„Casa verde” pentru şmecheri

În ultima săptămână, a demarat înscrierea pentru Programul Naţional “Casa Verde”, reluat de guvernanţi după câţiva ani de suspendare. Comparativ cu ediţiile precedente, fondurile alocate sunt mult mai reduse, în mare parte din judeţe suma repartizată fiind la mai puţin de jumătate comparativ cu cea alocată în trecut. Pentru oltenii care vor să-şi reducă factura la energie, folosind panourile solare sau pompele de căldură, vor fi finanţate aproximativ 216 cereri. Numărul celor care au luat cu asalt sediul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului în prima zi, pentru a-şi depune dosarele, a fost dublu. Unii dintre solicitanţi au stat la uşa celor de la mediu încă de la finele săptămânii trecute, îndurând capriciile vremii doar-doar vor prinde un loc “eligibil”, programul funcţionând după principiul “primul venit, primul servit”.

1

Înainte de economie, nervi
Aproximativ 400 de olteni au blocat strada pe care se află intrarea secundară în sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt. Cu toţii doreau să-şi depună dosarul pentru Programul “Casa verde”, care speră să le reducă simţitor factura la energie electrică. Cei care au fost inspiraţi şi au venit încă de săptămâna trecută au prins un loc bun pe listă care, fie şi teoretic, le permite accesul la finanţare, ceilalţi au avut parte de mulţi nervi. Au fost, în general, oameni în vârstă, unii veniţi şi de la 100 km distanţă. Ei au prins locuri de la 300 în sus, fără nicio şansă să prindă finanţare. Nu renunţă în speranţa că guvernanţii vor suplimenta fondurile când vor observa succesul programului. „E o nebunie ce e aici. Nu ştiam că trebuie să vin cu o săptămână înainte. Pe site se preciza că depunerea actelor se face de astăzi. M-am înscris pe lista aia care circulă pe la vreo 358, dar nu sunt finanţate decât vreo 200 de cereri, am înţeles. Nu plec, rămân să depun dosarul, cine ştie… Dacă se suplimentează fondurile ca la alte programe, cum ar fi “Prima casă”, şi prind?”, ne-a declarat o femeie venită tocmai de la Urzica.
“Eu am venit de vineri şi sunt abia la poziţia 280. Am venit, m-am înscris pe listă şi am plecat. Când am venit sâmbătă, nu mai eram pe listă, aşa că m-am înscris iarăşi, pe un loc eligibil. La revenire duminică seara, nu mai eram şi am luat-o de la capăt, dar nu am mai plecat. Cei câţiva care au stat aici au făcut lista cum au vrut, au băgat pe cine au dorit în locul celor care se înscriseseră. Cred că au făcut-o la înţelegere cu şefii de aici de la Mediu”, ne-a mărturisit un solicitant din Slatina. „Lista este corectă. Au rămas pe listă cei care au stat aici sau, după ce s-au înscris, au mai trecut pe aici. Dumneavoastră aţi plecat şi aţi uitat, noi am stat aici în vânt şi ploaie. Nu a fost nimeni care să fie introdus pe listă, sunt doar oamenii care au venit şi s-au înscris”, îi explica un bărbat venit, cel mai probabil, dintr-o comună a judeţului. El a mărturisit că nu a plecat de la uşa instituţiei nici măcar o oră. E mai mult neadormit decât odihnit. Când a aţipit, a făcut-o în maşină. „Sunt 30 de locuri pe primele două liste pe care eu nu-i ştiu cine sunt şi când s-au înscris”, a spus mai mult pentru el un bărbat de vârsta a doua.
Listele au fost ţinute, începând de vineri, de către jandarmi. S-a dorit ca astfel ele să fie credibile, iar oamenii legii să impună mai uşor ordinea şi liniştea publică în condiţiile date.

APM Olt nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Olt s-au scuzat pentru situaţia creată, precizând că ei nu puteau interveni pentru a- ajuta pe solicitanţi. Nu puteau începe primirea dosarelor mai devreme decât data stabilită la nivel central. În plus, ei nu au atribuţii nici în ceea ce priveşte evaluarea dosarelor, acest lucru revenint Fondului de Mediu. „Nu ştiu dacă s-au făcut liste sau nu s-au făcut. Dacă s-au făcut, cei din stradă şi le asumă. Eu merg pe principiul primul venit-primul servit… Angajaţii instituţiei au responsabilitate doar de ce se întâmplă în instituţie, în timpul programului de lucru, pe perioada de depunere a documentaţiei. Avem un fond de 3 milioane lei, asta înseamnă 200-210 dosare eligibile. În toată tevatura asta, eu nu am decât rolul poştaşului – primesc dosarul, îl verific dacă este în regulă, îl transmit on-line către Bucureşti. (…) Cel mai corect era introducerea on-line a dosarelor, pentru că oricum decizia se ia la Fondul de Mediu”, a declarat Dorel Şteomlega, directorul APM Olt. Potrivit acestuia, cei şase angajaţi ai APM Olt care se ocupă de acest program nu pot procesa mai mult de 30-35 de documentaţii pe zi, aşa că şi aceia care s-au prezentat încă de joi noaptea să prindă un loc eligibil pe listă au avut de aşteptat câteva zile pentru a înregistra dosarul. Cât despre cei care nu au şanse să prindă finanţare cu ocazia acestei sesiuni, ei continuă şi acum să aştepte depunerea actelor.

Bani mai puţini pentru un program de succes
Prin program se finanţează următoarele sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv cele destinate înlocuirii sau completării sistemelor clasice de încălzire: instalarea de panouri solare subvenţionate până la 6.000 lei şi instalarea de pompe de caldură subvenţionate până la 8.000 lei, exclusiv pompele de căldură aer-aer. Pentru achiziţia de panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, subveniţia acordată asigură 100% costuri cu montarea acestora, iar în cazul achiziţiei unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la 70-80% din costurile totale”.
Persoane fizice pot depune documentaţia în perioada de 10-24 octombrie. Programaul “Casa Verde” este destinat şi persoanelor juridice. Înscrierea acestora se face în perioada 17 octombrie-14 noiembrie. Alocarea banilor din bugetul destinat acestei sesiuni s-a făcut în funcţie de populaţie. Judeţului Olt i-a fost atribuită suma de 1.301.286 lei, conform site-ului Fondului de Mediu, pentru persoanele fizice, restul până la 3 milioane de lei fiind destinat persoanelor juridice. Pentru Programul „Casa Verde” s-au alocat în acest an, la nivel naţional, 44,5 milioane lei pentru finanţarea contractelor în vigoare şi 94,7 milioane lei pentru contracte noi şi se estimează că vor fi finanţate în jur de 15.500 de cereri depuse de persoanele fizice. Programul “Casa Verde” a fost reluat acum după cinci ani, iar suma alocată este la sub jumătatea celei din 2011. Programul „Casa Verde” este completat din acest an de „Casa Verde Plus”, pentru care au fost alocate 45 de milioane de lei, din care vor fi finanţate materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi şi sisteme de eficientizare a consumului de energie. Un beneficiar persoană fizică poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, sumă care poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprentă la sol de 90 de metri pătraţi (materiale şi manoperă). Persoanele juridice, pentru clădirile de interes public, pot primi până la 500.000 de lei.

Facebook Comments

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ