Am reuşit după câteva luni de muncă şi am testat-o la noi pentru a vedea cum funcţionează. Şi a mers, s-a dovedit a fi foarte utilă încă de la început. Între timp, noi am tot lucrat pe ea şi am dezvoltat-o. Acum avem o aplicaţie care răspunde tuturor doleanţelor noastre. Ea poate fi adaptată şi în funcţie de nevoile utilizatorului”, a declarat Ştefan Stănescu, pentru Realitatea Oltului. Softul a fost pus la punct de Mihai, pasionat de programare, student la Cibernetică. Practic, el a fost cel care a împletit nevoia de a avea o aplicaţie care să-i folosească la fermă cu pasiunea pentru programare. „Încă de la început ne-am gândit ca softul să fie uşor de folosit, să poată fi accesat de pe telefon, tabletă sau laptop. Şi am reuşit. Aplicaţia se bazează pe nişte dispozitive GPS montate pe utilaje. Practic, fiecare utilaj agricol este dotat cu un dispozitiv GPS care permite transmiterea informaţiilor dorite de fermier în timp real, la orice oră şi din orice loc, doar accesând aplicaţia de pe telefon, tabletă sau laptop”, ne-a mărturisit Mihai Stănescu.„Comparativ cu anul în care nu am folosit aplicaţia, în primul an de testare am redus consumul de carburant cu 70 de tone, de la 330 de tone de motorină la 260. Dacă am calcula un euro un litru de motorină, am economisit cam 70.000 de euro doar de la carburant. Acum totul este monitorizat şi ştim exact cât băgăm în pământ, cu ce costuri şi care este stadiul dezvoltării culturii. Facem calcule pe parcele, avem totul bine organizat – cu ce costuri se face fiecare lucrare, vedem dacă e rentabilă acea lucrare la acel moment, dacă nu, nu o facem. Eu am estimate economiile făcute în fermă, în primul an de monitorizare a activităţii undeva la vreo 300.000 de euro”, ne-a mărturisit, mândru de reuşita lor, Ştefan. “Solele sunt în funcţie de culturi: cu galben sunt solele cultivate cu grâu, cu verde este rapiţa, şi tot aşa. În funcţie de intensitatea culorii, ne dăm seama de dezvoltarea ei, dacă are sau nu nevoie de umiditate sau de îngrăşăminte. În funcţie de informaţiile oferite, ştim ce avem de făcut astfel încât să avem culturi bune şi să obţinem maximum de producţie de pe sola respectivă. Informaţiile furnizate de aplicaţie sunt foarte corecte pentru că imaginile sunt actualizate de două ori pe săptămână cu ajutorul sateliţilor. Aceleaşi imagini ne ajută şi în relaţia cu APIA”, ne-a explicat Mihai. El a ne-a pus la curent şi cu procedura de monitorizare a utilajelor.
Specialişti sau nu, fermierii apreciază aplicaţi
Încântaţi de aplicaţia pusă la punct de cei doi tineri sunt şi specialiştii din agricultură. “Este o aplicaţie foarte bună, de mare ajutor fermierilor, indiferent de dimeniunile suprafeţei administrate. În plus, preţul nu este unul mare, care să nu le permită celor care lucrează suprafeţe mici să nu o achiziţioneze. Faptul că se pot monitoriza consumurile, se fac economii importante. Practic, investiţia în aplicaţie se amortizează chiar din primul an de la achiziţionarea ei. Aşa se face că fermierii care au achiziţionat-o, chiar dacă mă refer la fermieri mici, nu-şi reduc profitul ci, din contră, ea îi ajută să-l crească prin diminuarea costurilor”, a susţinut directorul Direcţiei Agricole Olt, Emil Marinescu. „Am auzit de această aplicaţie şi mi se pare foarte bună. Nu am experimentat-o, dar am cunoscuţi care o folosesc şi s-au declarat mulţumiţi de ea”, a susţinut Dumitru Niculescu, membru al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.19
Un ajutor de nădejde pentru fermierii de pretutindeni
În acest moment, cu ajutorul aplicaţiei sunt monitorizate peste 40.000 de hectare din mai multe ferme din judeţ şi din ţară. Aplicaţia AgriSo se utilizează de către fermieri din Satu Mare, Arad, Călăraşi, Piatra Neamţ şi Iaşi, iar în judeţul Olt, atât în zona de Sud cât şi în Nord. Numărul fermierilor interesaţi de aplicaţia celor doi tineri fermieri din Vişina este într-o continuă creştere. La cererea fermierilor, Mihai şi Ştefan Stănescu lucrează acum la un modul care să permită şi monitorizarea prin imagini în timp real a lucrărilor agricole. Vor să facă acest lucru cu ajutorul dronelor. „Putem face acest lucru. Muncim de ceva timp la aceste update-uri. Sperăm să reuşim în câteva luni să ieşim cu aplicaţia adaptată în sensul dorit de ei”, a spus Ştefan. El a precizat că vor continua să lucreze la aplicaţie astfel încât ea să fie de folos şi fermierilor din afara ţării.
Cu AgriSo la GITEX Technology Week, de la Dubai
Aplicaţia a fost selectată de ARIES (Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software) să participe, în perioada 16-20 octombrie 2016, la GITEX Technology Week în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Participarea la GITEX Technology Week oferă posibilitatea de promovare la al 3-lea cel mai mare târg IT din lume şi cel mai mediatizat târg din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud. „Am fost singurul star-up din România care participă la aceast târg de tehnologie, alături de alte 288 de firme din lume. Are loc şi un concurs în urma căruia cea mai valoroasă aplicaţie va fi premiată cu 130.000 de dolari. Noi suntem încrezători în AgriSo şi sperăm să atragem atenţia nu doar participanţilor, ci şi juriului acestui concurs”, a mai spus Ştefan Stănescu.