DECLARAŢIILE DE AVERE ALE CONSILIERILOR JUDEŢENI NOU-ALEŞI AU FOST PUBLICATE PE SITE-UL CJ DOLJ
Din averile aleşilor doljeni: terenuri, pensii, depozite, cash şi… cauţiuni

Cei 37 de aleşi judeţeni şi-au publicat veniturile şi posesiunile pe portalul de internet al administraţiei judeţene, unde pot fi consultate de public. Iată, la prima vedere, noutăţile demne de remarcat din declaraţiile de avere depuse de consilierii doljeni.

0

Trebuie spus că din trecerea sumară în revistă a surselor de venit ale consilierilor dojeni, majoritatea îşi declară salarii sau alte venituri de la instituţii sau companii de stat. Afirmaţia este valabilă atât pentru PSD, cu consilieri angajaţi sau membri în consiliile de administraţie în pauzele dintre şedinţele CJ la regiile din subordinea Primăriei Craiova, Complexul Energetic Oltenia, ISJ Dolj, TransGaz, Zona Metropolitană Craiova, dar şi pentru liberali, care figurează pe statele de plată la ABA Jiu, Direcţia Silvică, Spitalul Judeţean, ori diverse instituţii de învăţământ, toate de stat. Notă discordantă fac Dorin Mărgărit, care îşi declară la capitolul venituri doar pe cele obţinute din chirii, şi Isidor Răducea, care declară venituri din trei societăţi comerciale, toate private. Secretarul general al liberalilor, Marian Irinei, declară în schimb acţiuni la două societăţi comerciale, dar venituri doar din indemnizaţia de consilier judeţean.

Prioteasa, proaspăt pensionar

Mai trebuie remarcat că social-democraţii au un singur pensionar în CJ Dolj, contrar percepţiei despre electoratul tradiţioal al PSD, în timp ce liberalii au doi. Pensionarul PSD este nimeni altul decât preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care a ieşit la pensie anul trecut, în luna august, când a împlinit vârsta legală. În afara pensiei şi a indemnizaţiei de la CJ, Ion Prioteasa mai declară venituri de la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, care i-a rambursat anul trecut cheltuieli de deplasare şi şedere de aproximativ 11.000 de euro. Preşedintele CJ Dolj mai declară două conturi bancare de 17.000 de lei şi 7.400 de euro, venituri din dobânzi de 100 de lei, precum şi părţi sociale la trei societăţi comerciale, dintre care una în faliment, la care este co-acţionar cu viceprimarul Craiovei, Mihai Genoiu.

Marijean dublează pensia la PNL

De cealată parte a eşichierului politic, liberalul Alexandru Brezniceanu declară venituri din pensie de 21.600 de lei şi încă pe atât din chirii, plus indemnizaţia de consilier judeţean. Adept din câte se pare al cash-ului, Brezniceanu nu declară conturi bancare, declarând în schimb o maşină achiziţionată în acest an. Colegul său de partid Dorel Luică, la rândul său multiplu consilier judeţean, îşi trece în declaraţia de avere o pensie pe 2015 de 21.500 de lei şi venituri de la Parlamentul European, via „Marinescu Marian Jan”, de 26.400 de lei. Alesul liberal mai declară venituri de la CJ şi ATOP, de la APIA, precum şi depozite bancare de 31.000 de euro şi câteva sute de mii de lei.

Flux şi reflux de cash la PNL

Un alt liberal care nu crede în bănci este preşedintele PNL Dolj, Nicolae Giugea. Fostul prefect declară terenuri agricole şi intravilane, la pachet cu o casă la Mischii, un apartament în Craiova şi datorii de 45.000 de euro şi 80.000 de lei la trei persoane private. Giugea declară venituri de 54.000 de lei de la Universitatea din Craiova şi din consultanţă (PFA) de încă 50.000 de lei. Fost primar în două comune, prefect de Dolj de două ori, şef al ADS şi ministru interimar la agricultură, liderul PNL pare tentat să facă pasul în mediul privat, trecându-şi în declaraţia de avere şi calitatea de acţionar unic la un SRL. Adjuncta lui Giugea de la conducerea PNL Dolj, Veta Păsculescu, declară la rândul ei un singur cont bancar, de 10.000 de euro, plus sume cash de 20.000 de euro, 30.000 de dolari şi 30.000 de lei. Consilierul PNL mai declară acţiuni de 130.000 de lei şi un împrumut de 30.000 de lei către propria firmă, precum şi o „cauţiune Trib. Dolj” de 50.000 de lei.

Problema imobiliară e… complexă

Din partea PSD, declară venituri din mediul universitar vicepreşedintele Alina Tănăsescu, care şi-a trecut în declaraţia de avere, pe lângă indemnizaţia de la CJ Dolj, şi 17.000 de lei din activitatea de lector universitar la „Spiru Haret”. Celălalt vicepreşedinte al CJ Dolj, Cosmin Vasile, declară teren şi casă la Malu Mare, un autoturism din 2007, datorii de 73.000 de lei şi venituri pe anul trecut din indemnizaţia de consilier judeţean, de director al Zonei Metropolitane Craiova şi din activitatea ca expert sau manager la câteva proiecte pe fonduri europene. La capitolul imobiliare se remarcă pesedistul Marin Marian, a cărui declaraţie de avere seamănă cu o problemă de matematică servită elevilor la examenul de capacitate: dacă un consilier judeţean deţine o cotă parte de 1/1 din trei parcele de 34.054 mp, 5.000 mp, respectiv 18.550 mp, o cotă parte de 75 / 260 dintr-o parcelă de 130.800 mp şi o cotă parte de 7/20 dintr-o parcelă de 16.566 mp, să se afle care e suprafaţa totală de teren care îi revine dacă se hotărăşte să iasă din indiviziune. Ecuaţia s-a simplificat simţitor între iunie 2015 şi februarie 2016, când consilierul judeţean a înstrăinat nu mai puţin de 9 parcele de teren, cu sume cuprinse între 3.000 şi 12.000 de lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ